3. listopadu 2008 • 10:11

Csaplár a Kuka odvoláni!

Autor: Horst Strnad, mim, ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO -  Vedení fotbalového klubu Viktoria Žižkov podruhé v sezoně mění trenéra, dnes odvolalo Josefa Csaplára. Spolu s ním skončil v posledním klubu ligové tabulky i sportovní ředitel Pavel Kuka.



Oznámil obchodní ředitel Viktorie Jiří Vrba. Dopolední trénink vedl dosavadní Csaplárův asistent Boris Kočí. Klub usilovně hledá nástupce, podle zákulisních informací je největším adeptem Zdeněk Ščasný.

Csaplár: Nůž na krku? Pro mě je to sranda >>>


Csaplár připravoval mužstvo v pouhých sedmi zápasech, ve kterých Viktoria získala jen čtyři body. Jeho předchůdce Stanislav Griga, který byl odvolán v září, mu "předal" tým po pěti kolech na 14. místě se třemi body na kontě.

ZMĚNY TRENÉRŮ 2008/2009
4. kolo
Č. Budějovice: Kmoch -> Tobiáš

5. kolo
Žižkov: Griga -> Csaplár

7. kolo
Zlín: Mazura -> Levý

9. kolo
Plzeň: Šilhavý -> Vrba
Sparta: Lavička -> Chovanec

11. kolo
Brno: Uličný -> ?

12. kolo
Žižkov: Csaplár -> ?


Pod Csaplárovým vedením se pražský celek propadl na dno tabulky. Posledním impulzem k jeho odchodu byla nedělní prohra v Českých Budějovicích 2:3, přestože Pražané vedli na jihu Čech ještě čtrnáct minut před koncem 2:0.

Klub vydal oficiální prohlášení hodinu po poledni, ale jméno Csaplárova nástupce zatím neodtajnil. "Odvolání trenéra Josefa Csaplára a sportovního ředitele Pavla Kuky je reakcí na neuspokojivé výsledky klubu a postavení v ligové soutěži, které neodpovídá vytvořeným podmínkám ani předsezonním ambicím Viktorie Žižkov.

Po dvanácti kolech vnímáme jako reálný boj o setrvání v nejvyšší soutěži," uvedl v prohlášení Vrba.

Csaplár se o svém odvolání dozvěděl před dnešním tréninkem, kdy mu to oznámil technický ředitel klubu Michal Kucián. "V současné době to nekomentuji. Určitě ale přijde doba, kdy se k tomu obšírněji vyjádřím," řekl dopoledne ČTK odvolaný kouč.

12. kolo Gambrinus ligy >>>

Po dvanácti odehraných kolech se stal Csaplár již sedmým koučem, který nedokončí práci v aktuální prvoligové sezoně. O trenérská místa přišli v nejvyšší soutěži vedle Grigy také českobudějovický Jan Kmoch, plzeňský Jaroslav Šilhavý, zlínský Josef Mazura, kouč Sparty Praha Vítězslav Lavička a Petr Uličný z Brna.

Žádný z nich však zřejmě nebude Csaplárovým nástupcem. Podle některých zdrojů nabídku již dopoledne odmítl právě Uličný, ale ten to popřel.

Osudných třináct minut Žižkova >>>

"Já jsem vlastně až do televizního přenosu z Ostravy ani o odvolání pana Csaplára nevěděl. Z toho je jasné, že mi nikdo nic podobného nenabízel, navíc já nejméně do konce roku budu mít volno," řekl exbrněnský kouč ČTK.

Největším adeptem na uvolněný post je tak aktuálně Ščasný, který v klubu působil v jeho nejslavnější poválečné éře v letech 1999 až 2002. Jednapadesátiletý kouč jako host dnešního televizního fotbalového studia během zápasu Ostravy se Spartou naznačil, že by o nabídce Viktorie přinejmenším přemýšlel.

"V současné době jsou pouze dva české kluby, o nichž bych byl ochoten uvažovat - Sparta a Žižkov," připustil trenér.

Csaplárovo krátké působení na žižkovské lavičce není zdaleka ligovým rekordem, a to ani mezi trenéry, kteří se dostali do funkce v průběhu soutěže.

Historie české ligy však nezná moc případů, kdy trenér naskočil k týmu v rozběhnutém ročníku a po sedmi zápasech byl znovu bez angažmá. Právě na Žižkově k tomu ale už došlo - Jiří Štol v ročníku 1998/99 převzal tým až v zimě, ale na jaře mu bylo dovoleno vést tým jen ve čtyřech utkáních.

Odvolání trenérů krátce po startu soutěže zato byla v minulosti celá řada, ostatně Csaplárův předchůdce Griga se udržel u kormidla jen pět zápasů a třeba českobudějovický Jan Kmoch dokonce pouze čtyři.

Také záskoků na jeden či dva zápasy v závěru soutěží bylo v historii samostatné české ligy poměrně dost - příkladem je třeba jarní dvouzápasové působení Jozefa Chovance na sparťanské lavičce.












Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud