Richard Šíma
28. dubna 2009 • 15:24

Baník se zmítá v krizi. Kdo odejde?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Jaká je finanční krize, která postihla ostravský Baník? Taková, že někteří hráči si od začátku sezony přišli až na jeden a půl milionu korun. A přesto své mizerné jarní výkony schovávají za to, že jim nepřišly slíbené odměny.



Majitel klubu Tomáš Petera se netají tím, že některé hráče, kteří ho svým přístupem zklamali, už nebude chtít v mužstvu vidět.

Ostrava je v dluzích, hráči nemají peníze, mnozí z nich nedokáží pokrýt své základní potřeby. Takové informace se letos na jaře začaly šířit českými médii. Skutečnost je ale poněkud jiná.

Klub sice před nedávnem přiznal, že hráčům na podpisových bonusech dluží dohromady šest milionů korun, nicméně podle informací, k nimž se deník Sport dostal, dostávají všichni hráči základní sestavy Baníku několikanásobky průměrného platu v České republice.

Lička: Teď uvidíme, kdo odejde >>>

Nejdražší hráči si i přes určitou finanční tíseň, do níž se klub dostal, od začátku sezony přišli na jeden a půl milionu korun. „A pokud vás zajímá, kolik si v Baníku vydělali i ti hráči základní sestavy, kteří berou nejméně, tak je to šest set tisíc korun.

Tedy průměrně šedesát tisíc korun měsíčně,“ sdělil Sportu velmi dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován. „Jenom podotýkám, že se jedná o peníze, které hráčům přišly na účet. Ne o ty, které jim Baník dluží,“ dodal.

60 000
Na tolik korun měsíčně si od začátku sezony přišli i nejhůře placení hráči základní sestavy Baníku – jedná se o skutečně vyplacené peníze.


Majitel klubu Tomáš Petera už před časem prohlásil, že finanční tíseň, do níž se Baník dostal vinou nedošlých plateb od obchodních partnerů, není pro žádného hráče důvodem k tomu, aby podával horší výkony.

Univerzál Tomáš Marek naopak mínil, že dluhy, které klub vůči hráčům má, se do myšlení fotbalistů promítají a v podvědomí hráče demotivují.

Bída Baníku zlomená nebyla.
Bída Baníku zlomená nebyla.


To Petera odmítá. „Ať si každý hráč sáhne do svého svědomí. A ať si každý sám pro sebe řekne, jestli se za finanční potíže jenom schovává, nebo jestli je ta situace opravdu tak vážná,“ prohlásil majitel klubu, jenž ale nechtěl informace o výši inkasovaných hráčských příjmů komentovat.

Baník je nejhorším týmem jara. Dosud vyhrál jen jediný ligový zápas. Odnesl to trenér Karel Večeřa a teď je řada na hráčích. „Pokud to došlo tak daleko, že na Bazalech vyhraje mužstvo, které je všemi odborníky odsouzeno k sestupu, je to na pováženou. Musí se něco změnit,“ řekl internacionál Václav Daněk, někdejší ostravský útočník.

„Kádr potřebuje řez. To je jasné, kabina se musí pročistit,“ přidal se Radoslav Látal, jenž před pěti lety oslavil s Baníkem titul a o němž se hovoří jako o horkém kandidátu na místo nového ostravského kouče.

„Jsem rozhodnutý, že se rozloučím se třemi hráči, kteří byli dosud neodmyslitelnou součástí základní sestavy,“ řekl Petera. „A při tvorbě nového mužstva budu velmi důrazně přihlížet k tomu, jak se ve složitější situaci, do níž jsme se dostali, ten který z hráčů choval.

Protože charakter člověka se neukáže tehdy, když všechno klape, ale ve chvíli, kdy nastane problém. Z toho budu vycházet,“ uzavřel majitel klubu.




Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud