20. července 2009 • 14:45

Analýza: V sestavě mistra bude šest posil

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už před Seefeldem hovořil trenér Slavie Karel Jarolím o tom, že sestavu pro úvod ligy v hlavě má. Nyní se v ní zřejmě utvrdil. Vyjde z rozestavní 4–4–2, ovšem vyzkoušel si i hru na jeden hrot s podporou dvou ofenzivních křídel.



Deník Sport sestavil jedenáctku Slavie

Hra na jednoho útočníka nebude podle Jarolíma častým jevem, ale v některých utkáních bude muset tento systém zvolit. „Myslím, že některé zápasy takto odehrajeme,“ prozradil kouč.

V základní jedenáctce se objeví velmi pravděpodobně až šest hráčů, kteří přišli do klubu v létě. Většina pozic je pro úvod sezony daných, o tři místa v sestavě se však ještě bojuje.

Největší rébus se řeší na pozici tvořivého záložníka. Stoprocentní jistotu však nemá ani jeden z útočníků a také pravý obránce.

Brankář: Martin Vaniak
vaniak
I když bude mít na podzim již třicet devět, stále má v brance jistotu. Pořád na sobě pracuje. Každé ráno si přivstane a s kondiční specialistkou Denisou Bohiňákovou jde ještě před tréninkem cvičit. Dvojkou bude Deniss Romanovs, záda bude oběma krýt mladý Jan Hanuš, který přišel z béčka. „Honza ukazuje, že kvalitu má,“ chválí jedenadvacetiletého gólmana Jarolím.

Pravý obránce: Matěj Krajčík
krajčík
Nebýt jeho návratu z Regginy, hrál by na jeho pozici téměř jistě Peter Grajciar. Jenže Krajčík slušně zamíchal kartami. Nemá nic jistého, ovšem dá se předpokládat, že kouč vsadí spíš na něj a jeho větší zkušenosti. Problémem může být jen kondice. „Přišel trochu později. Zatím vždy odehrál jen po poločase a zápas se hraje na devadesát minut. Ale věřím, že se do toho dostane,“ míní kouč.

Střední obránce: Benjamin Vomáčka
vomáčka
Měl by být nástupcem Ericha Brabce. I kouč o něm takto hovořil a hodně si od něj slibuje. V přípravě svou roli plnil dobře, neměl by zklamat ani v ostrých zápasech. Ze Žiliny je zvyklý jak na evropské poháry, tak na obrovský tlak v domácí soutěži. Dá se říct, že v tuto chvíli má místo v základní sestavě zabezpečené.

Střední obránce: Marek Suchý
suchy
Má rovněž jistotu. Trenér Jarolím na defenzivní trojúhelník Vomáčka – Suchý – Ragued velmi spoléhá. „Mám představu, že tihle tři by měli hrát spolu. Snad naplní očekávání,“ svěřuje se kouč. Na stoperu může hrát ještě Jan Hošek, David Hubáček či Ondřej Čelůstka, který je původně spíše krajním zadákem. „Přesvědčil nás, že na pozici stopera hrát může,“ komentuje to Jarolím.

Levý obránce: Adam Hloušek
hloušek
Největší překvapení sestavy. Ani on by se však v úvodu sezony nemusel obávat o svou pozici. Přišel před měsícem jako záložník, trenér jej však postavil do obrany. „Zkoušíme tento model, s Dušanem Šventem to bylo něco podobného, Adamovi ta pozice nevadí. Myslím, že defenzivní úkoly plní dobře,“ míní Jarolím.

Pravý záložník: Petr Janda
janda
Na pravé straně záložní formace odvádí výbornou práci. Je to bojovník, neuhne před žádným soubojem, je přímočarý a tlačí se do koncovky. Měl by být první volbou. Ovšem musí být na pozoru. Tlačí se na něj další. Na svou původní pozici se může vrátit Peter Grajciar, na šanci čekají Milan Ivana i Milan Černý, ten však není momentálně fit.

Defenzivní záložník: Hocine Ragued
ragued
V přípravě ještě svou plnou sílu neukázal. Možná mu bude ještě chvilku trvat, než se sžije s mužstvem. Na pozici štítu je však jasnou volbou číslo jedna. Další typický defenzivní záložník v kádru ani není. „Petr Trapp je trochu jiný,“ říká kouč, jenž si jel tuniského reprezentanta vyzvednou sám až do Afriky.

Tvořivý záložník: Tijani Belaid
belaid
Největší nejistota. Dá se předpokládat, že hráči se budou na této pozici alespoň v úvodu dost točit. Trenér Jarolím neskrývá, že od ofenzivních záložníků čekal v přípravě víc. Možné je, že kouč vsadí ve středu pole na tuniskou spolupráci. Největší souboj svede Belaid zřejmě s Markem Jarolímem. O nic dál však nestojí ani Ladislav Volešák s Dušanem Vasiljevičem. Tady bude ještě boj.

Levý záložník: Jaroslav Černý
černý
V přípravě velmi aktivní, do všeho šel naplno. Má formu, tah na branku a je zkušený. Rodák z Horního Benešova může být v klidu. Základní jedenáctka mu rozhodně neuteče. V případě zranění či ztráty formy se může na jeho pozici z obrany posunout Hloušek, k dispozici je také další posila Vitalij Trubila.

Útočník: Stanislav Vlček
vlček
Jeho návrat je pro tým obrovským přínosem. Lze to vidět na každém tréninku i zápase. Je to osobnost, pozitivní charakter, neustále se směje a baví své okolí. Velmi pravděpodobně bude novým kapitánem. Při hře jsou neocenitelné jeho zkušenosti a přehled, neztratil ani svou pracovitost.

Útočník: Riste Naumov
naumov
Čekají se od něj góly, on však v přípravě žádný nedal. Jako by se ještě zcela neadaptoval. Kouč na něj ovšem zřejmě vsadí. „Do zápasů chodil trochu v jiném stavu, musel totiž dohánět kondici. Do šancí se však dostával, měl jen smůlu. Je to střelec, potvrzoval to všude, tak to snad nezapomněl,“ doufá Jarolím. Za Naumovem je však zástup dalších – Zdeněk Šenkeřík, Tomáš Pekhart, Milan Ivana či Libor Tafat.
Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud