Ondřej Škvor
20. července 2009 • 15:39

Evropa touží po Kadlecovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V klubech si je hýčkají. Jejich umění totiž kromě gólů, úspěchů a slávy znamená příslib, že pokladna ožije desítkami milionů korun. Nejžádanější tuzemští hráči dneška. Podle deníku Sport jim vládne sparťan Václav Kadlec.



Václav Kadlec právě vstřílí třetí branku Sparty
Václav Kadlec právě vstřílí třetí branku Sparty


Na Spartě mají Kadlece, na Slavii zase Suchého, v Mladé Boleslavi si hlídají Chramostu, v Liberci Keriče, v Ostravě Řezníka. Vědí proč. Doba se mění, cizí kluby už v Česku neloví tak mocně jako dřív.

Před pěti lety přicházel ostravský Miroslav Matušovič do Sparty a snil o tom, jak si vykope štědré zahraniční angažmá. Letos v červnu zmizel v
Limassolu a byl za to rád. Přitom dřív se do podobných destinací chodilo jenom na dohrání kariéry.

Můj cíl? Základní sestava >>>


Tenhle příklad ilustruje pozici, kterou se dostal produkt jménem „český hráč“ v poslední době. Jeho renomé šlo poměrně svižně dolů. Jaké jsou důvody? Ty hlavní nabízejí tři.

Zaprvé, také fotbal přes mnohamiliardové extrémy typu Cristiana Ronalda žije ve světě zahlceném krizí. Kluby vynakládají na přestupy méně peněz. Zadruhé, zvýšila se konkurence, protože se do popředí razantně dostali hráči z Jižní Ameriky, Afriky či Asie.

A zatřetí, český fotbal ztratil hodně ze své prestiže. Reprezentace se naposledy v dobrém připomněla před pěti lety v Portugalsku na bronzovém EURO, kluby v Evropě procházejí jednou horší sezonou za druhou.

Čeká se zkrátka na úspěch. Proto kluby i manažeři velmi chtivě vyhlížejí mistrovství světa dvacítek, které se koná na přelomu září a října v Egyptě. To může s trhem pořádně zahýbat.

Vždyť kdo by před dvěma lety odhadl, že Jan Šimůnek, toho času obránce Kladna, odejde zanedlouho do Wolfsburgu za skoro sto padesát milionů korun? A že Martin Fenin a Luboš Kalouda rovněž překročí magickou stomilionovou hranici?

Chce to jenom maličkost: výborné výkony podtržené postupem ze skupiny (Brazílie, Austrálie, Kostarika). Pak si skauti na seznam možných posil zapíšou i hodně českých jmen.

Ovšem ani tak nelze čekat, že vyplácené sumy začnou trhat rekordy. O půl miliardě za Rosického (přestup SpartaDortmund v roce 2001) se ani nemá cenu bavit, jenže těžko dosažitelnou metou se patrně stane i zmíněná stomilionová laťka.

Sedmnáctiletý Václav Kadlec, podle Sportu nejžádanější a nejdražší zboží Gambrinus ligy, ji pochopitelně může překonat. Už teď se jeho cena odhaduje na osmdesát milionů korun, v evropských pohárech, nejlépe Lize mistrů, či v reprezentačním dresu se může ještě výrazně navýšit.

V tu chvíli je jasné, že Sparta svůj klenot okamžitě prodá. Žádný klub v Česku si nemůže dovolit odmítnout nabídku, která přesáhne sto milionů. To platilo i v tučných letech. „Za takovou částku prodat musíme,“ říkával tehdejší šéf Sparty Vlastimil Košťál.

Teď tato hranice leží podstatně níž. Už šedesát milionů je cena, u které je u většiny hráčů jisté, že je kluby hned a rády uvolní. Že se v české lize talent neohřeje, dokládá i desítka hráčů Sportu.

Figuruje v ní pouze jeden fotbalista starší třiadvaceti let, boleslavský Jan Rajnoch. Všichni ostatní jsou mladší. Vsaďte si na to, že pokud se jim bude v první polovině sezony jenom trochu dařit, na vlastní oči je na jaře uvidíte už jenom za českými hranicemi.

Nejžádanější hráči české ligy
1. Václav Kadlec (Sparta) - 80 000 000 Kč

2. Marek Suchý (Slavia) - 70 000 000 Kč

3. Jan Chramosta (Mladá Boleslav) - 65 000 000 Kč

4. Lukáš Mareček (Brno) - 60 000 000 Kč

5.-6. Jiří Kladrubský (Sparta) - 50 000 000 Kč

5.-6. Andrej Kerič (Liberec) - 50 000 000 Kč

7. Radim Řezník (Baník Ostrava) - 45 000 000 Kč

8. Bořek Dočkal (Liberec) - 38 000 000 Kč

9. Adam Hloušek (Slavia) - 35 000 000 Kč

10. Jan Rajnoch (Mladá Boleslav) - 30 000 000 Kč

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud