24. července 2009 • 10:41

Choďte na ligu, vzkazuje předseda Hašek

Autor: sh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Policie se sice na stadiony nevrací, přesto na nich bude bezpečněji. Slibuje to alespoň předseda svazu Ivan Hašek. „Přijďte na ligu. Vítáme všechny, kdo mají fotbal rádi a kdo se umí chovat. O neurvalce ovšem nestojíme,“ vyhlašuje boj násilníkům.



Nejvyšší muž českého fotbalu se sešel s vedením Policie České republiky, aby vyhodnotili smlouvu o podpoře sportu, která vstoupila v letošním roce v platnost a vyvolala spoustu diskusí. „Za půl roku došlo k jedinému excesu, ukázalo se, že smlouva splnila účel,“ pochvaluje si spolupráci policejní prezident Oldřich Martinů.

Vážnějším prohřeškem myslí zápas prvního jarní kola Brno-Ostrava, kde musela policie zasáhnout, aby obnovila pořádek. „Ale kluby se z tohoto případu poučily, od té doby jsme už v takovém rozsahu zasahovat nemuseli,“ vyzdvihuje.

Pomohly i následné tresty. „Ve zkráceném řízení byli čtyři výtržníci odsouzeni k veřejně-prospěšným pracím od 200 do 400 hodin, polský občan byl vyhoštěn,“ připomíná represi. Za mnohem důležitější však považuje prevenci.

„Jde o to, aby se výtržníci vůbec na stadion nedostali,“ vyzývá kluby, aby zvýšily opatření. K tomu přispívá i policie. „Už několik desítek neukázněných fanoušků má zakázaný přístup na stadiony, v době utkání se budou hlásit na našich stanovištích,“ odkrývá Martinů.

Výraznou měrou hodlá přispět i fotbalový svaz. „Proškolení pořadatelů, vstupenky na jméno, zázemí pro policii,“ vypočítá Hašek, co musejí kluby zajistit. K tomuto se přidává monitorovací systém po celém stadionu.

„Ne všude je vybudovaný, ale bude to další výrazná pomoc,“ potvrzuje.

Neobává se ani zbourání plotu na tak v minulosti rizikovém stadionu, jako je sparťanská Letná. „Vedení jistě ví, co dělá, když se k tomuto kroku odhodlalo,“ věří Hašek nejvyšším přestavitelům svého bývalého klubu.„Chci, aby bylo v ochozech bezpečno, aby chodily na fotbal celé rodiny,“ přeje si.

Neurvalcům však vyhlašuje svaz nesmiřitelný boj. Nově byla ustanovena Komise pro bezpečnost a boj proti extremismu na stadionech, jejím předsedou se stal bývalý policejní prezident Vladislav Husák. „Do konce srpna má za úkol vybrat její členy a zahájit činnost,“ odhaluje Hašek její nejbližší náplň. Partnerem za policii mu bude náměstek vnitra Jiří Komorous.

Hašek se nedomnívá, že české fotbalové prostředí je horší než v zahraničí. „Měl jsem možnost působit i jinde. Ve Francii mají s fanoušky obrovské potíže, výstřelky se objevují i v Japonsku,“ předává osobní zkušenosti.

Nic však nehodlá zanedbat. „Čekají nás některé rizikové zápasy, například kvalifi kace s Polskem,“soustředí pozornost na říjnový termín utkání reprezentace.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud