Robert Neumann
27. července 2009 • 11:21

Problém fotbalové Slavie: gólman!

Autor: Robert Neumann, Štěpán Filípek, Stanislav Hrabě
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už ve středu odstartují cestu do fotbalového ráje v podobě Ligy mistrů. Ve vršovickém Edenu však před prvním zápasem 3. předkola věhlasné soutěže řeší zapeklitý problém: Martin Vaniak zřejmě není v nejlepší formě.



Vaniak: A co byste dělal vy?
Martin VaniakFoto Barbora Reichová

Jak jste viděl situaci při gólu hostů?
„Před branku se snášel vysoký balon, na který se čekalo. Šel jsem si pro něj. Neviděl jsem, kdo je za mnou nebo vedle. Najednou vyskočil Mendy, štrejchl mě, ztratil jsem rovnováhu a bylo to.“

Váš protějšek Michal Vorel s vámi soucítil a zastával se vás. Prý vám měli pomoci ostatní.

„Když je takto vysoký balon, tak mě měli spoluhráči ochránit, aby do mě nikdo nešel. To je prvořadé. Měli dost času připravit se. Pro mě to bylo těžké. Koukáte vzhůru, skáčete z místa, když jde někdo do vás z rozběhu, dostane se nad vás. Kde vy máte ruce, on má tělo a snadno vás přetlačí.“

Nekřikl na vás některý ze spoluhráčů, abyste si dal na Mendyho pozor?
„Nejde o křiknutí. Sledujete balon, odhadujete, kam přesně spadne, soustředíte se pouze na něj. Nevnímáte hráče okolo. Pak je to jen mžik.“

Dalo se udělat něco jinak?

„Co byste udělali vy? Jen skočit a chytit balon.“

Budete na tento gól vzpomínat nerad?
„Na každý gól, který dostanu, vzpomínám nerad. Takže je to jedno, jestli je to nějaká nechytatelná střela nebo tenhleten.“

Věřil jste, že utkání ještě vyrovnáte?

„Měli jsme územní převahu, do konce zbývalo ještě celkem dost času, přes dvacet minut. Věřil jsem, že to ještě zlomíme a neprohrajeme.“

V poslední minutě ovšem skončila Chramostova střela na břevně. Jak vám v tu chvíli bylo?
„Docela hrozně. Asi bychom prohráli. Bylo by to dost nešťastné, protože Boleslav neměla nijaké vyložené šance. My ovšem také ne, takže remíza byla pro oba spravedlivá.“

Poslední šance hostů ovšem vznikla po dalším velkém nedorozumění s obranou. Co se stalo?
„Šel jsem si před vápno pro balon, Suchý stíhal hráče a přede mnou míč odhlavičkoval. Dostal se k němu Chramosta, přehazoval mě, jen jsem sledoval balon očima. Zasáhnout jsem nemohl. Naštěstí ťukl do břevna. Prohrát dalším hloupým gólem, to už by bylo moc.“

Nemohl jste si na Suchého křiknout, že jdete ven?

„V té vřavě to moc nejde, neuslyší. Navíc byl rozeběhnutý, těžko by dokázal v okamžiku změnit směr.“

Těch nedorozumění bylo více. Nevyplývalo to z toho, že před vámi hrála obrana v novém složení?
„Tři hráči byli noví, ale problém v tom nebyl. Na to bych to nesváděl.“

Pro životně důležité místo však zároveň není odpovídající záskok.

Je to zpropadená situace. Jako kdyby šachista nutně potřeboval udělat rošádu, ale chyběla mu věž.

Podobně to vypadá v pražské Slavii, která během léta chystala změnu mezi třemi tyčemi.

Schylovalo se k tomu, že veterána Martina Vaniaka připraví o místo Lotyš Deniss Romanovs.

Jenže zničehonic se provalilo, že po distancu od UEFA nemůže nastoupit ke čtyřem pohárovým zápasům. A to pouhé dva týdny před vstupem do 3. předkola LM.

„To je hrubé porušení profesionálního chování. Dalo by se to hodnotit jako velký podraz,“ míní kouč libereckých brankářů Milan Veselý, jenž u slávistického týmu dříve působil.

„Slavia si nadělala problém sama, když o trestu nevěděla,“ doplňuje internacionál Petr Kouba.

Poté, co byl Romanovs „odhalen“, byly karty rozdané úplně jinak. Protože talentovaného Jakuba Diviše slávisté možná lehkovážně pustili na hostování do Prešova, zbyl vedle Vaniaka už jen nezkušený mladík Jan Hanuš.

A tak musel kouč Karel Jarolím jednoznačně vsadit právě na Vaniaka.

Ten sice po minulé sezoně dával najevo, že bude rád krýt záda mladšímu gólmanovi, ale bylo znát, že mu připravovaná letní výměna není příliš po chuti.

Nyní se ovšem zase ocitl v roli spasitele. Romanovs nebyl pro první zápas nové ligové sezony proti Mladé Boleslavi ani nominován.

Jenže Čaroděj, jak se Vaniakovi díky magickým reflexům přezdívá, jako by ztratil kouzlo.

Působil nejistě, nerozuměl si dokonale s obránci. Nejpernější moment prožil v 68. minutě. Stál těsně před brankovou čárou a snášel se na něj vysoký míč.

Slávistický gólman na něj skákal ze stoje, chtěl ho chytit do rukavic, jenže se do něj opřel mladoboleslavský záložník Mendy a balon skončil v síti.

Byl to faul? Sám Vaniak se na to po zápase nevymlouval. Pak už jde jen o to, zda to byla jeho jasná chyba, nebo ho spoluhráči nechali ve štychu.

„Kdyby byl ve formě z poslední sezony, asi by to měl. Ale vím, jak těžké je vyskočit z místa na vysoký míč, obránci mu měli soupeře odblokovat. V procentech bych to stejně viděl víc na nich,“ přemítá Kouba.


Jinak se na věc dívá Veselý. „Každý jsme jiný, ale podle mě to byla Martinova chyba. Já svým brankářům vždycky říkám, že v takové situaci musí míč boxovat. V žádném případě chytat!“ říká a vžívá se do Vaniakovy role.

„Při podobném balonu je gólman dezorientovaný, neví, jestli nemá za zády hráče. A v případě jakékoli skrumáže či souboje s protihráčem čelí riziku, že mu míč vypadne. Proto ho musí vyrážet,“ podtrhává.

Potíž je v tom, že pokud brankář skáče z místa a čelí rozběhnutému soupeři, je rázem v nevýhodě. „To vás přeskočí každý,“ odtušil mladoboleslavský brankář Michal Vorel - muž, jenž ve Slavii ještě nedávno tvořil s Vaniakem vyrovnanou dvojici, ale nyní stál na opačné straně.

Martin Vaniak s trenérem brankářů Lubošem Přibylem
Martin Vaniak s trenérem brankářů Lubošem Přibylem

„Existuje pravidlo, že když si brankář nezavolá, tak by mu měli pomoci obránci. Jestli si ale Vaniak křiknul, tak si měl zjednat respekt a nespoléhat na džentlmensky vedený souboj,“ přidává internacionál Zdeněk Hruška.

To, že spolupráce s obranou neklape, se prokázalo i v závěru zápasu. Vaniak vyběhl až k hranici šestnáctky, ale k balonu se nedostal a ten po lobu kanonýra Jana Chramosty přiletěl na břevno.

Gólmani Slavie
MARTIN VANIAK
Momentálně jednička týmu, i když patrně postrádá oslnivou formu z minulých sezon, kdy výrazně držel Slavii. V sobotu svému týmu nepomohl.

DENISS ROMANOVS
Nebýt jeho trestu v zápasech UEFA, stál by proti Mladé Boleslavi mezi tyčemi. Jenže vzhledem k této sankci jej trenér Jarolím nenominoval ani na lavičku.

JAN HANUŠ
Málo známý mladík má podle zákulisních zdrojů údajně vynikající formu a dokonce se prý při Romanovsově trestu zvažovalo, zda by nenaskočil do ligy jako jednička.

JAKUB DIVIŠ
Mládežnický reprezentant trpělivě čekal na svou šanci ve Slavii, když ji dlouho nedostával, zamířil v létě na hostování do slovenského Prešova.

„To byla daleko větší chyba,“ glosuje Kouba.

Jestliže tým necítí jistotu v poslední instanci, může to pro něj být životně nebezpečné.

A kouč Jarolím Vaniakovo zaváhání nekamufloval: „Přišlo mi, že jako poslední měl situaci vyřešit. Tohle by se nemělo stávat.“

Jenže co s tím?

Slávistický trenér nemá před středečním utkáním na vybranou. Musí dál sázet na Vaniaka a dělat všechno pro to, aby byl v co nejlepším rozpoložení.

„To je jediná možnost - všichni ho musí podržet,“ souhlasí Veselý. „Martin míval stabilnější, vyrovnanější formu, ale je natolik zkušený, že se s tím vyrovná,“ myslí si.

Podobný názor zastávají i další experti.

„Za poslední dva roky vychytal Slavii neskutečně zápasů, včetně toho nejdůležitějšího s Ajaxem v Lize mistrů. Branka proti Boleslavi by s ním rozhodně neměla otřást. Pro mě je to vysoce spolehlivý brankář,“ říká Hruška. „Kristepane, udělal chybu, no a co? Bezchybný gólman neexistuje...“

Štěstím pro Slavii může být, že narazí právě na Šeriff Tiraspol. Nesmí ho sice podcenit, ale Vaniak má šanci nabrat ve dvou utkáních starou sílu. „Může v tomhle zápase získat na jistotě,“ nadhazuje Kouba.

Čarodějovy triky se na pódiu Ligy mistrů přece budou hodit...

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud