2. srpna 2009 • 02:01

Moravu čeká svátek. Fotbalový a rizikový

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Verdikt odvolací komise: Rada stihne začátek příští sezony
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová horečka ovládla Brno a Olomouc. Nabité stadiony očekávají příjezd velkých rivalů a stovek jejich horkokrevných fanoušků. Do největšího moravského města dorazí Slavia, do Olomouce míří Baník Ostrava.



Trenér brněnských fotbalistů Beránek říká: „Asi nemáme tým, který Slavii přehraje. Ale můžeme ji porazit.“

Další moravský tým, rozjeté Hanáky, po pohárové parádě v Aberdeenu zkusí přibrzdit ostravský Baník.

Na obou místech se chystají maximální bezpečnostní opatření. Zápasy jsou označeny za vysoce rizikové. Všichni zainteresovaní mají v živé paměti jarní řádění ostravských příznivců v Brně a fanoušků Sparty v Olomouci.

„Jsme poučeni. Něco takového se opakovat nebude,“ je přesvědčen Pavel Slezák, bezpečnostní manažer 1. FC Brno. Ostravští rowdies na jaře vtrhli na hřiště a utkání začalo se značným zpožděním.

Ctitelé slávistických barev ovšem nemají tak špatnou pověst jako baníkovci. „Když jsme hráli se Slavií v květnu, přijelo do Brna zhruba tři sta dvacet jejích fanoušků. Podobný počet čekáme i nyní,“ nastiňuje Slezák.

Stadion na Srbské by měl být slušně zaplněný. Očekává se návštěva kolem sedmi tisíc lidí. „Bezpečnostní opatření jsou klasická. Odpovídající tomu, že jde o maximálně rizikový zápas,“ shrnuje manažer.

„Je to první utkání na podzim v Brně, čemuž by měla odpovídat kulisa. Je léto, teplo. A na koho jiného by měli lidé přijít?“ nadhazuje trenér Miroslav Beránek.

Miroslav BeránekFoto ČTK


Kouče, který v Edenu dlouho působil, však tato konfrontace na první pohled nijak nevzrušuje. Vypadá, že je nad věcí. Mdlý rozjezd Vlčka a spol. neřeší. „Je otázka času, kdy se Slavia nastartuje. Budu rád, když to nebude u nás,“ prohodil věcně.

Zkušený stratég si uvědomuje, že jeho obměněný soubor nepřejede slovutného soka ofenzivní smrští a kombinační hrou. Základem úspěchu má být trpělivost a precizní defenziva.

„Těžko Slavii přehrajeme. To by ona neskončila v minulé sezoně první a my jedenáctí. Jsme realisté. Ale můžeme ji porazit nasazením a lepším zvládnutím klíčových okamžiků. Necháme na trávníku všechno. Třeba to bude utkání, na které se bude vzpomínat,“ nechá se brněnský kouč přece jen trošku unést.

Beránek možná zkusí svého kolegu Jarolíma překvapit nasazením matadora Richarda Dostálka. Ten už je po zlomenině žebra v plném tréninku. A v přípravě údajně vypadá velmi dobře. „S Ríšou bych si určitě vyhověl,“ nepochybuje špílmachr Tomáš Polách.

V Olomouci se pořadatelé a policisté chystají na nájezd ostravských fanoušků. Hlavně těch, kteří u sebe nebudou mít platnou vstupenku a budou se chtít dostat na zápas, jenž zřejmě nebude vyprodán.

Přestože některá místa na tribunách zůstanou volná, do ochozů se podle domácích pořadatelů dostanou jen ti ostravští příznivci, kteří mají lístky do „kotle“. A těch může být maximálně 461, to je totiž kapacita olomouckého sektoru pro příznivce hostů.

Fanoušci BaníkuFoto Aleš Krecl


Hanáci se proto rozhodli prodávat vstupenky do ochozů proti dokladu totožnosti a pouze lidem z Olomoucka. Přesto se podle neoficiálních zpráv někteří ostravští příznivci k takovým vstupenkám dostali. Může se proto stát, že se příznivci Baníku objeví na tribunách mezi olomouckými.

„Tomu jsme ale připraveni zamezit,“ prohlásil Milan Zapletal, olomoucký hlavní pořadatel. „V součinnosti s policií budeme hlídat, aby se žádný fanoušek z Ostravy nedostal jinam než do kotle,“ dodal.

To však může vyvolat ostré střety mezi nespokojenými fans z Ostravy a pořadateli. „Těch bude na stadionu a v okolí dvě stě, do celé akce je zapojeno také šest set policistů, takže si myslím, že situaci zvládneme,“ pravil Zapletal. Den před utkáním bylo prodáno šest tisíc lístků, čili šedesát procent aktuální kapacity Androva stadionu.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud