Pavel Hartman
4. srpna 2009 • 04:00

Slavia se trápí. Jak rychle ven z bídy?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak se vyhrabat z bídy do zítřka? Složitý rébus řeší pražská Slavia. Pokud se nechce rozloučit s vidinou Ligy mistrů, musí hrát v odvetě třetího předkola s Tiraspolem každopádně jako vyměněná. Jak na to?



1. Zachovat klid a rozvahu
Deset nových hráčů? To se zbláznili, a tady to mají! Kolikrát tenhle soud padl mezi fanoušky na adresu Slavie po prohře 0:2 v Brně. S každým nezdarem se vášnivé diskuse na toto téma logicky zvyšují.

„Je to vždycky riskantní tah,“ shodují se experti. „Jdeme do rizika,“ přiznal už dříve Petr Doležal, generální ředitel Slavie. „Ale rozumného.“

Teď je na vedení Slavie a trenéru Karlu Jarolímovi, aby si tuto cestu obhájili. Tedy, aby na pochybovačné hlasy odpověděli postupem. A nejen přes Tiraspol.

Kdyby zpanikařili po třech „přešlapech“ a sesypali se strachem před celkem z Moldavska, pak by mohli rovnou oprášit erb psychicky labilní Slavie.

Navíc tlak na Jarolíma a spol. není vůbec extrémní. Co by měl říkat třeba jeho kolega Jaroslav Hřebík, který kdysi čelil ve Spartě při tvorbě mužstva nenávisti vlastních fanoušků a hrozbě fyzické likvidace.

2. Udělat si doma pořádek
Po závěrečném hvizdu připomínali slávističtí hráči i kouč Jarolím šíleně smutné princezny. Seděli s hlavami dolů na lavičce a nechápali.

„Řekneme si, že do zápasu půjdeme naplno, budeme napadat, aby oni dělali chyby. A místo toho dostaneme hned dva takové hloupé góly,“ lamentoval třeba záložník Jaroslav Černý.

Byl to pozdní pláč, ale hlavně přiznání, že mužstvo nedodrželo taktiku. To si tým, který se chce vítězit, nemůže dovolit. A pro evropské poháry to platí obzvlášť.

České celky v nich mohou pomýšlet na úspěch jedině s pomocí týmové strategie. Neběhají v nich totiž borci kalibru Messiho nebo Kaká.

Potíž je však v tom, kdo ve slávistickém týmu bouchne do stolu a řekne: „Pánové, takhle to dál nejde!“ Kapitán Erich Brabec, který to uměl, je pryč, protože se nehodil do koncepce.

Pozici Martina Vaniaka oslabuje vysedávání na střídačce. Vladimír Šmicer se zotavuje ze zranění. A nový kapitán Stanislav Vlček spíš bičuje sám sebe, než by seřval spoluhráče.

3. Zkvalitnit defenzivu
Bezbranková remíza. Jak přečíst tenhle výsledek z Tiraspolu? Především tak, že jakýkoli obdržený gól by mohl být pro Slavii osudový.

Jenže v neděli defenziva „sešívaným“ nefungovala. „Při druhém gólu jsme neměli ustupovat, ale spíš atakovat hráče, který rozjížděl rychlý protiútok soupeře. A když už se tak nestalo, tak jsme měli rychleji zavřít druhou stranu,“ rekapituloval kouč Jarolím.

Nešlo tedy o chyby jednotlivců, nýbrž systémové, kterým trenér napomohl tím, že naboural polovinu obrany a zamíchal i středem zálohy. A aby se to nepletlo, tak i oba krajní záložníci se často vraceli zpátky vycházkovým tempem.

Zítra se nejspíš Jarolím vrátí ke stoperské dvojici Marek Suchý–Benjamin Vomáčka. Ale kdo na kraje? Pro ten pravý se nabízí Matej Krajčík nebo Ondřej Čelůstka. Ten odehrál utkání s Boleslaví i v Tiraspolu. Pro Krajčíka hovoří minulost.

Jako pravý útočný bek byl důležitým kamenem Slavie v přechodu do útoku. Jenže jeho obranná práce měla rezervy, což se trochu tluče s vizí nedostat gól. A stále dohání kondici.

Situace vlevo? Zaučuje se tam Adam Hloušek, vyučený záložník či útočník. I utkání v Brně však ukázalo, že nové řemeslo ještě neovládá dokonale. Že by šance pro Davida Hubáčka, mnohdy opomíjený, leč spolehlivý?

Otazníkem zůstává i brankář. Mladý Jan Hanuš si v nedělním podvečeru neušpinil ruce v gólech, ale tak náročné utkání na nervy, jaké je na programu zítra v Edenu, ještě nehrál.

4. Zrychlit ofenzivu
Bleskový přechod do útoku na minimum přihrávek. To bylo to, čím se Slavia hrabala ven z českého průměru. Teď by si měla na to vzpomenout. Pak přijdou i góly, a ne jedna branka ze tří zápasů, a to ještě z trestného kopu.

„Někdy mohla přijít přihrávka dopředu dříve,“ přiznal kouč Jarolím po nedělní prohře. Právě na tohle čeká navrátilec Vlček jako na smilování, bez podpory týmu se jinak jeho hvězda nerozhoří.

Jenže středního ofenzivního záložníka dosud Jarolím hledá marně. S Boleslaví vsadil na Ladislava Volešáka, v Tiraspolu na Marka Jarolíma a v Brně na Srba Dušana Vasiljeviče. Nikdo se neujal. Že by teď vytáhl z klobouku Tijaniho Belaida?

Realitu se dozvíme už zítra.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud