Richard Šíma
22. září 2009 • 04:00

Olomoucký gólman Drobisz: viník, či oběť?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Gól z půlky hřiště. Noční můra všech světových gólmanů. Právě takovou branku inkasoval v nedělním utkání Olomouce s Kladnem domácí gólman Petr Drobisz. Málokterý hanácký fanoušek jej v tu chvíli neproklel. Byl ale Drobisz opravdu viníkem celé situace? Nebo spíše její obětí?



Všechno to trvalo několik málo vteřin. Kladenský levý obránce Jan Procházka v 6. minutě získal na vlastní polovině míč, udělal pár kroků dopředu  a z půlky hřiště vypálil na olomouckou branku nevídanou ránu.

Olomouc se trápí, podlehla i Kladnu »

Drobisz, který v tu chvíli stál někde u značky pokutového kopu, byl bez šance. Vrátit se do branky a zasáhnout proti letícímu míč nestačil a stačit ani nemohl.

Česká liga zažívá obdobný moment v této sezoně už podruhé. V šestém kole vstřelil v utkání Mladá Boleslav–Bohemians 1905 obdobným způsobem domácímu Vorlovi branku Jan Štohanzl.

Na Drobiszův kiks se podívejte se zde:

Zdroj: fotbalzive.cz

Jenže Štohanzlově trefě předcházela hrubá Vorlova chyba, mladoboleslavský gólman vyběhl mimo pokutové území, velmi špatně rozehrál a pak se nestačil do opuštěné branky vrátit. Zatímco Drobisz stál ve svém pokutovém území a pozoroval hru, která se odvíjela na polovině soupeře.

„Je to moje hrubá chyba. Musím se k tomu postavit jako chlap, nemá cenu se na cokoliv vymlouvat. Gól z půlky hřiště prostě dostat nemůžu,“ kál se Petr Drobisz bezprostředně po utkání.

Psotka: Nečekali jsme takový beton >>>

Olomoucký trenér Zdeněk Psotka, sám bývalý brankář, po zápase připustil, že Drobiszovi možná gól vůbec vyčítat nebude. „Nejdřív se musím podívat na video, ale brankář nemůže stát na malém vápně. Musí být připraven vyrazit proti míči letícímu za obranu,“ řekl Psotka.

„Ze strany Jana Procházky to byla navíc perfektní střela. Žádný lob. V minulosti jsem ho trénoval a vím, že má výbornou kopací techniku a skvělý nákop. Drobisz si ten gól sice za rámeček nedá, ale zároveň si myslím, že nemohl nic dělat,“ poznamenal jiný bývalý brankář – Miroslav Koubek, nynější trenér Baníku Ostrava, jenž v minulosti vedl právě Kladno.

Olomouckého gólmana by z inkasovaného gólu nejspíše nevinil ani Rafael Benítez, trenér FC Liverpool. „Brankář musí stát dál od své branky, tak aby zároveň plnil roli stopera. Pravděpodobnost, že se hráč z půlky hřiště do jeho branky trefí, není vysoká. Podaří se to jednou z deseti pokusů. Kdyby můj brankář takovou branku dostal, nevyčítal bych mu to,“ prohlásil Benítez před časem, když shodou okolností právě o tomto tématu přemýšlel.

Olomoučtí fanoušci nezažili podobný šok poprvé. V květnu 2007 hrála na Hané Sparta a v 87. minutě vyslal na tehdejšího brankáře Sigmy Lovásika střelu z půlky hřiště Horváth. Trefil se a zvýšil na 2:0 pro Letenské.

„Samozřejmě jsem si na to hned vzpomněl,“ řekl Tomáš Lovásik, jenž dnes v Olomouci plní roli druhého gólmana a zároveň trenéra brankářů. „Člověku je v tu chvíli hrozně, Peťa byl z toho gólu moc špatný. Pamatuju si, že i tehdy se debatovalo, byla to moje chyba, nebo nebyla? Já sám pořádně nevím, abych vám řekl pravdu,“ pravil Lovásik.

Bude tedy z pozice trenéra gólmanů svému svěřenci Drobiszovi vyčítat nějakou chybu, které se v kritickém okamžiku dopustil?

„Asi ne. K tomu, abych mohl úplně přesně posoudit, jestli to chytit mohl, nebo nemohl, bych musel v tu chvíli stát za jeho brankou. Žádný jiný pohled mi to přesně neřekne. A za tou brankou jsem nestál. Pro Petra je mnohem důležitější, aby to hodil za hlavu a zase byl v pohodě,“ dodal náhradní olomoucký brankář.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud