Jiří Fejgl
27. února 2010 • 14:27

Erich Brabec: Proč by mohl zářit. A proč ne...

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejsledovanější muž fotbalové ligy jde do boje. Erich Brabec, posila Sparty a ještě minulé jaro kapitán Slavie, se vrhne do bitvy o udržení lesku svého jména. „Jsem natolik silný, abych se s tím dokázal vypořádat,“ řekl obránce v rozhovoru pro magazín deníku Sport.



Přesto to nebude mít jednoduché. Co mluví pro jeho úspěšnou misi? A které faktory naopak stojí proti němu?

PLUSY   510820:gallery:true:true

Mentalita
Brabcova inteligence (herní i lidská) a přizpůsobivost hovoří pro něj. Vlastně všude, kde působil, okamžitě prorazil. „Nikdy jsme s ním neměli jediný problém,“ řekl manažer Pavel Zíka, majitel agentury, která stopera zastupuje.

Kvalita
Ač byl minulé jaro po některých duelech kritizován, jeho umění je těžko zpochybnitelné. Nakonec ani na posledním angažmá v Turecku neměl problém prosadit se do základní sestavy. Ve Spartě má nahradit Romana Hubníka, asi nejlépe hodnoceného hráče celé soutěže, jenž odešel do Herthy Berlín. „Obrana rozhodně neztratila na síle,“ porovnal trenér Jozef Chovanec Brabce s Hubníkem.

Řepkova podpora
Slávističtí fanoušci ta slova nesnesou. Ale pro sparťanské – a ty jsou pro Brabce zásadní – jsou důležitá. Novému hráči vyjádřil výraznou podporu Tomáš Řepka, letenský vůdce a muž, jehož slávisté nenávidí. „Erich je výborný kluk i fotbalista. Jsem rád, že je tady,“ pronesl kapitán

 

MINUSY   510819:gallery:true:true

Tlak fanoušků
Nikdo nebude pod takovou kontrolou jako Brabec. Šéf slávistických příznivců už slíbil, že po novém sparťanovi jeho »poddaní« půjdou. Také letenští fans vyčkávají. „Musím hrát dobře, pak mě přijmou. Ale na to jsem zvyklý,“ ví hráč.
Těžký půlrok
Má za sebou měsíce, které by jednoho porazili. Šokující vyhazov ze Slavie, turbulence v Turecku, nakonec odchod i ze země půlměsíce. Fotbalista přitom potřebuje klid, pak hraje, jak má. „Ale já věřím, že mě to posílilo.“

Faktor Sparta
Sparta je jiná liga. Zájem médií, ostrý dohled fanoušků, tlak. Žádný klub v české lize (ani Slavia) není v takovém postavení. Mnoho hráčů už v téhle vřavě pohořelo. I Brabec bude čelit nebezpečí. Zkušenosti i renomé budou však na jeho straně. „Zvládnu to,“ věří si.

Zítra čtěte: Příběh Davida Zoubka

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud