Pavel Hartman
3. března 2010 • 13:06

Vydrží strahovský trávník smršť zápasů?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sobotu utkání Bohemians 1905 s Olomoucí, o třiadvacet hodin později na témže trávníku duel Kladna se Spartou. Přesto se Letenští nemusejí obávat zápasu na rozkopaném poli. Povolaní říkají, že „drňák“ nehrozí. Krátcí by byli jen na náhlý příval sněhu pár hodin před výkopem.



Dva ligové zápasy během dvou dní na jednom hřišti. Vtip? Ne, o víkendu strahovská realita. A předtím ve čtvrtek ještě zápas druhé ligy mezi béčkem Sparty a Třincem a čtyři tréninky navrch.

Jak se to na jednom trávníku podepíše? Nebude hrát Sparta s Kladnem už na „vesnickém drňáku“?

„Kvalita hřiště bude úměrná zátěži,“ líčil Miloš Martinec, správce strahovského stadionu. „Ale na to, jakou trávník teď dostává čočku, je dobrá. Trávu máme na pětadevadesáti procentech plochy, není jen na malých flíčcích po vytrhaných drnech.

Ohrozit utkání by mohlo pouze to, kdyby dejme tomu pět hodin před výkopem napadlo patnáct dvacet čísel sněhu. Jinak se vše zvládne,“ ujistil.

Pohled na království, o které společně s kolegou pečuje, mu včera po poledni dával za pravdu. Sluníčko nehladilo udusanou a rozbitou hlínu, nýbrž slušný, pouze tu a tam drobnými dírami narušený zelený koberec. „A to je Strahov využívaný mnohem víc, než když tu sídlilo áčko Slavie,“ podotkl Martinec.

Zkraje jara se tu obrazně řečeno netrhnou dveře. Absence vyhřívání sem vyhnala Kladno a Bohemians 1905. V pronájmu tu však jsou i střížkovští Bohemians a rezervy obou pražských „S“.

ĎÁBELSKÁ PROVĚRKA TRÁVNÍKU NA STRAHOVĚ
ČTVRTEK, 4.3
Sparta B–Třinec
SOBOTA, 6.3.
Bohemians 1905–Olomouc
NEDĚLE, 7.3.
Kladno–Sparta

O ruchu v tomto areálu nejlépe svědčí program na tento týden. Ve včerejším odpoledni tu vyběhla k přípravě sparťanská juniorka.

Dnes ji vystřídají hráči Bohemians 1905. Den nato následuje druholigový mač, potom tréninky Kladna a opět „klokanů“, a tečku udělají dvě bitvy, v nichž půjde o titul a záchranu v elitní soutěži.

O to víc udivuje aktuální forma trávníku. Desátého února na něm leželo 20 centimetrů sněhu. Za sedm dní po něm nebylo památky. „Půdu pod kořínky trávy jsme vyhřáli na 25 stupňů a všechna voda krásně protekla dolů. Máme totiž výborné podloží a pomohlo nám, že země pod sněhem nebyla promrzlá,“ shrnul Martinec. „Teď už přitápíme jen v noci, pokud teplota klesne pod nulu.“

Tepelné odklizení sněhu přišlo na půl milionu korun. Na úhradě se podíleli všichni ligoví nájemníci. Podle informací Sportu každý z nich na topení musel přispět částkou 150 tisíc korun.

Navrch samozřejmě hradí nájem za veškeré potřebné zázemí. Mimochodem, výstavba umělého vyhřívání spojená s rekonstrukcí hřiště, k níž došlo v roce 2002, stála 20 milionů korun.

Ale zpátky na plochu. Martinec si bere z kumbálku vidle a načíná další kapitolu nekonečného příběhu. Jakmile vidí v trávníku díru, zajede pod ni ostrými hroty, půdu nadlehčí a pak trávu sešlápne k sobě. Společně s lehkým válcováním je tohle v období vegetačního klidu jediná možná péče o „pažit“.

„Po každém zápase zašlapáváme ve dvou díry dva dny. Takže v sobotu na to musíme vlítnout čtyři, aby se to stihlo,“ prohodil Martinec.
Vysvobodí ho až pampelišky. „Když vylezou první, je to signál, že začne růst i tráva a můžeme dosívat,“ uzavřel.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud