Jiří Fejgl
7. března 2010 • 12:00

Profesor Komňacký chce zničit milovaný Baník

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V modrobílém klubu prožil neskutečnou jízdu: V roce 2004 vyhrál s Baníkem mistrovský titul. Bazaly praskaly při každém zápase ve švech, Ostrava žila fotbalem v jihoamerickém stylu. Dnes však chce František Komňacký v nejvíce sledovaném utkání 18. kola ligy zničit ambice svého milovaného týmu. Jako kouč Jablonce.



„Trénovat Ostravu byla pro mě veliká čest. Baník je pro nás Moraváky jako Sparta pro Čechy,“ vyznal se před časem Komňacký.

Ano, Baník je pojem – ale Komňacký také.

Vždyť vedle triumfu s Ostravou vyhrál rovněž slovenskou ligu s Ružomberokem, pozvedl Jablonec až k současnému boji o titul, stal se reprezentačním asistentem a Trenérem roku 2009.

Vždy šel svou cestou, je to uvážlivý muž. Není divu, že o něm ostravský stoper a jeho bývalý svěřenec René Bolf říká: „Je to fotbalový profesor.“ Pavel Vrba, nynější kouč Plzně a v mistrovské sezoně Baníku Komňackého asistent, přitaká: „František je demokrat. Nebouchá do stolu.“

Tahle cesta však kdysi zkrachovala. Velmi důvěřivý přístup k hráčům se Komňackému nevyplatil v Baníku v sezoně, kdy tým obhajoval titul.

František KomňackýFoto Pavel Mazáč SPORT

Mladíci kolem Miroslava Matušoviče si demokracii vykládali po svém, úlety (především v chování na hřišti) měl i tahoun Radoslav Látal.

Proto Komňackého vystřídal na lavičce Jozef Jarabinský, kouč důrazného stylu.
„Ale nebojte se, i já umím být tvrdý,“ říká Komňacký.

To potvrzuje i v Jablonci: Bez rozpaků udělal čistku v kádru, zbavil se mazáků a prosadil si svou filozofii. Nyní – při vidině možného titulu – je k hráčům také nelítostný. „Asi bych nebyl takový, kdybychom hráli třeba o deváté místo.“

To se však nekoná, Jablonec válí, což chce ukázat i dnes na stadionu ve Vítkovicích, kde musí Baník hrát, protože na Bazalech není vyhřívaný trávník.

„Tenhle zápas hodně ukáže,“ tvrdí ostravský kouč Miroslav Koubek.
„Baník mám rád, ale dnes ho chci porazit,“ vzkazuje Komňacký.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud