Richard Šíma
23. března 2010 • 05:00

Petr Drobisz: Cejch, kterého se nezbaví

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Korupčník, nebo oběť? Olomoucký brankář Petr Drobisz byl šéfem pražských Bohemians Karlem Kaprem obviněn z předávání úplatků. Před sedmi lety jej pro změnu nařknul tehdejší šéf Synotu Jaroslav Hastík. Drobisz se hájí. A na jeho straně stojí i František Komňacký. Trenér, jenž si brankáře před deseti lety právě do Synotu přivedl.



První ligu chytá deset let. Dvakrát byl nařčen z podivných praktik, dosud mu ale nikdo nic nekalého neprokázal. Cejchu se už ovšem nejspíš nikdy nezbaví. Přestože se o to bude snažit i za pomocí právníků.

„Brankáře, o kterém se říká to, co o Petru Drobiszovi, bych do svého mužstva nechtěl. Ale Petra Drobisze znám, takže bych si ho do svého týmu vzal i dnes bez ohledu na to, co se o něm říká. Vždycky jsem mu věřil a věřím,“ říká o třiatřicetiletém brankáři Sigmy Olomouc trenér František Komňacký. Muž, který stál u zrodu Drobiszovy prvoligové kariéry, protože si jej v roce 2000 do tehdejšího Synotu sám přivedl.

Tehdy bylo Drobiszovi sotva čtyřiadvacet let. Chytal druhou ligu v Třinci. A dobře. „Pamatoval jsem si, jaký výkon podal v jednom utkání proti nám, od té doby jsem o něm věděl. Šel pak do Jablonce, kde nechytal. Stál jsem o to, aby k nám přišel. A od chvíle, kdy se tak stalo, mě nikdy nezklamal,“ vybavuje si Komňacký Drobiszovy začátky v první lize.

525669:gallery:true:trueSoučasný jablonecký trenér v příští sezoně Synot opouští, Drobisz zůstává. Získává si ale důvěru i Komňackého nástupců, do branky jej pravidelně staví Dušan Radolský i Milan Bokša.

A dokonce i trenér Rabušic v sezoně 2002/2003, která má pro brankáře Synotu hořký konec. Mužstvu se nedaří, Drobisz inkasuje několik laciných branek a tehdejší klubový šéf Jaroslav Hastík jej veřejně obviňuje z jejich úmyslného pouštění.

„Můžeme se jen domnívat a my se domníváme,“ pronáší Hastík ostrá slova a s kritikou nešetří ani Rabušic. Ostuda je na světě a vyhazov následuje záhy. Hastík tehdy za Rabušicova souhlasu rozhoduje o tom, že Drobisz v Synotu končí.

Sedmadvacetiletý gólman poprvé zvažuje, že se obrátí na právníky, aby očistil své jméno.

„Vzpomínám si, že mě tehdy velmi překvapilo, když jsem se dočetl, co pan Hastík o Petrovi řekl. Nikdy bych do něj neřekl, že by byl něčeho takového schopen a dodnes si nemyslím, že by někdy něco takového dělal,“ říká Komňacký.

„Bylo to tehdy ze strany vedení zkratkovité jednání,“ vrací se dnes do horkých jarních dní roku 2003 Radek Rabušic. „Pan Hastík byl tehdy pod velkým tlakem, kromě starostí s kvalitou kádru a s klubem samotným řešil výstavbu stadionu a to, co na Petrovu adresu řekl, bylo nešťastné. Uškodilo mu to,“ uvědomuje si Rabušic, že Hastíkova slova vyřčená před sedmi lety zanechala na současném brankáři Sigmy Olomouc trvalý cejch.

Drobisz: viník nebo oběť?Foto ČTK


Drobisz ale nakonec léto 2003 přežije a v Synotu zůstává. „Kdybych byl pro, aby odešel, nepokračoval by,“ popisuje svou tehdejší roli Rabušic, jenž však v nadcházející sezoně 2003/2004 nepřežije první čtyři kola a je nahrazen Karlem Jarolímem. „Párkrát jsme se od té doby potkali a vždycky jsme se pozdravili,“ poznamenává Rabušic směrem k Drobiszovi dnes.

Drobisz chytá ve Slovácku až do roku 2007. Po sestupu do druhé ligy po něm sáhne Olomouc, jejímž trenérem se zrovna stává Martin Pulpit. Posila Sigmy je okamžitě a bez pochyb jedničkou týmu. Ale ani na Hané se mu smolné góly nevyhýbají.

Ten první inkasuje hned v pátém kole na Letné. Pět minut před koncem za stavu 0:0 čeká na brankové čáře na padající míč. Ve chvíli, kdy se pro něj bez možnosti rozběhu odráží, přiletí odkudsi dlouhán Došek a olomouckého brankáře fauluje.

Rukou totiž vrazí do Drobiszových natažených paží, díky čemuž se dostává hlavou k míči a dává jediný gól zápasu. Sudímu Rackovi Doškův faul nevadí a Drobisz se tak automaticky stává viníkem olomoucké porážky. Tvrdě jej po utkání kritizuje i Pulpit.

Drobisz si však i nadále hlídá pozici olomoucké jedničky, po dvě sezony takřka neopustí branku. Až loni na podzim. Brankář Sigmy má potíže s kolenem, necítí se ve formě, nevychází mu pohárový duel na půdě Evertonu, kde Olomouc inkasuje čtyři góly.

Trenér Psotka jej v brance drží až do osmého kola, v němž hrají Hanáci na svém hřišti proti Kladnu. V šesté minutě posílá Procházka na olomouckou branku míč z půlky hřiště. Drobisz stojí příliš daleko, než aby stačil prudce nastřelený vysoký míč doběhnout. Ten končí v brance, olomoucký gólman se ocitá pod palbou kritiky a škarohlídové připomínají Hastíkova slova z roku 2003.

Napříště postaví Psotka do olomoucké branky Lovásika a Drobisz už se do ní nevrátí. Spekuluje se o tom, že Sigma už o svého brankáře nestojí. Nevezme jej ani na zimní herní soustředění do Turecka na začátku února, na němž mezi mladšími brankáři hledá jeho či Lovásikova zástupce.

Na jeho jméno se zvolna zapomíná, zostra je však připomenuto 22. března, kdy se provalí obvinění z korupčního jednání před loňským utkáním s Bohemians. Drobisz podruhé ve své kariéře přemýšlí o tom, že se obrátí na právníka, aby očistil své jméno.

„Nesedí mi to k němu. Absolutně ne. Tak, jak ho znám, prostě nevěřím, že by něco takového udělal. A je mi ho líto,“ podotýká Komňacký.

Petr Drobisz
brankář Sigmy Olomouc

Narozen: 14. 7. 1976

Výška: 187 cm

Váha: 85 kg

Ligové starty: 256

Prvoligová působiště: 1. FC Slovácko (Synot) - 2000/2007, Sigma Olomouc - od roku 2007

Radek Rabušic
„Ruku dá člověk do ohně jen sám za sebe, ale to, co se teď v souvislosti s Petrem provalilo, mě hodně překvapilo. Nechce se mi věřit, že by něco takového Petr udělal. Hlava mi to prostě nebere.“

bývalý trenér Synotu, jenž v roce 2003 původně souhlasil s rozhodnutím Drobisze z klubu propustit





Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud