23. března 2010 • 11:39

Kapr a spol. v pasti: Trest může potkat i je

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud se provinění z uplácení neprokáže, budou mít na krku obvinění z křivého svědectví. A jestliže Olomouc skutečně uplácela, pak budou mít Bohemians Praha problém s tím, že úplatek převzali... Jsou nyní tak trochu v pasti.



Obvinili druhého, sami ovšem mohou slíznout trest. Tým Bohemians Praha nařkl Olomouc z toho, že prostřednictvím brankáře Petra Drobisze uplatila hráče pražského klubu ve vzájemném zápase v posledním ligovém kole loni v létě. Pokud by to byla pravda, hráči Bohemians nepostupovali správně.

Vše o korupci ve fotbale

„Pokud je někomu nabídnut úplatek, měl by určitě vyrozumět policii ČR a nadále by měl postupovat v souladu s jejími pokyny,“ upozorňuje Roman Skřepek, mluvčí protikorupčního útvaru české policie.

Jenže představitelé Bohemians Praha se takto nezachovali. Úplatek přebrali a o celé události informovali z vlastní vůle policii až letos v lednu. A právě převzetí peněžní částky by nakonec mohlo hráčům a vedení pražského klubu ublížit. Jejich jednání totiž bude vnímáno jako trestný čin. Úplatek totiž podle výpovědí sepsaných před notářem od Drobisze převzali, byť tvrdí, že jen naoko...

Foto 
Co mohlo stát za skandálem? Umlčet Kubíčka... »
Foto 
Kapr: Musel o tom vědět. Chtějí mě popravit, brání se Kubíček »
Foto 
To si snad děláš pr..., žasl Zoubek. Peníze odevzdal »

„Obávám se, že za toto by trest hrozil v každém případě. I když je tady polehčující okolnost, že bylo vše, byť s velkým zpožděním, nahlášeno,“ vyjadřuje se ke kauze renomovaný právník Oldřich Choděra. „Myslím, že by pánové ze Střížkova měli být stíháni. A to i pokud mluví pravdu,“ svěřil se MF Dnes i advokát Jaroslav Ortman, specialista na trestní právo.

Problém je totiž například v prodlevě mezi tím, kdy se událost přihodila, a jejím oznámením na policii. Ta je totiž sedmiměsíční. „Myslím si, že by jednání představitelů Bohemians Praha bylo posuzováno jako trestný čin především s ohledem na tu strašnou dobu, která od onoho předání úplatku uplynula,“ míní Choděra.

Za převzetí úplatku hrozí podle trestního sazebníku až tři roky odnětí svobody. „Podmíněně, nebo nepodmíněně. V tomto případě by se jednalo spíše o podmínku, právě proto, že se přiznali,“ myslí si Choděra.

Podle něj však mohou zainteresovaní jedinci vyváznout i zcela bez trestu. „Záleželo by na okolnostech.“ Všechny tresty se mohou kombinovat se zastavením činnosti na různou délku.

Karel Kapr Karel KaprFoto Archiv Sport

A pokud by se úplatek ze strany Olomouce neprokázal, museli by aktéři kauzy ze strany Bohemians Praha čelit obvinění z křivého svědectví. Tady by mohlo jít až o dvouletý trest odnětí svobody.

V pražském klubu tak zcela klidní být nemohou...

„To už by bylo k smíchu, pokud by nás potrestali,“ reaguje David Zoubek, který měl částku 300 tisíc přebrat od spoluhráče Miroslava Obermajera a předat nadřízenému Karlu Kaprovi.

V současnosti již Zoubek působí v Kladně. „Nevím, jak jsem se v té situaci měl zachovat. Informovali jsme o tom vedení, pan Kapr nám jasně řekl, co máme dělat - úplatek převzít a peníze mu předat. Plnili jsme to, co nám řeklo vedení klubu. Čekali jsme, že to předají policii sami,“ hájí se.

Celá věc však působí poněkud zvláštně. „Je to všechno nějaké divné. Logické by totiž bylo, kdyby jim byl úplatek nabídnut, oni to nahlásili a za asistence policie přebrali, aby se s tím dalo něco dělat,“ zamýšlí se Choděra, který upozorňuje i na podivné sepsání výpovědí zainteresovaných hráčů Bohemians Praha u notáře, k čemuž došlo loni v prosinci.

„Buď jsem zásadový a úplatek odmítnu, nebo to převezmu a pak o tom nebudu sepisovat nějaké notářské zápisy. Už tohle je totiž zajímavé. To je, jako kdyby si někdo na sebe chystal důkaz. Je to, jako bych já šel k notáři a sepsal s ním prohlášení o tom, že jsem něco ukradl. Vždyť je to přiznání k trestnému činu,“ diví se Choděra.

Policie nyní případ šetří a neposkytuje k němu bližší informace. „V této fázi není zatím nikdo obviněn ani stíhán a bylo by kontraproduktivní, kdybychom nějaké informace poskytovali,“ uzavírá tiskový mluvčí Skřepek.

Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud