Pavel Janega
23. března 2010 • 19:30

Kapříci odpluli, ale obálka prý snad zůstala

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Několikrát disciplinární komise ČMFS vyzvala šéfa Bohemians Praha Karla Kapra, aby předložil důkazy, které by jasně potvrdily, že Sigma Olomouc je namočená v korupční kauze. Nedočkala se. Ovšem na svět vylezlo jedno překvapení: jeden z možných důkazů má Kapr u sebe. Obálku s možnými otisky, ve které měl být onen úplatek.



Ivan Hašek Ivan HašekFoto Pavel Mazáč (Sport)
Budou padat hlavy, slíbil Hašek »
Karel Kapr přijíždí na jednání disciplinární komiseFoto Pavel Mazáč (Sport)
Kapr: Na korupci mám důkazy. Ale neřeknu je »

Čekalo se, s čím Karel Kapr vyrukuje. Jaké další důkazy na disciplinární komisi přinese. Jenže donesl pouze notářské zápisy s výpovědmi čtyř hráčů, které se již dostaly do médií.

„Žádný další důkaz jsme neviděli, ačkoliv nás pan Kapr ujišťoval, že nějaké má,“ řekl šéf disciplinárky Jiří Golda.

Přitom jasný důkaz měl Kapr celou dobu u sebe. Vždyť peníze do propírané obálky musel někdo vložit. A tím někým podle jeho tvrzení mohl být právě olomoucký brankář Petr Drobisz.

Pokud by peníze předal policii, ta by okamžitě zjistila otisky prstů. „Jenomže pan Kapr tento důkaz znehodnotil,“ kroutil hlavou Golda.

Jak? Tím, že 300 tisíc v hotovosti vložil do banky a poslal je na účet fotbalového svazu. „Když jsme se optali, proč je poslal zrovna nám, tak zareagoval: co jsem s nimi proboha měl dělat?“ podotkl Golda.

Ale peníze nemusí hrát hlavní roli. Pořád je tu zmiňovaná obálka, v níž měl Drobisz peníze přinést. Ta se prý nachází u Kaprova advokáta v kanceláři.

„Alespoň takhle nám to řekl,“ uvedl šéf disciplinární komise. „Je ale divné, že obálku nechtěla policie.“

Vše o korupci ve fotbale

Kapr byl vyzván, aby lepší důkazy přinesl příští úterý, na kdy je svolána další mimořádná schůze disciplinární komise.

Ale jestli uspokojivé důkazy přinese, o tom Golda pochybuje. „Pouze to slíbil, ale na sto procent neřekl, že nám je předloží,“ přiznal.

Dokonce nedokázal říct, v jaké formě (video, audio) důkaz je.

„Snažili jsme se pana Kapra přesvědčit, ale nepovedlo se to. Neustále opakoval, že by tím zasahoval do vyšetřování policie. Hovoří tak nějak mlhavě,“ mínil Golda s tím, že s pouhými notářskými zápisy u disciplinárky nepochodí.

„Olomouc rozhodně nepotrestáme na základě chabých důkazů.“

Karel Kapr odchází od jednání disciplinární komise
Karel Kapr odchází od jednání disciplinární komise

Nikdo neví, jak se kauza dostala na policii. Kapr sám totiž tvrdí, že „práskačem“ není, že ho prý policie kontaktovala sama, protože se o uplácení Olomouce dověděla z jiných zdrojů. „O žádném výslechu pana Kapra ovšem nevím,“ poznamenal Golda.

Představitel Bohemians Praha nebyl schopen pořádně vysvětlit ani fakt, proč nezveřejnil tak závažné obvinění dřív a hlavně, proč o kauze informoval nejprve média a teprve až pak fotbalový svaz.

Tvrzení o údajném uplácení tak poněkud pokulhává. A jestliže by se nakonec opravdu prokázalo, že Kaprova slova byla smyšlená, svaz nebude váhat klub Bohemians Praha potrestat.

„V tom případě bychom trestali za poškození jména fotbalu. Trest se může projevit zákazem výkonu funkce či peněžitou pokutou,“ prozradil Golda, který se nyní chystá vyslechnout všechny fotbalisty zapojené do korupční aféry a zároveň komunikovat s policií.

Jako zástupce poškozené strany (ČMFS) by měl mít možnost nahlédnout do spisu a případné důkazy by prý mohl využít při rozhodování disciplinárky.

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud