24. března 2010 • 12:00

Jarolímovi se experiment se sestavou nepovedl

Autor: Marek Bílek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Leckoho napadne, že tím, jak postavil základní sestavu, trenér Slavie Karel Jarolím spláchl poslední špetky nadějí na to, aby se jeho tým popral o čelo tabulky. Nečekaný risk s novými tvářemi v zahajovací jedenáctce se mu nepovedl. Pražský klub s pozměněnou sestavou podlehl 1:3 Slovácku, které bojuje o záchranu.



Vlček, Ragued, Šenkeřík. Elitní jména zůstala jen na slávistické lavičce. Místo nich se na Slovácku postavili domácímu týmu hráči jako Starý, Ivanovski nebo Koreš. Experiment nevyšel. „Tito hráči nám to neprohráli,“ prohlásil Jarolím po střetnutí.

Pražský klub momentálně ztrácí na vedoucí Spartu už 11 bodů. Na třetí příčku, z níž se ještě bude postupovat do Evropské ligy chybí Jarolímovu souboru, bodů 9. Deset kol před koncem soutěže se to zdá jako nedostižné manko.

Ondřejka v souboji se slávistou Korešem.Foto ČTK


Co tedy donutilo na Slovácku Karla Jarolíma k tomu, aby se sestavou takhle zatočil? „Patrně hráčům, které postavil, věřil. Musel být přesvědčený o tom, že jsou v lepší formě než ostatní,“ říká záložník Zlína Martin Vozábal, jenž se s Jarolímem před lety potkal ve Slavii.

„Tohle on prostě občas udělá,“ říká o Jarolímovi další z jeho bývalých svěřenců Jan Nezmar, momentálně útočník Liberce. „V Uherském Hradišti, kde mě vedl, se nebál sáhnout do dorostu, vzít si kluka, který se mu herně líbil a postavit ho do ligového zápasu,“ připomíná.

57
Tolik odehraných ligových zápasů vycházelo v průměru na každého z pondělní slávistické základní sestavy

Jenže vždy záleží na tom, v jaké fázi sezony a proti jakému soupeři se takovéhle testy provádí. Slavia před zápasem na Slovácku ještě stále mohla živit naděje na to, že se pokusí prohnat čelo tabulky.

„Proto mě ta sestava dost překvapila. Když se člověk podívá, o co Slavii v tom zápase šlo, a jaké hráče přitom nechala sedět na lavičce, tak ho to zarazí,“ tvrdí Vozábal.

Když viděl sestavu Slavie Nezmar, nevěřil svým očím. Jen těžko se orientoval v tom, kdo je kdo. „Já se přiznám, že jsem ani některé ty její hráče vůbec neznal,“ konstatoval liberecký útočník.

Ale co skutečně vedlo Jarolíma k tomu, aby zvolil takovou základní jedenáctku? Věřil tomu, že na Slovácku uspěje i s méně zkušenými hráči? „Asi ano, jinak si to nedokážu vysvětlit,“ říká Nezmar.

„Ono nejde jen o Starého, Koreše a Ivanovského. Pak tam byl ještě Kysela, o přestávce přišel Vaněk, těch změn oproti normálu bylo až přespříliš,“ připomíná Vozábal. „Ale já nechodím na tréninky Slavie, nevidím do kabiny, proč se trenér Jarolím takhle rozhodl,“ dodal.

Fujerik uniká hostujícímu Kyselovi.Foto ČTK


Jednou možností, proč kouč protočil sestavu, je ta, že Slavii nyní čeká v krátkém rozmezí dost zápasů. Zítra nastoupí v dalším ligovém kole proti Liberci, v pondělí (29. března) míří do Ostravy, ve čtvrtek (1. dubna) sehraje první čtvrtfinálové utkání Ondrášovka Cupu se Spartou, na Velikonoční pondělí (5. dubna) následuje liga s Bohemians 1905, ve čtvrtek (8. dubna) odveta tuzemského poháru proti Letenským a pak se stejným soupeřem ligové derby (12. dubna).

„Nedá se vyloučit, že chtěl trenér některé hráče na Slovácku šetřit,“ naznačuje Nezmar. Pokud se tak skutečně stalo, Vozábalovi by tenhle krok připadal trošku kontraproduktivní.

„Odpočívat ve chvíli, kdy přichází rozhodující fáze sezony? V situaci, v níž Slavia je, by si neměla dovolit nic podcenit. Ale na druhou stranu, pořád jsme v Česku a tady se stále řeší, zda se dva zápasy v týdnu dají zvládnout.“

Ať už za překvapivou sestavou Slavie na Slovácku stálo cokoliv, obhájce titulu tenhle krok pravděpodobně defi nitivně vyřadil ze hry o nejvyšší příčky.

Jak se změnila sestava Slavie
20. KOLO 2008/2009
Jablonec-Slavia 1:2

Vaniak
Hubáček Hošek Brabec Švento
Trapp
Janda Jarolím Belaid J. Černý
Fořt

1. KOLO 2009/2010
Slavia–Ml. Boleslav 1:1

Vaniak
Čelůstka Suchý
Vomáčka Hloušek
Janda Ragued Volešák J. Černý
Vlček Naumov

Tučně jsou uvedeni hráči,
kteří ze Slavie odešli

20. KOLO 2009/2010
Slovácko–Slavia 3:1

SENECKÝ
Krajčík Hubáček KOPIC STARÝ
Grajciar Trapp KOREŠ Trubila
IVANOVSKI KYSELA

Velkými písmeny jsou uvedeni hráči, kteří
se v kádru objevili před jarní částí sezony

Ondřejka v souboji se slávistou Korešem.
Ondřejka v souboji se slávistou Korešem.




Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud