31. května 2011 • 11:37

Kubíček u soudu: Byl to šok, Olomouc podplácela

Autor: ČTK, spo, qp, riš
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Korupční kauza Sigmy Olomouc nabírá na obrátkách. Bývalý klubový šéf Jiří Kubíček pronesl, že částka 300 tisíc korun byla opravdu vyplacena. "Celé to vymyslel pan Psotka. Byl jsem v šoku, ze Sigmy jsem pak musel odejít," řekl u soubu Kubíček.



Olomoucký okresní soud v úterý začal rozplétat dva roky starou kauzu údajného předání úplatku 300.000 korun ze strany brankáře fotbalového klubu Sigma Olomouc hráčům Bohemians Praha.

Důvodem měla být snaha, aby v závěrečném kole předminulé sezony první ligy Pražané v Olomouci prohráli a domácí si tak mohli vybojovat postup do Evropské ligy.

Jiří Kubíček u soudu uvedl, že Olomouc vyplatila Bohemians peníze za to, že nechají Sigmu vyhrát.Foto Barbora Reichová SPORT
Podle zástupců Bohemians Praha k předání úplatku došlo. Peníze si údajně převzali proto, aby odhalili korupci. Zástupci Sigmy to však popírali, než před soud přišel Jiří Kubíček, bývalý šéf klubu.

"Pokladník pan Římský mi řekl, že celou věc vymyslel Zdeněk Psotka ve spolupráci s Jaromírem Gajdou. Na jeho pokyn Římský vyplatil peníze. Byl jsem v šoku. Rozhodl jsem, že nechci mít se Sigmou nic společného, a tak jsem odešel. Netuším, kde ty peníze skončily," uvedl Kubíček u soudu.

"Bylo mi řečeno, že Psotka to vymyslel asi týden před zápasem. Římský mi také řekl, že peníze nedával Drobiszovi ale Kotůlkovi (asistentovi trenéra)," dodal Kubíček s tím, že si Římského nahrával a zánam poté předal soudu.

V kauze se zodpovídají olomoucký brankář Petr Drobisz, bývalý prezident Bohemians Praha Karel Kapr a tehdejší hráči střížkovského klubu Miroslav Obermajer a David Zoubek. Žalobce obžaloval Drobisze z podplácení, Kapra, Obermajera a Zoubka z přijímání úplatku.

"Drobisz se záměrem ovlivnit utkání telefonicky kontaktoval hráče z protistrany a nabízel jim 300.000 korun za to, že ovlivní fotbalové utkání ve prospěch Sigmy. Krátce po odehrání utkání obžalovanému Obermajerovi hotovost předal," uvedl státní zástupce Petr Matoušek.

Obermajer, který byl tehdy kapitánem pražského týmu, před soudem převzetí peněz přiznal. Podotkl však, že to bylo na příkaz šéfa klubu Kapra. "Drobisz mě kontaktoval s tím, že chce tento zápas stoprocentně vyhrát, a nabízel mi částku 300.000 korun," uvedl Obermajer, který sám v zápase nenastoupil.

Podotkl, že obálku, kterou dostal po zápase, poté se Zoubkem předal Kaprovi. "Nejsem si vědom, že jsem pochybil. Celé to bylo od začátku směřováno tak, že bude odhalena korupce," doplnil Obermajer. Jeho slova potvrdil i jeho tehdejší spoluhráč Zoubek.

Kapr oběma hráčům údajně předal papír o převzetí a nechal je sepsat čestné prohlášení. Peníze pak údajně dal do úschovy k advokátovi. "Řekl jsem jim, ať tu částku vezmou, že s tím zajdu na policii. Zároveň jsem je ale motivoval prémiemi, aby podali nejlepší výkon," tvrdil dnes před soudem Kapr.

Tehdejší prezident Bohemians Praha peníze od hráčů převzal v květnu 2009. Pokus o uplácení však oznámil až po několika měsících. Celou dobu se prý snažil opatřit důkazy, například výpisy z telefonních hovorů. Údajně se obával, že se vše může otočit proti němu.

"Byl jsem nepříčetný, když jsme prohráli. Viděl jsem, jak si funkcionáři Sigmy plácají, že takhle se to má dělat. Odjel jsem znechucen," řekl Kapr.

Brankář Olomouce Petr Drobisz přichází k okresnímu soudu, který zahájil projednávání korupční aféry mezi fotbalovými kluby Sigma Olomouc a Bohemians Praha Brankář Olomouce Petr Drobisz přichází k okresnímu soudu, který zahájil projednávání korupční aféry mezi fotbalovými kluby Sigma Olomouc a Bohemians PrahaFoto ČTK

Jeho výpověď napadl právní zástupce olomouckého klubu Petr Konečný. Poukázal na to, že zástupci Bohemians Praha převzetí úplatku neoznámili okamžitě. Právě ten den měli podle něj nejvíce důkazů - igelitovou tašku, obálku, peníze, čestné prohlášení hráčů i mobil se SMS zprávami, které měl Drobisz posílat Obermajerovi.

Drobisz jako jediný dnes odmítl vypovídat. Před soudem pouze uvedl, že se ničeho nedopustil. Případem se má soud zabývat také ve středu. Případem se zabývala také disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu. Kapr jí slibované důkazy nepředložil.

Střížkovský klub, který navíc odmítl nastoupit k zápasu proti Bohemians 1905, dostal souhrnný trest v podobě pokuty šest milionů korun a odpočtu 20 bodů, který později odvolací a revizní komise snížila na 15 bodů. Kapr navíc dostal pokutu 300.000 korun a dvouletý zákaz vykonávat veškeré funkce spojené se zápasy ČMFS.

Protože Střížkovští pokutu nezaplatili, nedostali profesionální licenci a svaz je po sestupu z první ligy poslal ještě o soutěž níž - do ČFL. Přešli tudíž do kompetence disciplinární komise pro Čechy, která v rozporu se svazovou disciplinárkou vymáhání trestu zastavila.

To však výkonný výbor ČMFS ostře odmítl a členy "české" disciplinární komise odvolal. Šestimilionová pokuta byla již předtím započtena jako pohledávka Bohemians Praha vůči marketingové společnosti svazu STES.

Disciplinární komise ČMFS již dříve konstatovala, že do doby, než bude mít jednoznačný důkaz nebo dojde k pravomocnému rozhodnutí soudu, nebude korupční kauzu mezi Olomoucí a Bohemians Praha znovu otevírat.

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud