27. června 2011 • 19:48

Disciplinárka odložila korupční kauzu Olomouce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Disciplinární komise odložila verdikt v korupční aféře utkání Olomouc - Bohemians Praha do doby, než její řešení ukončí soud první instance. A to i přesto, že šéf komise Jiří Golda se přikláněl tomu, aby byl případ na fotbalové půdě uzavřen okamžitě.



"Disciplinární komise případ neuzavřela, protože předložené důkazy nepovažuje za dostatečné k tomu, aby bylo učiněno zásadní rozhodnutí," oznámil oficiální rozhodnutí komise její mluvčí Jaroslav Kolář.

Disciplinární komise zároveň uvolnila pozastavenou činnost olomouckému trenérovi Zdeňku Psotkovi, asistentovi Martinu Kotůlkovi, brankáři Petru Drobiszovi, předsedovi představenstva Sigmy Josefu Lébrovi a klubovému řediteli Jaromíru Gajdovi, které suspendovala na předchozím jednání, kdy i kvůli nepřítomnosti některých z nich nebyla schopna případ dostatečně vyšetřit.

Zatímco faktický šéf olomouckého klubu Lébr při odchodu z jednání, které se uskutečnilo v sídle Fotbalové asociace České republiky (FAČR) na pražském Strahově, označil dnešní krok disciplinární komise za rozumný, Golda byl zjevně rozčarován. Na tiskové konferenci oznámil, že osobně chtěl případ uzavřít okamžitě a naznačil, že měl v plánu trestat.



"Rozhodlo demokratické hlasování, byl jsem se svým názorem v menšině. Boj proti korupci je pro mě ale natolik zásadní, že se s tím nemohu smířit a budu žádat výkonný výbor asociace o vyjádření, zda od něj mám dál důvěru ve své práci pokračovat. Pokud ano, budu žádat o personální změny v komisi," uvedl důrazně Golda.

Je přesvědčen, že do jednání soudu, které je plánováno na 21. července, se už neobjeví nové skutečnosti, které by mohly situaci změnit. "Jsem přesvědčen, že nové důkazy se neobjeví a bude se postupovat podle těch, které máme už nyní a jsou všeobecně známy. Nepřesvědčily mě ani argumenty, které nově předložila Olomouc," řekl Golda.

Děsí se prý toho, že se celý případ povleče. "Korupce je špatně, ale stejně tak je špatně, pokud není rychle potrestána. Nechci se nechat vtáhnout do průtahů, které mohou přinést další spekulace a souhlasím, že se z toho stává politická kauza. Fotbal se musí podobným prohřeškům postavit čelem a co nejrychleji," prohlásil.

Dával však pozor, aby neprozradil, jaký trest pro Hanáky navrhoval. Jen zopakoval znění disciplinárního řádu, že za ovlivňování výsledků může být uložena pokuta, odpočet bodů a v krajním případě také vyloučení z ligy. "Když zařadíte možné rozhodnutí do kontextu našich předchozích, pak je zřejmé, co by asi přišlo," uvedl mnohoznačně.

Naznačil, že zvažoval okamžitou rezignaci. "Nechci to tak ale stavět. Chci vysvětlit vše na výkonném výboru a uvidíme, co vzejde ze vzájemné diskuze," řekl Golda. Nejbližší jednání výkonného výboru se uskuteční 2. srpna.



Olomoučtí funkcionáři odjížděli z Prahy s pocitem, že mají napůl vyhráno, do první ligy vstoupí jako její právoplatný účastník a bez bodového odpočtu.

"Komise dnes rozhodla naprosto rozumně. Předložili jsme další důkazy a z jednání mám dobrý pocit," prohlásil Lébr, jenž byl už mírnější ve vyjádřeních na adresu Goldy, kterého ještě v pátek vyzýval k rezignaci.

"Je to trochu složitější. Nešlo pouze o tuto kauzu, ale i o další případy. Některé věci jsme si dnes vzájemně vyříkali - já pochopil částečně jeho argumentaci, on podle mého trochu pochopil moje názory," uvedl Lébr.

Dnešní odklad prý sice přinese uklidnění do klubu, který se chystá na novou prvoligovou sezonu, ale vyhráno Sigma ještě zdaleka nemá. "Situace se trochu uklidní, ale ne výrazně. I já jsem z toho trošku unavený, ztěžuje to naši situaci i některé ekonomické záležitosti," prohlásil Lébr, který je přesvědčen, že na celou záležitost a rozhodování disciplinárky neměla vliv nedělní rezignace Ivana Haška z postu šéfa českého fotbalu. "On podle mých informací do případu nijak nezasahoval," řekl Lébr.

Trenér Psotka alespoň na čas dostal klid připravovat mužstvo na nový ligový ročník. "Jsme rádi, že komise sáhla k tomuto rozhodnutí a také nám trenérům činnost uvolnila. Připadal jsem si jako u soudu, před disciplinární komisí jsem byl poprvé," uvedl pouze olomoucký kouč.

Kauza vypukla poté, co loni v březnu prezident Bohemians Praha Karel Kapr uvedl, že před prvoligovým duelem v Olomouci v květnu 2009 zaplatil domácí klub soupeři 300.000 korun, aby vyhrál a dostal se do Evropské ligy. Peníze prý předal brankář Drobisz.

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud