18. srpna 2011 • 22:10

Trest pro Olomouc: Minus 9 bodů, 4 miliony a Drobisz rok a půl stop!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Sigmy Olomouc přišli kvůli korupční kauze o devět bodů v tabulce první ligy a dostali pokutu čtyři miliony korun. Disciplinární komise je dnes potrestala za to, že se předloni v květnu pokusili před vzájemným utkáním podplatit hráče Bohemians Praha částkou 300 tisíc korun. Klub tvrdí, že je nevinný a rozhodl se odvolat.



Osmnácti měsíci zákazu činnosti byl také potrestán brankář Olomouce Petr Drobisz, který hráčům střížkovského klubu údajně předal úplatek. Pětatřicetiletý gólman navíc musí zaplatit pokutu 200 tisíc korun.

Dvouletý zákaz působení ve fotbale dostal bývalý sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček. Komise zároveň zahájila řízení s bývalými hráči Bohemians Miroslavem Obermajerem a Davidem Zoubkem a předvolala je na další zasedání.

"Podle názoru disciplinární komise došlo ke korupci, fotbalové řády to nazývají nekalým ovlivněním zápasu," řekl novinářům po sedmihodinovém zasedání komise její předseda Jiří Golda.

"Došli jsme k názoru, že jak v případě pana Drobisze, tak Sigmy Olomouc došlo k disciplinárnímu provinění. Olomouc jako právnická osoba nemůže páchat korupci, vždy za tím musí stát nějaké fyzické osoby a fotbalové řády říkají, že klub je pak za jejich chování odpovědný a může být potrestán," prohlásil Golda.

Olomouci hrozil i mnohem vyšší trest, v krajním případě dokonce mohla být vyloučena ze soutěže. Disciplinárka podle Goldy přihlédla k tomu, jak trestala za aféru Bohemians Praha.

Ti před rokem dostali souhrnný trest v podobě odpočtu 20 bodů a pokuty šest milionů korun za to, že nespolupracovali s komisí, nedodali důkazy a navíc nenastoupili k ligovému utkání s konkurenčními Bohemians 1905.

Odvolací a revizní komise pak zmírnila trest na patnáct bodů.

"V kontextu toho, jaké padlo rozhodnutí ve vztahu k Bohemians Praha a v kontextu toho, že tohle bylo ovlivnění jednoho zápasu a že mohou být i věci závažnější, třeba ovlivňování soustavné, jsme se to snažili nějak zařadit a rozhodli jsme takto," vysvětlil Golda, který připustil, že šlo o nejtěžší rozhodování za dobu, co předsedá komisi.

Původně chtěl vynést verdikt již na konci června, tehdy ho ale ostatní členové komise přehlasovali, neboť chtěli počkat na rozhodnutí civilního soudu. Před dvěma týdny se ale disciplinárka dohodla, že na verdikt soudu, který aféru odročil na polovinu září, čekat nebude.

Kauza vypukla poté, co loni v březnu prezident Bohemians Praha Karel Kapr uvedl, že před prvoligovým duelem v Olomouci v květnu 2009 zaplatil domácí klub soupeři 300.000 korun, aby vyhrál a dostal se do Evropské ligy.

Komise se aférou již mnohokrát zabývala a letos ji znovu otevřela na základě svědectví Kubíčka, který obvinil ze zosnování celé aféry kouče Hanáků Zdeňka Psotku a ředitele Sigmy Jaromíra Gajdu. Své tvrzení dokládal nahrávkou rozhovoru s někdejším pokladníkem klubu Ladislavem Římským, který na ní hovoří o machinacích s penězi.

"Ta nahrávka byl jeden ze střípků, ze kterých se to poskládalo. V mém interním rozhodování to hrálo důležitou roli," řekl Golda. "Jinak šlo o komplex všech těch důkazů, výpovědí svědků, které když zasadíme do kontextu, tak podle našeho názoru ke korupci došlo," dodal Golda.

Olomoučtí ale tvrdí, že jsou nevinní. "Budeme bojovat a využijeme všech opravných prostředků. Podle našeho názoru je v tom jejich posouzení řada procesních chyb, řadu věcí nechtěli vidět a přehlídli. Nedovedu to pochopit. Téměř tři hodiny se radili, takže to asi nebylo jednoduché," řekl novinářům Gajda.
Hanáci se hodlají proti verdiktu odvolat k odvolací a revizní komisi. Aby bylo odvolání projednáváno, musejí předtím zaplatit čtyřmilionovou pokutu.

Vstoupit do diskuse
12

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud