25. října 2011 • 09:59

Drobisz a spol. zproštěni obžaloby. Je za tím Mokrý, tvrdí nový svědek

Autor: riš, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olomoucký okresní soud zprostil obžaloby všechny aktéry fotbalové korupční kauzy. Podle něj se neprokázalo, že by se mezi kluby uplácelo. V úplatkářské kauze se také nečekaně objevil nový svědek. Ten uvedl, že za rozpoutáním aféry stojí bývalý šéf fotbalového svazu Pavel Mokrý.



Státní zástupce původně obžaloval olomouckého brankáře Petra Drobisze z podplácení a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera, Davida Zoubka a prezidenta Bohemians Praha Karla Kapra z přijímání úplatku.

Vinil je z toho, že jim Drobisz předal před dvěma lety 300.000 korun, které měly zajistit Olomouci výhru ve vzájemném ligovém utkání. Drobiszovi původně hrozily až dva roky, ostatním tři.

Je za tím Mokrý, tvrdí nový svědek

Luděk Hrubý, bývalý člen ochranky FC Brno, na jednání soudu řekl, že za vznikem kauzy stojí tehdejší generální ředitel brněnského klubu a bývalý předseda ČMFS.

Mokrý prý Hrubého požádal, aby pomohl zajistit „důkazy“, například otisky Drobisze na obálce. Hrubý přiznal, že je několikrát soudně trestán.

Nový svědek v případu korupce Olomouc Luděk Hrubý se usmívá na Petra Drobisze (vlevo), kterého soud zprostil obvinění
Nový svědek v případu korupce Olomouc Luděk Hrubý se usmívá na Petra Drobisze (vlevo), kterého soud zprostil obvinění

Svědectví soudu nestačilo

"Na jedné straně máme za to, že bylo prokázáno, že peníze ze strany Sigmy do Bohemky byly předány. Nicméně je tam řada dalších okolností, které zpochybňují věrohodnost výpovědí spoluobžalovaných Obermajera, Kapra a Zoubka, kdy a jak mělo dojít k předání peněz," řekl novinářům po více než dvouhodinovém odůvodňování rozsudku soudce Aleš Vašků.

Poukázal přitom na to, že se mezi kluby mělo podplácet na konci května 2009, Kapr však kauzu veřejně oznámil až v březnu 2010. Několik měsíců se totiž prý snažil opatřit další důkazy.

"Všichni obžalovaní tvrdili, že šli od počátku do toho s tím, že chtěli odhalovat korupci. Je potom tedy nelogické, že je tady tři čtvrtě roku časová prodleva. Ta doba zlikvidovala objektivní důkazy, které se daly zajistit. Po tři čtvrtě roce už nelze zajistit výpisy, SIM karta je ztracená, zmizely i otisky z obálky," uvedl soudce.

Na druhou stranu je podle soudu věrohodná tajná nahrávka, kterou si pořídil bývalý sportovní šéf olomouckého klubu Jiří Kubíček s pokladním klubu, na které se o machinaci s penězi hovoří. "Z tohoto důvodu máme za to, že ze strany klubu nějaké peníze šly," doplnil soudce. Podle něj je však otázka, zda se to odehrálo tak, jak to popisují zástupci Bohemians Praha.

Olomoucký brankář Petr Drobisz byl s rozhodnutím soudu spokojený. "Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání, počkám, jak to dopadne. Doufám, že to skončí a budu mít klid. Pro mě je důležité to, že soud řekl, že jsem to nemohl být já," řekl novinářům Drobisz.

Podotkl, že doufá, že na základě tohoto rozhodnutí se domůže na fotbalové scéně toho, aby mohl znovu fungovat jako fotbalista. "Budu usilovat o očištění svého jména. Zkusím to normální cestou, pokud to normálně nepůjde, budu to řešit i soudně," uvedl Drobisz.

Karel Kapr (vlevo) a Petr Drobisz při jednání soudu, který nakonec v kauze korupce při zápase Olomouc - Bohemians Praha všechny aktéry zbavil obviněníFoto ČTK

Disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky, která aktéry kauzy už dříve trestala, své stanovisko ani po dnešním verdiktu soudu nemění. Šéf disciplinárky Jiří Golda je dál přesvědčen, že ke korupčnímu jednání došlo, a rozhodnutí, naposledy vydané 6. října, revokovat nemíní.

"Od začátku říkám, že fotbalové a trestně-právní předpisy jsou o něčem jiném. Trváme na tom, že ke korupčnímu jednání došlo, a proto je třeba trestat. Dál stojím za původním rozhodnutím naší komise, která se na základě výpovědi všech svědků shodla vynést tresty. U soudu se neobjevily žádné jiné skutečnosti než při disciplinárním řízení kromě prapodivného svědka, který přišel na poslední chvíli," řekl ČTK předseda disciplinárky Golda.

Státní zástupce Petr Matoušek překvapen rozhodnutím soudu nebyl. "Důkazní situace byla od počátku dost komplikovaná. O dalším postupu se ještě poradíme po písemném doručení rozsudku," řekl ČTK Matoušek. Původně navrhoval potrestat všechny obžalované, žádal pro ně podmíněné a peněžité tresty.

Kauzou se olomoucký soud zabýval od května. Soudní jednání doprovázely po celou dobu tajné nahrávky, intriky, dopisy soudci, ale i urážky a napjaté emoce. Soud přistoupil dokonce ke třem konfrontacím, kdy si svou pravdu protistrany vyříkávaly z očí do očí. Soudce dnes při odůvodnění rozsudku nešetřil kritikou českého fotbalu, který přirovnal ke "smradu", který doprovází na vesnici změnu počasí. "Tím, že řeknu, že český fotbal je žumpa, nebudu přehánět," uvedl.

Disciplinární komise už loni v dubnu potrestala Bohemians Praha pokutou ve výši šest milionů korun a odečtem dvaceti bodů za to, že při vyšetřování korupční kauzy ani na třetí pokus klub nedodal věrohodné důkazy a pak nenastoupil k utkání proti Bohemians 1905.

Olomoucký klub u disciplinárky letos v srpnu vyvázl se čtyřmilionovou pokutou a odečtem devíti bodů v prvoligové tabulce, brankář Drobisz s pokutou 200 tisíc korun a zákazem činnosti na 18 měsíců, dvouletý zákaz výkonu funkcí ve fotbale dostal bývalý ředitel olomouckého klubu Jiří Kubíček.

Odvolací a revizní komise sice v září tresty pro olomoucký klub, Drobisze i Kubíčka kvůli údajným závažným procesním nedostatkům při vynesení verdiktu disciplinárky zrušila, ale ta vzápětí při dalším řízení původní tresty znovu potvrdila.

Olomoucký klub se odvolat odmítl, po dnešním osvobozujícím rozsudku však představenstvo znovu zasedne a zváží další postup, případně nové dovolání k ORK. Předseda představenstva Josef Lébr však v rozhovoru s ČTK opět zdůraznil, že v komisi nemá důvěru.

"Vzhledem ke složení komise a její erudici, kterou v našem případě předvedla, nevím, jestli to bude mít smysl. To, co předvedli, je něco naprosto úděsného a zcela bezprecedentního. Jako klub nemáme důvěru v tento orgán, ale budeme mít zasedání představenstva, na kterém to budeme ještě rozebírat. Vyloučit to tedy nemůžu," řekl dnes ČTK Lébr.

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud