4. července 2012 • 14:35

Liberec začne obhajobu v Příbrami, Sparta odstartuje na Dukle

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Liberce zahájí poslední červencový víkend cestu za obhajobou mistrovského titulu duelem v Příbrami. Sparta v úvodním kole nové prvoligové sezony sehraje derby na hřišti Dukly. Velké pražské derby mezi Spartou a Slavií se hrají v 9. a 23. kole. Na podzim se odehraje 16 kol, na jaře 14. Rozhodl o tom dnešní los na ligovém shromáždění v Praze.



Sezona odstartuje v pátek 27. července, kdy se kvůli kolizi s olympiádou sehrají všechny zápasy vyjma duelů Plzně, Mladé Boleslavi a Liberce, které ve středu a ve čtvrtek hrají zápasy evropských pohárů.

"Zcela výjimečně se pravděpodobně odehraje většina zápasů už v pátek, protože nechceme jít v televizi proti olympiádě," řekl na tiskové konferenci ředitel oddělení profesionálního fotbalu FAČR Ivo Lubas.

Schéma televizních přenosů bude stejné jako v minulé sezoně. "To znamená v pátek Nova Sport, v sobotu ČT4, v neděli Sport 2 a v pondělí ČT4," dodal Lubas.

Souboje Sparty a Liberce jsou na programu ve 12. a 26. kole, s Plzní se Letenští utkají v 7. a 21. kole. Duel posledních dvou mistrů mezi Plzní a Libercem, který v minulé sezoně rozhodl v posledním kole o titulu pro Slovan, se uskuteční v 15. a 29. kole.

Fotbalisté Liberce se radují po zisku mistrovského poháru
Video se připravuje ...

Závěr sezony sehraje Liberec s Teplicemi, v Plzni a doma s Příbramí, Sparta se v posledních třech kolech představí v Brně, Teplicích a doma s Duklou.

Třetí z hlavních adeptů na titul Plzeň zakončí ročník v Olomouci, doma s Libercem a v Hradci Králové, s nímž také sezonu odstartuje.

Sezona by měla skončit 1. června, pokud se však jednadvacítka probojuje na mistrovství Evropy, muselo by se končit o týden dříve. Pak by jaro také začalo o týden dříve, tedy 16. února. Zatím se počítá s tím, že 17. kolo zahájí jarní část ligy 23. února.

Sparta kvůli disciplinárnímu trestu musí první dva domácí duely nové sezony odehrát bez diváků. Ti tak přijdou o její souboje s Příbramí a Českými Budějovicemi, za které hraje oblíbenec sparťanských fanoušků Tomáš Řepka.

Vedle první ligy dnes byla rozlosována i druhá liga, kde hned v 1. kole dojde na kontroverzní derby mezi Bohemians 1905 a Bohemians Praha, které se před dvěma lety neodehrálo, jelikož Bohemians Praha kvůli vzájemným sporům odmítli nastoupit.

Jiří Štajner (vpravo) padá po souboji s Danielem KolářemFoto Michal Beránek (Sport)

Rovněž se rozlosovaly mládežnické soutěže včetně nově vzniklé juniorské ligy, kde má svůj tým každý z prvoligových zástupců plus Táborsko a Bohemians 1905.

Hrát v ní mohou fotbalisté do 21 let a pět starších, přičemž jen dva hráči mohou být ze soupisky prvního týmu. Juniorská liga má hrací den v pondělí a v úterý, kdy bude televizní přenos na ČT4.

Marek Bakoš se snaží zastavit libereckého Michala BreznaníkaFoto ČTK

Losování se uskutečnilo v rámci tradičního slavnostního zasedání před novou sezonou, na kterém byl oficiálně vyhodnocen minulý ročník. Trofeje dostali mistr ligy Liberec, vicemistr Sparta a vítěz Poháru České pošty Sigma Olomouc.

Losování znovu proběhlo podle takzvaných Frončekových tabulek, které dokážou zohlednit, aby si domácími zápasy nekonkurovala mužstva z jednotlivých regionů, ale třeba také nevhodné klimatické podmínky na začátku jarní sezony.

Podle Gebreho je v Liberci mnohem lepší parta než ve Spartě
Podle Gebreho je v Liberci mnohem lepší parta než ve Spartě

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud