5. listopadu 2013 • 04:00

Kauza Bohemians: Pelta vyplatí Vejsadu, do Ďolíčku přitečou miliony za Morávka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÍME PRVNÍ | Kauza tří Bohemians, která dlouhá léta dusí český fotbal, se významně pohnula. Předseda FAČR Miroslav Pelta se dohodl s Vejsadovými FC Bohemians Praha a prvoligovými Bohemians Praha 1905 na odkupu akcií. Jinými slovy: asociace Vejsadu vyplatí. Cena zůstává v utajení, její minimální výše podle odhadů iSport.cz činí 20 milionů korun.



Co se nepovedlo Ivanu Haškovi, to podle všeho Miroslav Pelta dokázal. Od Vejsady koupí akcie a pohledávky z konkurzního řízení, které následně převede na prvoligové „klokany“. Tím se situace právně vyčistí a Schalke 04 vyplatí 50 milionů za někdejší přestup Jana Morávka. Tyto peníze pak uspokojí všechny strany.

Dnešní titulní strana deníku SportFoto spo

Vejsadův klub, který už fakticky neexistuje, jeho pohledávky však nadále platí, tak přestane být v kauze překážkou. Kolik to fotbalovou asociaci stálo, zůstává neznámé. „Jedná se o kompromisní řešení a hodnota transakce nebude po dohodě zúčastněných stran zveřejněna. Jsme především rádi, že se nám podařilo najít východisko v jedné z priorit, kterou jsme slíbili vyřešit,“ říká předseda FAČR Miroslav Pelta v oficiálním komuniké.

Návrh ještě musí schválit výkonný výbor na svém dnešním zasedání, ale podle informací iSport.cz tomu nic nestojí v cestě.

Ačkoli všechny strany skutečně ohledně výše vyrovnání mlčí, částku lze alespoň odhadnout. Vejsadovi zůstaly za mimofotbalové aktivity původního klubu dluhy ve výši sedmnácti milionů. Další jednotky milionů utratil během let za právní záležitosti. Odhad Sportu se proto pohybuje mezi dvaceti až třiceti miliony.

„Pan Pelta a současný výkonný výbor se k tomu po osmi letech postavili čelem. Od samého začátku bylo vidět, že tuhle kauzu chtějí vyřešit, aby byla jednou pro vždy ukončena,“ pochvaluje si Michal Vejsada. „Důležité je, že se nikdo z věřitelů v konkurzu nebude cítit poškozen. Proto jsem vstoupil do jednání s fotbalovou asociací.“

Dohodu přivítal i zástupce druhé strany Ladislav Valášek, ředitel prvoligového klubu Bohemians Praha 1905. Za „klokany“, kteří hrají v Ďolíčku, vedl jednání předseda klubového představenstva Dariusz Jakubowicz.

Co se tedy nyní pravděpodobně stane? Asociace odkoupí Vejsadovy akcie a konkurzní pohledávky, následně je na základě písemné dohody předá do vlastnictví Bohemians Praha 1905. Tím se otevře možnost, aby do klubu přiteklo nejenom padesát milionů z německého Schalke 04 za přestup Jana Morávka ze srpna 2009, ale i další, byť menší dosud zmrazené částky.

Vzhledem k tomu, že Pelta označuje řešení za kompromisní, vršovický klub část z této sumy následně postoupí asociaci.

Čerstvá dohoda ovšem neřeší vztahy s dalším subjektem s tradičním názvem – s druholigovým FK Bohemians Praha vlastněné Karlem Kaprem. Soudní spor o možnost používat toto jméno stále běží.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud