Jan Podroužek
30. listopadu 2013 • 00:00

Přichází nový Šmicer? Příbramský talent Stratil už vykoupal Blažka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od svých devíti let nepromluvil s mámou. Odpuzuje ho, když se o ní má bavit. „Ozvala se teď, když vidí, že je o mně slyšet, když mě vidí v televizi. Ale tohle neberu,“ vykládá 19letý klučina. Trenér reprezentační jednadvacítky Jakub Dovalil v něm vidí nového Vladimíra Šmicra, v Příbrami ho mají za svůj klenot. Se třemi góly je nejlepším střelcem středočeského klubu. Kdo? Lukáš Stratil, ročník 1994.



To, co udělal proti Jihlavě, mělo grády. Na 25 metrech napálil míč a ten zajel do šibenice za Jaromíra Blažka. Takhle vykoupal exsparťanského matadora „ušák“ Lukáš Stratil a nebylo to poprvé v sezoně. Proti Ostravě to udělal taky. Zase rána z 25 metrů, tenkrát neměl nárok Michal Bárta. Nedrážděte kluka, který ještě dělá střední školu…

Fotbalově vykvetl v Ostravě. Od osmi let bydlel u babičky ve Fulneku, která si ho k sobě ještě s jeho dvěma sourozenci vzala do pěstounské péče. Rodiče se totiž rozvedli a matka o něj nestála. Jeho otec ho pravidelně navštěvuje a fandí mu.

 Kdo je Lukáš Stratil

Narozen: 29. ledna 1994 (19 let) ve Vítkově na Opavsku

Výška: 178 cm

Váha: 75 kg

Kariéra: Fulnek, Ostrava, Příbram Bilance v lize v sezoně 2013/14: 12 zápasů/3 góly

Úspěchy: účast na MS „17“ v Mexiku 2011, účast na ME „17“ 2011, nominace do reprezentace „21“ na přípravná utkání s Kyprem a Anglií

Koníčky: plavání, tenis

Vždyť jsou to hoši z fotbalového klanu. Bratr Stratilova dědečka je Pavel Stratil, bývalý útočník Teplic a Sparty. A pak má ještě jednoho vzdáleného příbuzného – Daniela Pudila. „Je něco jako můj bratranec,“ povídá 19letá hvězdička a trochu těžkopádně vysvětluje, že Pudil je vnuk Pavla Stratila.

Nikdy by se ale nejspíš nepotkali, kdyby tohohle šikulu nepozval Dovalil mezi mladé reprezentanty. „Bylo to před zápasem s Anglií v Londýně. Sedíme s klukama v hotelu a na recepci se najednou mihnul Dan. Chvíli jsme po sobě koukali a pak mi povídá: Ty jsi můj příbuznej, viď? Věděli jsme o sobě, ale viděli se až teď,“ připomíná „hollywoodské“ setkání z poloviny listopadu s obráncem Watfordu mladý fotbalista.

Proti Anglii si připsal svůj první start za „jednadvacítku“. A hned také svůj první gól. Naběhl si na spoluhráčovu přihrávku, zdrhnul obraně a v úniku napálil míč pod břevno. Jinak už taky hrál v roce 2011 za „sedmnáctku“ na mexickém mistrovství světa a ve stejném roce i na EURO v Srbsku.

„Je to velký talent,“ kýve na svého svěřence příbramský kouč Petr Čuhel. „Ale musí vydržet. Nebudeme ho tu hladit za těch pár gólů,“ dodává.

To ani Stratil po nikom nechce. V Příbrami bydlí v mlaďounkém věku sám. Občas si uvaří, praxi má ze střední školy se zaměřením na cestovní ruch. Původně dělal v Ostravě strojárnu, jenže v novém městě tuhle možnost nemá.

„Už jsem měl mít hotovo, teď bych měl skoro půl roku po maturitě. Jenže když jsem dělal rozdílovky, chtěli po mně, abych se během měsíce naučil francouzsky, a to fakt nešlo. Tak jsem šel znovu od prváku,“ štve Stratila.

Z Ostravy do Příbrami se v létě 2012 stěhoval za Antonína Fantiše. V Baníku mu končila smlouva a na nové se nedohodl. „Pak přišel manažer Ondra Chovanec a dohodil mi to tady,“ praví spokojeně a nad hlavou má zelenočerné logo. Babičku nechal doma ve Fulneku. Dvakrát do měsíce za ním přijede.

V kabině ho starší spoluhráči berou jako synka. Petr Švancara a spol. si z něj dělají legraci. Do klubového zpravodaje mu místo vlasů nakreslili obrovskou brokolici. „Nestíhal jsem se ostříhat, měl jsem to dlouhý a vypadalo to tak,“ pokrčí rameny Stratil a směje se.

Hlavu si z toho, že se jeho tým v lize se zpoceným trikem zachraňuje, nedělá. „Vážím si šance, že můžu hrát ligu, že jsem nakouknul do nároďáku. Hezky se poslouchají i ta přirovnání, třeba když mi manažer říká, že mu připomínám druhého Vydru. Byl bych rád, kdyby mi to jednou zařídil třeba ve Watfordu. Mám ještě čas, ale jednou bych si chtěl vyzkoušet, jestli na to mám.“

Nejdřív ale musí 19letý hoch zachránit Příbram v lize.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud