12. dubna 2014 • 11:23

Pochod slávistů na Spartu v krvi! Policie drsně zasáhla proti pyrotechnice

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Potyčky s policií, 83 zadržených či zajištěných, krvavá zranění. Tak vypadal pochod fanoušků Slavie na derby se Spartou. Příznivci červenobílých se sešli u Edenu a pak prošli Prahou přes Václavské a Staroměstské náměstí. Na Čechově mostě proběhla největší mela, když slávisté i přes varování policie začali odpalovat pyrotechniku. Proti té těžkooděnci tvrdě zasáhli. Ti pak měli co dělat i před stadionem na Letné, kde se na sebe málem vrhli příznivci obou táborů.



Celkem policie podle mluvčí Hany Jeřábkové zadržela či zajistila 80 lidí, které podezřívá z trestných činů, zajištěné pak z přestupků.

Policie fanoušky upozornila na to, že pokud použijí pyrotechniku, zasáhne proti nim, ale někteří lidé v davu varování nedbali. Dýmovnici hodili už v Pařížské ulici. Po tvrdém zásahu pak byli k vidění fanoušci s krví v obličeji.

Fanoušci Slavie vyrazili na Letnou dopoledne od vršovického stadionu svého klubu. První lidi policie zadržela, ještě než nastoupili do metra ve Strašnicích. Původně šestisethlavý dav se podle Jeřábkové postupně rozrostl až na 1200 lidí, pak ale zase prořídnul a u letenského stadionu se už opět počítal ve stovkách.

Pochod slávistů na Letnou. Jeden z fanoušků si stěžuje na policii
Video se připravuje ...

Na Letné policisté měli co dělat, aby zabránili konfliktu mezi slávisty a sparťany mířícími na utkání. Fanoušky při vstupu čekaly důkladné prohlídky, protože pořadatelé mají strach z toho, aby rozhodčí kvůli výtržnostem zápas neukončil.

Nedávné násilnosti fanoušků v utkání 21. ligového kola mezi Ostravou a Spartou znovu vyvolaly debatu o bezpečnosti na stadionech i mimo ně, protože fotbaloví rowdies někdy přenášejí výtržnosti i do ulic.

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta v tomto týdnu apeloval na delegáty, aby při násilí na stadionech, používání pyrotechniky a výhružných či vulgárních projevech neváhali utkání přerušit a v krajních případech ho i ukončit. Dnes odpoledne hraje také ostravský Baník, který hostí Slovácko.

Nepít jako mentálové

Na průvod slávistických fanoušků dohlíželi kromě policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké služby také antikonfliktní tým, speciální a krajské pořádkové jednotky, psovodi a policisté na koních. Ze vzduchu situaci monitoruje vrtulník.

Před stadionem v Edenu se první příznivci v červenobílých dresech a s klubovými šálami začali scházet již brzy ráno. Bojově naladění mladíci i dívky za dohledu uniformovaných policistů i kriminalistů v civilu popíjeli kávu a kupovali šály ve fan shopu.

Zásah policie na Čechově mostě při pochodu slávistů na Letnou
Zásah policie na Čechově mostě při pochodu slávistů na Letnou

Ojediněle se objevil alkohol a první pokřiky typu "Smrt Spartě" nebo "Bij sparťana do hlavy". Úvod pochodu v Edenu provázely výbuchy dělbuchů, policisté v té době ještě nezasahovali.

Organizátoři pochodu na internetových stránkách v týdnu vyzývali k bezproblémové prezentaci klubu a dávali pokyny jako "nepít jak mentálové a šetřit hlasivky i na stadion". "Jsme slávisti a ne banda asociálů a špinavejch vejpitků," vzkazovali fanouškům.

Derby Sparta - Slavia sledujte od 15.00 ONLINE zde:

MATCH OVERVIEW LEGACY
12. 4. • 15:00
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha
3:0
ONLINE
12. dubna
15:00
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha
Góly

Domácí: 29. Lafata, 53. Hušbauer, 77. Dočkal

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vaclík – Kadeřábek, Švejdík, Holek, Nhamoinesu – Dočkal, Hušbauer, Vácha, Matějovský (72. Mareček), Krejčí (82. Přikryl) – Lafata (C) (87. Juliš).

Hosté: Černý – Dostál, Škoda, Gecov (C), Neves – Nitrianský (80. Eschmann), Hrubý, Boudjemaa (80. Smejkal), Zmrhal, Čonka (46. Necid) – Juhar.

Náhradníci

Domácí: Švenger, Brabec, Přikryl, Mareček, Vacek, Konaté, Juliš

Hosté: Čontofalský, Souček, Smejkal, Tusjak, Necid, Sodoma, Eschmann

Karty

Domácí: Matějovský

Hosté: Boudjemaa, Čonka

Rozhodčí

Jílek – Kordula, Kotík

Stadion

Generali Arena

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud