Pavel Kalouš
13. dubna 2014 • 13:00

Proč nepřerušil derby? Pelta mi řekl, že není ješitný, tvrdí sudí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Autobus Slavie dorazil na stadion s rozbitým oknem a jeden z hráčů se šrámem pod okem, k tomu desítky zadržených fanoušků, vulgární pokřiky a pyrotechnika. Derby mělo vyhrocené kulisy, na hřišti se však odehrálo bez komplikací. Přispěla k tomu však i větší benevolence sudího Jana Jílka.



Ta otázka děsila všechny. Dohraje se derby, nebo ho rozhodčí předčasně ukončí kvůli chování fanoušků? Přísnější metr, který kvůli vulgaritám v hledišti nastavila FAČR, nakonec nejprestižnější zápas sezony neovlivnil.

Důvodem však byla i větší benevolence. Kdyby byl totiž sudí Jan Jílek stejně nekompromisní jako jeho kolega při úterním zápase Slavia-Jablonec, derby by dost možná ani nezačalo. Zhruba půl hodiny před utkáním totiž spustil sparťanský kotel pokřik „Pelto, jsi čů…“, a k urážce šéfa FAČR se přidali i slávisté.

Oba tábory se pak ještě stihly počastovat výhrůžkami „Jude Slavie!“ a „Smrt Spartě!“, byť část fandů je maskovala za jiné, podobně znějící výrazy. „S oběma kluby i FAČR jsme si jasně stanovili noty, kde je ta hranice. A ta překročena nebyla,“ řekl Sportu rozhodčí Jan Jílek.

Zkušený sudí se se zástupci Sparty i Slavie dohodl, že kvůli oběma „tradičním“ urážkám, kterými se slávisté a sparťané častují běžně, utkání přerušovat nebude. „Když mi řeknou, že to neberou jako urážku, musím to respektovat. Já jsem jen vykonavatel instrukcí,“ uvedl.

Fanoušci Sparty vzkazují šéfovi FAČR Miroslavu Peltovi, co si myslí o jeho zákazech
Fanoušci Sparty vzkazují šéfovi FAČR Miroslavu Peltovi, co si myslí o jeho zákazech

Atmosféra v hledišti během zápasu už nebyla tak vyhrocená, přesto během zápasu přišlo přinejmenším deset momentů, po kterých by podle nových přísnějších pravidel, na jejichž dodržování FAČR ještě před derby apelovala na delegáty, mělo následovat přerušení utkání.

Výrazně víc neukáznění byli zpočátku slávisté, ti totiž ukončili čekání na první nepřípustný pokřik už po třinácti minutách hry. Celkem se na obou stranách vulgární urážka směrem k soupeři ozvala čtyřikrát, třikrát pak byl Pelta přirovnán k pánskému přirození. Ani to však nebylo za hranou.

Pochod slávistů na Letnou. Jeden z fanoušků si stěžuje na policii
Video se připravuje ...

S rozhodčím Jílkem se tak domluvil sám první muž českého fotbalu. „Když mi pan Pelta řekne, že není ješitný a že tohle za urážku nepovažuje, tak jsem to tak bral,“ usmál se Jílek. O přerušení derby tak nakonec uvažoval jen jednou. A to kvůli pyrotechnice.

Ta se v hledišti objevila třikrát. Dvakrát zapálili světlice sparťané, jednou slávisté, kteří kromě toho odpálili dvakrát i dělbuch. “Při tom druhém jsem přemýšlel, jak dál. Řekl jsem si, že kdyby přišel ještě jeden, přeruším to. Ale ten už nepřišel,“ přiznal Jílek.

Vyhráli jsme zaslouženě, Slavia neměla šanci, raduje se Vácha
Video se připravuje ...

Krejčí o asistenci: Musel jsem Lafiho trefit, aby nenadával
Video se připravuje ...

Hušbauer: Penalta za faul na Necida? Zlobit bychom se nemohli
Video se připravuje ...

Černý: Chtěli jsme bod, nebo si aspoň zvednout sebevědomí. Nevyšlo ani jedno
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud