26. května 2014 • 12:53

Společný bojkot fanoušků. Vzkaz přivezli Peltovi i na Strahov

Autor: pj, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE | Fotbaloví fanoušci se na protest proti předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi spojili při nedělních ligových zápasech 29. kola a odešli na většině stadionů na konci první půle z hlediště. Svůj protest navíc doprovodili pokřiky či transparenty „Ryba smrdí od hlavy“ nebo „Stop cenzuře“. Příznivci Slovanu Liberec dnes ráno dokonce protestovali přímo na pražském Strahově před sídlem Fotbalové asociace.



Jakmile se blížila 30. minuta, fanoušci spustili skandování proti Miroslavu Peltovi ještě hlasitěji. Pak se diváci v kotli téměř na všech stadionech sbalili a na protest odešli.

Fanoušci se mezi sebou dohodli a využili jednotného času výkopu, který jim nabídlo předposlední ligové kolo. V ochozech chyběli čtvrthodiny před přestávkou a vrátili se až před zahájením druhého poločasu.

„Když na stadionu fanoušci nejsou, je určitě snazší koučovat utkání. Ale já je mám rád a chci, aby byli na stadionu,“ řekl trenér Slavie Alex Pastoor. „Tohle je velký problém českého fotbalu, který se musí řešit,“ upozornil trenér Slovácka Svatopluk Habanec, že válka mezi vedením FAČR a klubovými příznivci k ničemu nevede.

Stop cenzuře na stadionech! Fanoušci Slavie se přidali k protestu a vyprázdnili Tribunu sever.
Stop cenzuře na stadionech! Fanoušci Slavie se přidali k protestu a vyprázdnili Tribunu sever.

S odchodem příznivců zavládlo na stadionech hrobové ticho, což někteří fotbalisté na hřišti neocenili. Naopak. Když rozhodčí ještě předtím zápas kvůli hanlivým pokřikům a světlicím přerušil v Plzni, zašel domluvit fanouškům jejich oblíbenec David Limberský.

„Říkal jsem jim, aby se uklidnili. Odpověděli, že mají dohodu, že na všech stadionech od 25. do 30. minuty budou protestovat,“ řekl po zápase reprezentační obránce.

„Byli bychom rádi, kdyby nás fanoušci normálně povzbuzovali. Oni se ale soustředí na boj s FAČR a byly od nich slyšet i pokřiky směrem ke Slavii. Je to jejich boj, ovšem my na to pak doplácíme. Proto od nás byla dnešní děkovačka taková chladnější,“ kritizoval Limberský chování kotle.

Libereckým fanouškům zase při utkání na Dukle zabavili domácí pořadatelé transparent "Pelto, příště přijde Smrt". I proto se rozhodli dnes ráno vyrazit na pražský Strahov, před sídlo FAČR.

Co se dělo na českých stadionech?

PLZEŇ – BRNO
Fanoušci Plzně posílali Peltu "ven" a označovali ho termínem pro mužské přirození od úvodní minuty. Za tu dobu vytáhli transparent "Ryba smrdí od hlavy", který se objevil na většině stadionů. Pak ale začali odpalovat i světlice a zápas sudí přerušil. Fotbalisté zmizeli v útrobách stadionu. Po půlhodině fanoušci za pokřiku "Český fotbal pro fanoušky" opustili tribuny, kde zůstal jen poničený transparent s logem FAČR.

MLADÁ BOLESLAV – SPARTA
S blížící se 30. minutou začaly vulgární pokřiky proti Miroslavu Peltovi sílit. Ale sudí Proske se rozhodl zápas nepřerušovat. Pak příznivci Sparty opustili svůj vyhrazený sektor, na místě zůstaly transparenty "Ryba smrdí od hlavy" a "Stop cenzuře". Domácí fanoušci vyvěsili nápis: „Chceme kopat PE(na)LTU.“

Fanoušci Sparty s transparentem "Ryba smrdí od hlavy"Foto Jaroslav Legner SPORT

DUKLA – LIBEREC
Z libereckého kotle se pokřiky namířené proti předsedovi FAČR ozvaly několikrát. Fanouškům Severočechů navíc nebylo umožněno vytáhnout na Julisce transparent "Pelto, příště přijde Smrt", který jim domácí pořadatelé zabavili. Podle nich šlo o dvojsmysl, neboť jednomu z vůdců kotle Slovanu Liberec se přezdívá Smrťák. Dnes ráno se fanoušci vydali na pražský Strahov, kde sídlí FAČR v čele s Peltou, a pověsili před vchod obrovský nápis "Ryba smrdí od hlavy".

TEPLICE – BANÍK OSTRAVA
Kotel Baníku opustil svůj sektor a napodobil fanoušky Teplic, kteří nebyli slyšet od začátku zápasu. Na stadionu zavládlo hrobové ticho. Opět nechyběl nápis „Stop cenzuře na stadionech!“ Ten se vztahoval i na nový zákaz teplického vedení nevpouštět na stadion větší transparenty a chorea. Klub jen fanouškům oznámil, že vůči nim mění politiku.

Fanoušci Baníku odcházejí ve 30. minutě ze sektoru na teplických Stínadlech, přidali se k protestu domácích příznivců, kteří nefandili vůbec.Foto ČTK

JABLONEC – BOHEMIANS
Fanoušci Bohemky nejprve skandovali "Pelta ven!" a "Pelta je ču**k!". Hlasatel na jabloneckém stadionu je upozornil, aby nepoužívali hanlivé výrazy. Hasiči také postříkali příznivce zelenobílých vodou kvůli zapálené dýmovnici. Pak zůstal celý sektor hostů prázdný. Zajímavé je, že se k protestu připojili fanoušci z jabloneckého kotle. Severočeský klub patří právě Peltovi.

SLAVIA – SLOVÁCKO
Fanoušci z obou táborů vytáhli transparenty se stejným nápisem "Ryba smrdí od hlavy" a společně skandovali vulgární hesla proti Peltovi, Dagmar Damkové i Romanu Berbrovi. Pak oba kotle odešly, na prázdných sedačkách zůstaly jen transparenty "Stop cenzuře na stadionech".

Hostující fanoušci Slovácka odešli ze stadionu.Foto Pavel Mazáč SPORT

OLOMOUC – ZNOJMO
Fanoušci domácího týmu za pokřiků proti Peltovi vstali a opustili svoje místa. Několik příznivců Znojma, kteří byli v sektoru hostí, se však k protestu nepřipojili.

JIHLAVA – PŘÍBRAM
Jihlavští příznivci se přidali k protestům proti Peltovi jen pokřiky. Ve 30. minutě zůstal domácí kotel na svých místech. S Příbramí přijelo pouze pár fanoušků, i ti si ale zaskandovali: "Český fotbal pro fanoušky!"

Stop cenzuře na stadionech! Fanoušci Slavie se přidali k protestu a vyprázdnili Tribunu sever.
Stop cenzuře na stadionech! Fanoušci Slavie se přidali k protestu a vyprázdnili Tribunu sever.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud