Pavel Kalouš
27. května 2011 • 13:00

Svaz s chuligány selhal. A hází to na zákony

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Radí klubům s organizací zápasů a sami ji nezvládají. Proč po středečním finále Ondrášovka Cupu mezi Mladou Boleslaví a Olomoucí (1:1, 4:3 na pen.) došlo na hřišti k rvačce fanoušků? Českomoravský fotbalový svaz své pochybení odmítá a naopak volá po zpřísnění zákonů na řádící chuligány.



Když před čtyřmi týdny vnikli fanoušci Slavie na hřiště a předčasně ukončili semifinále Ondrášovka Cupu, bil fotbalový svaz na poplach. Pražský klub potrestal pokutou 750 tisíc korun a na tři domácí zápasy mu zavřel hlediště.

Ve středu si stejnou ostudu pro změnu uřízl sám svaz. Jako pořadatel nezvládl závěr pohárového finále v Jihlavě, po jehož konci se masa fanoušků Olomouce a Mladé Boleslavi přelila z tribun a přímo na trávníku došlo k nechutné rvačce.

Názor experta
Věřím, že to politikům otevře oči
„Současná legislativa nestačí. V roce 2006 proběhla novela trestního zákoníku, která umožňuje za hrubé rušení organizovaného sportovního utkání trestat odnětím svobody na dva roky, případně tři u opakovaných případů. Problém je ale ve výkladu, co to je hrubý způsob nebo jak prokázat organizovanou skupinu. A dokud se zákonem neošetří maskování výtržníků, je jejich identifi kace prakticky nemožná. Zákon o ,fotbale‘ v zemích, kde ho mají, jasně defi nuje typy projevů diváckého násilí, práva a povinnosti pořadatele, bezpečnostních agentur, stanovuje konkrétní tresty za konkrétní činy. Je přehledný, neumožňuje zmatený výklad pojmů. Věřím, že události z konce tohoto ročníku otevřou politikům oči.“
Martin Synecký, bezpečnostní manažer ČMFS

Pokud by svaz i tentokrát neměl s viníkem slitování, musel by potrestat sám sebe. Právě to požadují i fanoušci Slavie, kteří kvůli tomu dokonce včera sepsali otevřený dopis adresovaný předsedovi ČMFS Ivanu Haškovi.

V něm navrhují stejně vysokou pokutu pro zodpovědné funkcionáře svazu a uzavření stadionu pro diváky na tři utkání pořádané ČMFS. „Vyzýváme příslušné svazové orgány, aby vyvodily příslušné důsledky,“ stojí v prohlášení sdružení Sešívaní drží spolu.

Nic takového se zřejmě nestane, ačkoli se událostmi bude příští týden zabývat Disciplinární komise ČMFS. Šéf profesionálního fotbalu Ivo Lubas ostatně ani nechtěl přiznat, kdo je za řádění zodpovědný. „Nechci to zjednodušovat,“ kroutil se v Jihlavě. „Mysleli jsme si, že máme silnou legislativu, ale asi to tak není,“ dodal.

O chybějících zákonech se v Česku mluví téměř dvacet let, přesto fotbaloví chuligáni řádí dál. Udělal však svaz v Jihlavě pro bezpečnost skutečně maximum?

„Nešlo o podcenění. Když dojde k masivnímu vniknutí diváků na hřiště, pořadatelé je nemůžou zastavit,“ hájí ČMFS jeho bezpečnostní manažer Martin Synecký.

Například Sigma Olomouc však tvrdí něco jiného. „Ze strany policie přišlo už před zápasem upozornění, že zápas nebude dostatečně zajištěn, ale nebylo to vyslyšeno,“ píše se v prohlášení klubu, který se od „svých“ výtržníků distancoval.

Brutalita některých hooligans neznala mezí
Brutalita některých hooligans neznala mezí

Finále v Jihlavě sledovalo pouhých 5430 diváků, přesto je pořadatelé na tribunách neudrželi. Nešlo to, nebo měla být na stadionu početnější ochranka? Svazem najatá agentura měla v Jihlavě 130 mužů, dalších dvacet pořadatelů dorazilo z Olomouce.

„Evropský standard doporučuje jednoho pořadatele na 250 lidí, my jsme měli jednoho pořadatele na 40 fanoušků. Na stadionu však došlo k několika drobným potyčkám a síly pořadatelského sboru se tříštily,“ tvrdí Synecký.
Pořadatelé navíc dopředu věděli, že se na utkání chystá i skupina radikálů ze zakázané neonacistické organizace Národní odpor. Přesto nenavýšili počet bezpečnostní služby, a dokonce se ani nepokusili problémové diváky na stadion nevpustit.

Účet za rvačku
Policie po finále Ondrášovka Cupu řeší jedno trestní oznámení a jeden přestupek výtržnictví. Škody na stadionu Jihlavy však nebudou vysoké. „Jedna vytržená sedačka a poničené ploty. Fanoušci si dávali velký pozor, aby zařízení stadionu nedemolovali,“ říká mluvčí FC Vysočina Jihlava Miroslav Fuks.

Přitom jedním z klíčových bodů manuálu pro fotbalové kluby, který v roce 2008 vydalo ministerstvo vnitra, je i koncept pána domu. „Problémové diváky pán domu přes práh stadionu nepustí,“ píše se v něm...

Pochybnosti panují také kolem výběru samotného stadionu. Tím spíš, že svaz druholigový stánek „nafoukl“ místy na stání, čímž oficiální kapacita 4025 míst vrostla na 135 procent! „Jihlavský stadion samozřejmě z hlediska bezpečnosti ideální není,“ uznal i Lubas.

Svazu se něco podobného nestalo poprvé. Stejně smutnou dohru mělo finále domácího poháru i předloni na Strahově. Tehdy na hřiště vnikli příznivci Slovácka a Teplic a zaskočené pořadatele museli zachránit stejně jako v Jihlavě policisté.

„Pomyslným plotem by se měla stát účinná legislativa, ta současná na to nestačí,“ tvrdí Synecký, který volá po tom, aby se ze svévolného vniknutí na hřiště stal trestný čin. „Budeme iniciovat vznik zákona, ve kterém chceme přesně specifikovat všechny prohřešky, tresty a evidenci problémových fanoušků,“ dodává.

K výrazné změně paradoxně už došlo, a není to tak dlouho. Když předloni tehdejší předseda ČMFS Pavel Mokrý podepsal smlouvu o rozdělení kompetencí mezi policií a svazem, pochvaloval si, že jde o krok správným směrem. Ze stadionů se sice stáhla policie, na druhou stranu byly jasně vymezeny pravomoci pořadatelů.

Otázkou zůstává, jestli se je funkcionáři naučili využívat. Chcete příklad? Po výtržnostech v Edenu slíbila Slavia tvrdé potrestání všech viníků. Dodnes se k tomu však nerozhoupala. Z rázného gesta znovu zbyla jen slova.

Vstoupit do diskuse
8

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud