7. října 2011 • 10:01

Obermajer a Drobisz: O své pravdě si přísahali do očí a na děti

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Olomoucký okresní soudce dnes přistoupil v korupční kauze mezi fotbalisty Sigmy Olomouc a Bohemians Praha již ke třetí konfrontaci. Svou verzi pravdy si z očí do očí vyříkali olomoucký brankář Petr Drobisz a tehdejší hráč střížkovského klubu Miroslav Obermajer.



Právě Obermajerovi podle obžaloby Drobiszovi předal 300.000 korun, které měly zajistit Olomouci výhru ve vzájemném ligovém utkání. Případ rozplétá soud již od konce května.

Během konfrontace oba aktéři kauzy trvali na svém. "Po zápase jsem od vás dostal SMS, že mám vyjít před stadion. Pak jste mi napsal SMS, že mám jít za vámi. Zavedl jste mne do domu, kde jsem později při rekonstrukci zjistil, že bydlíte. Předal jste mi igelitovou tašku, kde byly peníze. Prohodili jsme pár slov. Tašku jsem převzal a odešel do autobusu," řekl Drobiszovi do očí Obermajer.

"Absolutně to není pravda, nevím, proč jsi mě do toho zatáhl. Není možné, abych ze šatny vylezl a posílal ti esemesky. Absolutně to není pravda," tvrdil naopak Drobisz. "Můžu ti přísahat na svou rodinu a na své děti, že jsi mi peníze předal," uvedl Obermajer. "Já ti můžu taky tak přísahat, já mám taky děti, já na ně taky přísahám," řekl rozrušeně Drobisz.

Obermajer se jej poté ptal, jak mohl vědět, kde Drobisz bydlí. Podotkl navíc, že to nebyl jeho byt, ale že žil v bytě jiného fotbalisty. "I policie potvrdila, že jsem na tom místě musel být," podotkl Obermajer. Podle Drobisze si to však mohl jednoduše zjistit.

Tváří tvář proti sobě u soudu během uplynulých měsíců stanuli bývalý sportovní šéf olomouckých fotbalistů Jiří Kubíček s pokladníkem klubu Ladislavem Římským. Právě tajná nahrávka s pokladníkem, kde se mluví o manipulaci s penězi klubu, byla jedním ze stěžejních důkazů.

Kubíček pak u soudu stanul ještě jednou, a to v konfrontaci se svědkem, kterého měl potkat na ulici a mluvit s ním o tom, jak Sigmu zničí. "Myslím, že konfrontace má smysl s ohledem na důkazní situaci," podotkl dnes soudce Aleš Vašků.

Brankář Olomouce Petr Drobisz přichází k okresnímu soudu, který zahájil projednávání korupční aféry mezi fotbalovými kluby Sigma Olomouc a Bohemians Praha
Brankář Olomouce Petr Drobisz přichází k okresnímu soudu, který zahájil projednávání korupční aféry mezi fotbalovými kluby Sigma Olomouc a Bohemians Praha

V případu je obžalován z podplácení brankář Drobisz, který zástupcům Bohemians Praha před dvěma lety úplatek údajně předal. Tehdejší hráči střížkovského klubu Obermajer, David Zoubek a prezident Bohemians Praha Karel Kapr jsou obžalováni z přijímání úplatku. Na aféru upozornil Kapr až loni v březnu.

Žalobce již na konci července navrhl pro všechny aktéry podmíněné a peněžité tresty, neboť podle něj se mezi kluby skutečně podplácelo. Obhájci naopak žádají zproštění. Po závěrečných řečech tehdy soudce znovu otevřel dokazování.

Disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky již olomoucký klub včetně brankáře Drobisze potrestala. V opakovaném řízení ve čtvrtek Sigmě znovu odečetla devět bodů a udělila pokutu čtyři miliony korun. Drobisz má distanc na rok a půl.

Rozsudek padne 25. října

Rozsudek v korupční kauze mezi fotbalisty Sigmy Olomouc a Bohemians Praha padne 25. října. Olomoucký soudce dnes dopoledne definitivně uzavřel dokazování, prostor dal i závěrečným řečem. Žalobce znovu navrhl všechny aktéry potrestat. Již dříve pro ně navrhl podmíněné a peněžité tresty, neboť podle něj se mezi kluby skutečně podplácelo. Obhájci naopak žádají zproštění. Olomoucká strana tvrdí, že se nepodplácelo. Zástupci Bohemians Praha naopak přiznávají, že k předání úplatku došlo, ale z jejich strany nešlo o trestný čin.

Z podplácení je obžalován olomoucký brankář Petr Drobisz, který zástupcům Bohemians Praha před dvěma lety údajně předal 300.000 korun, které měly zajistit Olomouci výhru ve vzájemném ligovém utkání. Tehdejší hráči střížkovského klubu Miroslav Obermajer, David Zoubek a prezident Bohemians Praha Karel Kapr jsou obžalováni z přijímání úplatku. Na aféru upozornil Kapr až loni v březnu.

"Drobisz stoprocentní alibi rozhodně nemá, jeho pohyb na stadionu nikdo nesledoval, přesvědčivé nebyly ani výpovědi členů ochranky," uvedl dnes státní zástupce Petr Matoušek. Podotkl, že na svých závěrech, které vyřkl již na konci července, trvá. Pro Drobisze a Kapra navrhl podmíněný trest v rozsahu šesti až osmi měsíců s dvouletou zkušební dobou. Pro Obermajera a Zoubka trest o dva měsíce nižší se stejným podmíněným odkladem. Žádá i peněžité tresty. Drobisz a Kapr by měli podle něj zaplatit 50.000 korun, zbylé aktéry navrhl potrestat částkou 20.000 korun.

Obhájci naopak žádají zproštění. "To, že se skutek stal, je zřejmé. Je pouze otázka, zda se tím někdo dopustil trestného činu. Není naplněna subjektivní stránka, úmysl přijmout úplatek," uvedl jeden z obhájců střížkovské strany. "Celou dobu jsem mluvil pravdu," uvedl Zoubek, stejně jako Obermajer. "Pokusil jsem se odhalit korupci, ke které skutečně došlo. Nevidím jiný důvod, proč bych to dělal, než to, že to byla má občanská povinnost. Bohužel jsem v tom amatér," podotkl Kapr.

Drobiszův obhájce Petr Konečný tvrdí, že vina olomouckého brankáře nebyla prokázána. "Zaráží mne, že na obálce s penězi nejsou žádné otisky. Řešíme úplatek a nemáme ani bankovky. Důkaz byl zmařen a peníze byly poslány na účet, i to je odhalování korupce. Nemáme ani SMS, telefony. Tvrdí se, že byla odhalována korupce, ale všechny důkazy byly zmařeny. Zůstala výpověď pana Obermajera proti výpovědi pana Drobisze," uvedl obhájce. "K žádné korupci nedošlo," tvrdil. "Je to poučení do života. Byl jsem vtažen do hry, která není o mně. Věřím, že tady zvítězí pravda," řekl ve svém posledním slově Drobisz.

Soudce dnes v kauze přistoupil již k třetí konfrontaci. Svou verzi pravdy si z očí do očí vyříkali Drobisz a Obermajer. Ačkoliv oba před soudem přísahali na svou rodinu a své děti, každý z nich si trval na svém. Drobisz tvrdil, že žádný úplatek nikomu nedal, Obermajer naopak, že ano.

Úplatkářská aféra vypukla poté, co loni v březnu Kapr uvedl, že před prvoligovým duelem Olomouc - Bohemians Praha (hraným v květnu 2009 s výsledkem 3:0) zaplatil domácí klub soupeři 300.000 korun, aby vyhrál a dostal se do Evropské ligy. Peníze prý předal Drobisz.

Kauzu soud rozplétá od května. Soudní jednání doprovázely po celou dobu tajné nahrávky, dopisy soudci, ale i urážky a napjaté emoce. Vztahy mezi vedením olomouckého klubu poodkrývala také četná e-mailová korespondence, kterou soudce četl během dokazování. Jedním z důkazů při soudu byla i tajná nahrávka bývalého sportovního šéfa olomouckých fotbalistů Jiřího Kubíčka s pokladníkem klubu. Na audiozáznamu se mluví o machinaci s penězi, pokladník však tvrdil, že šlo o nacvičený rozhovor.

Disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky již olomoucký klub včetně brankáře Drobisze a Kubíčka potrestala. V opakovaném řízení ve čtvrtek Sigmě znovu odečetla devět bodů a udělila pokutu čtyři miliony korun. Drobisz má distanc na rok a půl, Kubíček nesmí ve fotbale působit dva roky.

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud