Pavel Kalouš
27. března 2012 • 04:56

Chorea v podání Slavie: Pozitivní atmosféra je zpět, říká Strašák

Vstoupit do diskuse
22
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Utratili 50 tisíc korun, příprava jim zabrala přes čtyřicet hodin, ale výsledek stál za to. Fanoušci Slavie se při derby se Spartou vytáhli i třemi povedenými choreografiemi přes celou tribunu. Na hřišti z toho sice byla plichta, v ochozech ale vyhráli domácí.



 Napříč severní tribunou se rozbaluje šedesátimetrový nápis „Slavia Praha, 1892–2012, navždy první“, nad hlavy fanoušků letí tisíce barevných kartonů a na zaplněné tribuně vytvářejí číslici „120“. Tedy výročí, které letos Slavia oslaví.

Podobně velká choreografie byla na tuzemských stadionech v této sezoně k vidění jen jednou – když na konci září sparťané v derby na Letné velkou kartoniádou vzdali hold své ikoně Tomáši Řepkovi. Slávisté se však v odvetě blýskli hned třemi výtvory.

„Atmosféra byla skvělá, připomínalo mi to staré časy, kdy Slavia ještě válela,“ srovnával nadšeně šéf slávistického kotle Lukáš Vala, kterého fanoušci znají pod přezdívkou Strašák. „Chorea se nám povedla, i když jsme udělali jednu drobnou chybu,“ dodává.

Choreo slávistických fandů. Choreo slávistických fandů.Foto Pavel Mazáč (Sport)
„Sešívaní“ ještě pod jeho vedením rozbalili obří plachtu s kresbou fanouška, který v obou rukách drží světlice.

Efekt měly na pozadí černých kartonů dotvořit zapálené barevné ohně, jenže jeden z nich začal hořet o pár metrů dál, než měl.

Třetí choreografií pak byla kresba fanouška za mřížemi s nápisem „Stop kriminalizaci FANS“, kterým chtěli slávisté upozornit na – podle jejich mínění – nepřiměřenou kritiku ze strany médií.

„Celé derby nás vyšlo zhruba na 50 tisíc korun, choreografie patřily k těm nákladnějším,“ popisuje Vala. Jak se díla slávistů pro derby rodila?

Fanoušci začali s výrobou už s desetidenním předstihem, dlouhá plachta z úvodu zápasu vznikala v útrobách Edenu, kvůli plachtě s fanouškem a světlicemi si slávisté museli pronajmout jednu z pražských tělocvičen.

Na práci Martina Dostála dohlíží Andrej Kerič.Foto Pavel Mazáč (Sport)

Pracovali po nocích a v naprostém utajení, aby jim práci nezničila nevítaná návštěva ze sparťanského tábora. Celkem jim příprava zabrala 42 hodin. A výsledek? Ten už znáte.

Povedené choreografie připomněly, že ještě nedávno patřili slávisté v české lize k absolutní špičce. Mizerné výsledky se ale na atmosféře v hledišti negativně promítly. „Věřím, že teď se mezi elitu zase vracíme. Cítím, že tehdejší pozitivní atmosféra je zase zpět,“ dodává Vala.

Ze sektoru sparťanských fanoušků letí sedačka, celkem jich padlo pětadvacet...
Ze sektoru sparťanských fanoušků letí sedačka, celkem jich padlo pětadvacet...

Vstoupit do diskuse
22

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud