17. června 2014 • 14:08

Trenér Beránek se vrací: Viděl jsem zdrcené slávisty, to chci změnit

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potřetí míří do stejné řeky. Fotbalový kouč Miroslav Beránek na jaře potkával spoustu slávistů a musel se dívat, jak jsou ze situace ve slavném klubu zdrceni. I proto se rozhodl, že přijme nabídku vršovického celku a už potřetí v kariéře se stane jeho trenérem. Slavii chce nabít energií a pozitivní atmosférou a znovu jí vrátit hrdost. Věří v restart klubu a jako cíl si stanovil návrat do pohárové Evropy.



"Rozhodlo asi to, že jsem na jaře potkával spoustu svých kamarádů slávistů a viděl jsem je zdrcené, bez sebevědomí, bez hrdosti. Tak jsem si řekl, že se pokusím to změnit," řekl dnes novinářům v Edenu Beránek.

"Tam, kde jsem působil, jsem měl finančně lepší nabídky. Ale Slavia je v nesnázích, chci jí pomoci. Proto jsem se rozhodl na tu spolupráci přistoupit," dodal kouč, který naposledy vedl kazašskou reprezentaci.

V nouzi poznáš přítele! Nový kouč Beránek věří, že ve Slavii vydrží
Video se připravuje ...

Přestože Slavia v uplynulé sezoně do posledního kola bojovala o záchranu a nakonec skončila třináctá, má Beránek jako osobní cil navrátit klub do pohárové Evropy.

"Já nemám malé cíle a Slavia do evropského fotbalu patří. Má krásný stadion, zázemí, historii. Možná, že dneska to zní nereálně, ale já věřím v restart Slavie. Je třeba větší energie, než se stojící auto roztlačí. Ale pak se začnou nabalovat lidi a dílčí úspěchy. Jsem založením optimista a věřím, že to přenesu na všechny v klubu," uvedl Beránek.

Miroslav Beránek se stal potřetí v kariéře trenérem Slavie
Miroslav Beránek se stal potřetí v kariéře trenérem Slavie

Někteří lidé Beránka od Slavie odrazovali

Připustil, že někteří lidé ho od angažmá odrazovali. "Někteří mi přáli hodně štěstí, někteří 'bůh s tebou'. Říkali, že to bude těžká práce a nebude to nic lehkého. Možná proto se ve mně něco vzepřelo. Cítím důvěru a zodpovědnost vůči slávistické veřejnosti. Chci dokázat všem slávistům, že se toho v téhle nelehké situaci nebojím," uvedl.

"Jdu do toho naplno, s maximální energií a přesvědčením, že se Slavia zvedne. Zároveň chci přinést klid. Spojovat lidi, abychom vytvořili jednotný tým," prohlásil sedmapadesátiletý kouč.

Tlaku se nebojí a za výhodu považuje, že už ve Slavii působil jako hráč a dvakrát ji také trénoval. Vrací se po jedenácti letech. "Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, já do té řeky vstupuji potřetí. Jednou to bylo ve starém Edenu, podruhé na Strahově. Jsem rád, že budu moci trénovat na tomhle překrásném stadionu, který sám vytváří atmosféru," těšil se Beránek.

Když v zimě skončil u kazašské reprezentace, Slavii pozorně sledoval. "Viděl jsem, že Slavia dostávala hodně gólů, naším úkolem je zlepšit celou defenzivu. Také dostávala hodně červených karet, bude se muset zlepšit herní i osobní disciplína," vyjmenoval. "A pak samozřejmě malý počet vstřelených branek, to je další strašák, který tu máme. To bude poněkud obtížnější, ofenziva vždy souvisí s kvalitou hráčů. Proto je třeba přivést posily," dodal.

Ve Slavii má působit jako stabilizační prvek. I proto se dohodl na tříleté smlouvě. "Já jsem nabízel, aby si vedení moji práci otestovalo. Mohli jsme udělat třeba smlouvu na rok plus opci. Ale majitel pan Řebíček chtěl minimálně tříletou smlouvu," uvedl Beránek.

Pozměnil původní plán přípravy a ve čtvrtek vyrazí s týmem na soustředění do Blšan, kde dříve působil. "Chci hráče důkladně poznat. Chci najít páteř týmu, na které by to stálo a o kterou by se mladí hráči mohli v těžkých chvílích opřít," řekl.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud