Pavel Kalouš
22. září 2012 • 15:00

Kdo ovládá zákulisí fotbalu? Plzeň prý tlačí Chřestýš se zlatými řetězy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší, než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na krku mu visí nejen zlaté řetězy, kvůli kterým se mu přezdívá Chřestýš, ale i problematická pověst. Funkcionář Martin Svoboda je spolu s „konzultantem“ Českých Budějovic Romanem Rogozem jednou ze dvou postav, o kterých se nejčastěji mluví v souvislosti s korupční aférou. Kdo je ve skutečnosti muž, který má v zákulisí pracovat pro Plzeň?



Fanouškům Bohemians 1905 se při vzpomínce na ten zápas dodnes dělá špatně. A ani po čtyřech letech jim nikdo nevymluví, že je při remíze 1:1 v Čáslavi rozhodčí „zařízl“. A mužem v pozadí měl být Martin Svoboda, tehdejší ředitel domácích a nyní jedna z hlavních osob, o níž se mluví v souvislosti s korupčním skandálem.

„Klokani“ tehdy v září 2008 ve šlágru druhé ligy vedli 1:0, jenže sudí Pavel Býma nařídil nezvykle dlouhé nastavení a domácím se v 99. minutě přece jen podařilo vyrovnat. Bohemka cítila křivdu a vyhrocený závěr nakonec přerostl v nechutnou strkanici uprostřed hřiště.

„Dění na hřišti v Čáslavi hovoří za vše. Sudí Býma absolutně nezvládl svoji roli, podobní lidé kazí jméno českého fotbalu a uráží svými činy fanoušky,“ uvedl tehdejší šéf Bohemians Lukáš Přibyl.

Ve stejné době působil v Čáslavi jako sportovní ředitel i Martin Svoboda. Tedy muž, který má nyní v zákulisí „pracovat“ pro Plzeň a jehož jméno údajně figuruje i v materiálu Daniela Křetínského, který začátkem týdne rozpoutal další korupční skandál.

Čtyři roky starý zápas sice Svobodu neusvědčuje z ničeho nekalého - přinejmenším ale naznačuje, proč se v posledních dnech jeho jméno skloňuje tak často a proč znalci fotbalového zákulisí v souvislosti s nekalými praktikami jmenují Svobodu na prvním místě.

„Mám čisté svědomí,“ říká pro Sport Svoboda. „Nejsem nervózní, ale taky tady nebudu dělat machra. Když mě média obviňují, že jsem strůjcem téhle kauzy, příjemné to není,“ dodává.

Martin Svoboda o aféře
„Nejsem nervózní, ale taky tady nebudu dělat machra. Když mě média obviňují, že jsem strůjcem téhle kauzy, příjemné to není.“

Nenápadný funkcionář nikdy nepůsobil v první lize, ale o to blíž měl ve stínu druhé nejvyšší soutěže k rozhodčím. Sám ostatně před lety jako sudí začínal, s většinou z nich se zná osobně, a i proto má dnes pověst šíbra, který to s rozhodčími zkrátka „umí“.

Spekulace, ve kterých se objevuje i Svoboda, tak jen stěží někoho překvapí. „Samozřejmě jsem věděl, že se ve fotbale pohybuje spoustu let a všechny rozhodčí zná. Ale já ho poznal jako férového a slušného člověka,“ hájí Svobodu předseda FK Čáslav Josef Rejm.

Svoboda do Čáslavi přišel v době, kdy působila v divizi, a před třemi lety ji slavně přivedl až k postupu do první ligy. Tu ale nakonec klub prodal Slovácku. „Nepovažuju se za nějakého Boha, ale něco jsem dokázal a myslím, že fotbalu rozumím,“ říká sebevědomě Svoboda.

O rok později se přesunul do Sezimova Ústí, dnes Táborska, kde ale vydržel jen do letošního března. Údajně kvůli rozdílnému „pohledu na řízení klubu“. „Každý má nějakou pověst, o každém se něco říká, ale to nebyl důvod našeho rozchodu,“ tvrdí ředitel Táborska Tomáš Samec.

Svoboda je od té doby oficiálně bez práce, ale realita může být jiná - říká se, že v pozadí „pracuje“ pro Plzeň. Některé kluby totiž můžou využívat i funkcionáře z jiných oddílů nebo soutěží jako prostředníky při styku s rozhodčími.

O CO JDE
V úterý předal majitel Sparty Daniel Křetínský šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi důkazy o manipulaci ligových výsledků. Dokument Pelta následně podstoupil řediteli protikorupční policie.

Podle deníku Insider se v Křetínského materiálu píše i o jarním zápase Plzeň-České Budějovice (4:0), v němž se mělo sázet na vysoký počet gólů. Dva z nich přitom byly neregulérní.

Tedy coby jakési „bílé koně“.

A to je varianta, která by jistě zajímala právě Křetínského. „Nikomu nepomáhám, nikdo mě neoslovil. Nevím, proč bych se měl do něčeho plést,“ kroutí hlavou Svoboda. Sám však přiznává, že je velký kamarád s generálním manažerem Viktorie Adolfem Šádkem. A ten ze spojování Plzně se Svobodou rozhodně není nadšený. „Netěší mě to,“ zlobí se Šádek. „Toho člověka znám dobře. Znám ho dvanáct let, jsme kamarádi. Ale ve fotbale se znají všichni se všemi. A on pro nás nic nedělá. To v žádném případě,“ odmítá tuto teorii plzeňský manažer.

Faktem však je, že Svoboda má mezi rozhodčími dokonalý přehled a ještě lepší kontakty. A to se vždy hodí. „Mám s rozhodčími slušné vztahy. Ke každému jsem se choval slušně, to přece není problém.
Nikdy jsem toho nezneužil,“ brání se Svoboda.

Důkazy o opaku zatím chybějí.

Svobodovi teď nezbývá nic jiného než doufat, že na tom nic nezměnil ani tajný obsah Křetínského kabely.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud