24. září 2012 • 04:59

Sázky, nebo úplatky? Liga se bojí Křetínského důkazů, Sparta má kluby v hrsti

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co je v Křetínského kabele? Tak zní už šestý den bez debat otázka číslo jedna českého fotbalu. Jasnou odpověď k Václavu Moravcovi do jeho televizních Otázek nepřinesl ani místopředseda Sparty a fotbalové asociace Dušan Svoboda. Ale naznačil, že více než o podvodné sázky tu jde o klasickou korupci ze strany klubů.



Nekalé sázky, nebo úplatky? Nejspíš obojí, ale to druhé rozbouří fotbalovou scénu o poznání víc. Dá se to chápat ze slov sparťanského místopředsedy Dušana Svobody. Ten v televizi prohlásil, že lékem proti korupci by měla být samostatnost nejvyšší soutěže.

Co že to předal sparťanský boss Daniel Křetínský minulé úterý do rukou fotbalového šéfa Miroslava Pelty? Asociační a sparťanský činitel Dušan Svoboda stopu vedoucí k černým sázkám považuje za druhořadou.

„Nemyslím si, že se v tuto chvíli bavíme o tom, že by české nejvyšší fotbalové soutěže byly nějakým způsobem zapojeny do organizovaného sázkařského gangu,“ prohlásil a přitakal té verzi, že se jedná o manipulaci s výsledky ze strany klubů a sudích.

V souvislosti s korupční kauzou zaujal také výrok Karla Poborského, majitele českobudějovického klubu. Poborský Křetínského postup označil „jako z minulého režimu“.

A podezření, že se v materiálech objevuje jméno jeho podřízeného Romana Rogoze, odmítl českobudějovický šéf komentovat stejně jako obsah funkcionářovy činnosti v roli sportovně-výkonnostního konzultanta.

„To je naše věc,“ řekl pouze. „Já jsem naprosto v klidu a docela se těším, co v těch materiálech je,“ připojil.

Svoboda, který nepřímo naznačil korupci na ose klub – sudí, vidí jako lék na nečistý fotbal odtržení profesionálních soutěží (především první ligy) od fotbalové asociace.

„K určité systémové změně by určitě mělo dojít. Jedna z principiálních změn je, aby se profesionální fotbal oddělil v rámci regulí UEFA od FAČR,“ řekl s tím, že v soukromém sektoru je výskyt korupce výrazně nižší.

Kluby podle něj z aféry vyjdou jako nejvíce poškozené. Přesto si nemyslí, že by Sparta byla na prodej, ačkoli se objevila informace, že za ni kazašský zájemce nabídl dvě miliardy korun.

„Je to otázka na majitele klubu, ale Daniel Křetínský mi nic takového neřekl, neinformoval mě o tom. Takže si myslím, že to není aktuální.“

Kauza zítra vstoupí do druhého týdne. Její konec se zdá být ještě dál než na samotném začátku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud