Pavel Kalouš
25. ledna 2013 • 05:00

Golda: Pelta chtěl, abych Plzni sebral body. Pak by se jí vrátily

Autor: Pavel Kalouš, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle obvinění by mu mohlo pořádně zkomplikovat život. Odcházející šéf disciplinární komise Jiří Golda zaútočil na předsedu FAČR Miroslava Peltu, který ho údajně tlačil k tomu, aby v korupční kauze potrestal Plzeň odečtem bodů. Pelta se však všem obviněním jen směje.



Kontroverzní rozhodnutí Výkonného výboru FAČR, které zbavilo disciplinární komisi možnosti vyšetřovat korupci a zároveň pozastavilo i šetření aktuální aféry, má skandální dohru.

Šéf disciplinárky Jiří Golda, který na protest hned ve středu dopoledne rezignoval, obvinil předsedu FAČR Miroslava Peltu, že se ho snažil přimět k tomu, aby v korupční kauze kolem loňského zápasu Jablonec–Plzeň potrestal západočeský klub odečtem bodů.

„Dlouhodobě jsem čelil tlakům. Minulé pondělí mi bylo navrženo, abych tu kauzu uzavřel v tom smyslu, že se odeberou body Plzni. Že tohle rozhodnutí udělá disciplinárka a následně ho odvolací a revizní komise zruší,“ prohlásil Golda ve středu v noci v pořadu ČT 24 Události, komentáře.

Golda už dříve naznačil, že se jeho a Peltovy představy na řešení kauzy značně rozcházejí, teprve po svém odstoupení však promluvil otevřeně a potvrdil spekulace, o kterých se v zákulisí mluvilo. Pelta údajně nerespektoval nezávislost disciplinárky a kauzu chtěl vyřešit tak, jak se mu hodilo.

Reportáž iSport TV o ukončení vlastního šetření korupčních podezření v českém fotbale
Video se připravuje ...


Podle Goldy na něj Pelta naléhal, aby Plzni, v jejíž prospěch měl loni na jaře přijmout úplatek rozhodčí Tomáš Adámek, odečetl „šest nebo devět bodů“ a tím kauzu ukončil tak, jak to vyhovuje Spartě, jejíž majitel Daniel Křetínský s korupčním podezřením přišel.

„Mělo jít o takové řešení, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Seberte jim šest nebo devět bodů, tím ukážete, že Plzeň dělá něco špatně, ale zároveň to ORK zruší, a tím bude Plzeň spokojená. Já na to ale odmítl přistoupit, a proto přišlo tohle rozhodnutí výkonného výboru,“ tvrdí Golda.

Co na ostrý útok říká Pelta? Jakákoliv obvinění, že by se do vyšetřování snažil zasahovat, odmítá. „Není to pravda. Netlačil jsem na žádné řešení, jen jsem s panem Goldou komunikoval, protože mi jeho postup připadal nestandardní,“ ohradil se Pelta.

Rozhovor s Miroslavem Peltou a další informace o korupční aféře v českém fotbale čtěte v pátečním Sportu

Miroslav Pelta míři na tiskovou konferenci po zasedání výkonného výboru FAČR
Miroslav Pelta míři na tiskovou konferenci po zasedání výkonného výboru FAČR

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud