iSport.cz
19. února 2013 • 04:00

Plzeň se nemusí bát korupční aféry. Křetínský důkazy má, ale stáhl se

Autor: iSport.cz, Pavel Kalouš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před měsícem Plzni hrozilo, že kvůli korupční aféře přijde o devět bodů, teď může být v klidu. Bojem o titul mohla zamíchat i kauza kolem údajně uplaceného zápasu Viktorie, jenže podle zdrojů Sportu byla definitivně uložena k ledu. Silné důkazy totiž nemá v ruce ani policie.



Po odstoupení šéfa disciplinárky Jiřího Goldy a ukončení vyšetřování kauzy na fotbalové půdě je však téměř jisté, že aféra už do boje o titul nepromluví. Zvrat by musel nastat jedině v policejním vyšetřování. „Stále se tím zabýváme,“ tvrdí mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Potíž je, že policie podezření vyšetřuje už pět měsíců, ale stále s kauzou nepohnula. „Nemají nic konkrétního v ruce. A s tím, co mají, nic nezmůžou. Proto se na jaře nestane nic, maximálně obviní Tomáše Adámka, který měl úplatek převzít,“ naznačuje dobře informovaný zdroj deníku Sport.

Goldův nástupce Roman Brnčal přitom tvrdí: „Pořád doufám, že se vyšetřování policie pohne. Věřím, že rozhodnutí může přijít i v řádu týdnů. Pak jsem připraven svolat mimořádné zasedání.“

Václav Procházka slaví svůj gól do sítě Atlétika Madrid
Václav Procházka slaví svůj gól do sítě Atlétika Madrid

Moc přesvědčivě však jeho hlas nezní. Prokázat vinu či nevinu Plzně totiž nebudou schopni ani kriminalisté. „Nasadili odposlechy, ale všichni podezřelí si už dají pozor. Je možné, že v průběhu jara odhalí skandál s ovlivňováním zápasů ve prospěch sázkařských gangů, který předhodí veřejnosti, ale to pořád neřeší ten problém,“ dodává stejný zdroj.

Pokud by se mělo hledání pravdy pohnout, musel by to chtít především majitel Sparty Daniel Křetínský, tedy muž, který celou kauzu v září odstartoval. „Jenže ten teď nemá zájem to řešit,“ říká další zdroj, který se pohybuje v prostředí českých rozhodčích.

Sparťanský boss byl na „návštěvě“ u policie už dvakrát, vyšetřovatelé však paradoxně nemají páky, jak z něj důkazy vymámit. Disciplinárce, která moc donutit Křetínského pod hrozbou sankce naopak má, pak případ sebral Pelta. Korupce v lize tak oficiálně neexistuje.

„Křetínský má důkazů mraky. Kdyby s tím vyšel ven, byla by to pro český fotbal atomová bomba. Jenže on chtěl hlavně posílit svoje pozice, a to se mu povedlo, Spartě teď rozhodčí neublíží aspoň čtyři roky. Dostane se to na povrch jedině, že Sparta nevyhraje titul,“ dodává stejný člověk.

I proto může být Plzeň v klidu. Policejní vyšetřovatele si ze seznamu překážek na cestě za titulem může škrtnout. Prozatím.

PLZEŇ vs. SPARTA: Kde všude se projevuje nenávist mezi konkurenty?
KORUPČNÍ AFÉRA. Kauzu, která se podle zákulisních spekulací mohla dotknout až pěti klubů, rozpoutal až zápas Plzně a Sparty, který rozhodla chybně nařízená penalta ve prospěch Plzně.
REPREZENTACE. Trenér Bílek si už „hlídá“ počet sparťanů a Plzeňáků v nominaci. Z Plzně vzal do Turecka jen tři hráče, protože měl údajně obavy, aby Západočeši necítili křivdu. Spartě totiž z přípravy na Evropskou ligu vypadli jen dva hráči.
ZÁPAS JARA. Bývalo to derby mezi Spartou a Slavií, jenže vzestup Plzně všechno otočil naruby. Vrchol sezony přijde už ve 21. kole. Právě v něm na konci března hostí Sparta na Letné Plzeň.

Velké srovnání šancí Plzně a Sparty na ligový titul čtěte v úterním Sportu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud