28. února 2013 • 12:22

Pelta o hrozbě od UEFA neví: Jsme ve shodě, vše je vyřešené

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šéf Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta se diví zprávám o tom, že UEFA poslala údajně varování FAČR, aby disciplinární komise nebyla vyloučená z šetření korupčních případů a čekala až na závěry policie. Tím by UEFA šla proti lednovému verdiktu výkonného výboru, který odhlasoval, že všechny korupční kauzy bude řešit výhradně policie a disciplinárku bude trestat až na základě jejich zjištění policie. „S UEFA jsme ve shodě, máme to vyřešené,“ řekl Pelta v rozhovoru pro ČRo1 - Radiožurnál.



„Na základě článků a řádů porušených českým fotbalem vyčíslilo právní oddělení UEFA případnou pokutu, která by nám hrozila, kdybychom nepostupovali v souladu s disciplinárním řádem FIFA. Řádově jde o sankci ve výši statisíců švýcarských franků,“ uvedla pro server sport.cz předsedkyně odvolací a revizní komise Markéta Haindlová.

Lednové rozhodnutí výkonného výboru se dotýká především kauzy takzvané "Křetínského kabely".

Podle Haindlové měli šéfové českého fotbalu dostat dopis od UEFA, která je na všechno včetně možných trestů upozorňuje. „Musím říct, že jsem zděšený zase, jak se to ke mně dostalo a četl jsem to. Tak jsem si říkal, z jakých podkladů ten článek vychází. Ta situace je přehledná,“ poznamenal Pelta.

Ten tvrdí, že na UEFA právě ze Strahova putovaly 28. ledna podklady ohledně aktuální situace. Informace v nich byly založeny na základě rozhodnutí šéfů českého fotbalu.

„Samozřejmě jsme si nechali zpracovat od UEFA analýzu těch rozhodnutí a UEFA nám odpověděla. Napsala nám nějaké připomínky a my jsme na základě toho UEFA vše dovysvělili,“ tvrdil v Radiožurnálu Pelta.

„UEFA jsme odpověděli, že náš výkonný výbor právě pro naplnění nulové tolerance k jakémukoliv druhu korupce a manipulace s výsledky utkání, schválil doplnění disciplinárního řádu. Jeho cílem je prohloubení spolupráce mezi represivními orgány fotbalové asociace s příslušnými státními orgány,“ vysvětloval šéf FA ČR.

Podle Pelty tento dodatek v žádném případě neznamená, že fotbalová disciplinárka bude se zahájením disciplinárního řízení čekat na pravomocné rozhodnutí soudu. Dobře si uvědomuje, že to by mohlo trvat i několik let.

„Následné disciplinární řízení by se tak do značné míry minulo účinkem,“ konstatoval realisticky Pelta.

„Náš výkonný výbor proto 4. února upřesnil své rozhodnutí tak, že disciplinární komise v případech, kdy se obrátí na policii ČR, zahájí disciplinární řízení bezprostředně po ukončení takzvaného přípravného řízení,“ upozornil Pelta.

„My s UEFA komunikujeme, ale určitě se tam neřeší nějaké pokuty, nebo z její strany nedochází k nějakému vyhrožování,“ odmítl tvrzení Markéty Heindlové.

Ten si myslí, že všechno je dané jen osobní aktivitou předsedkyně odvolací a revizní komise, která s rozhodnutím výkonného výboru rezolutně nesouhlasí.

„Mrzí mě, že ještě někdo komunikuje s UEFA mimo svaz, protože podle stanov FAČR může jednat s UEFA jen předseda fotbalové asociace, místopředsedové a generální sekretář. Je to členka nejvyššího kontrolního orgánu, takže se na ni nezlobím, ale vyvolává to ve fotbale zbytečně emoce, protože my jsme s UEFA ve shodě a je to vyřešené,“ doplnil Pelta.

Jaká tedy bude další reakce FAČR? „My na všechno reagujeme transparentně. Já tady nevidím nic, že bychom teď museli říkat na výkonném výboru, že musíme něco vracet disciplinárce. My jsme s UEFA ve shodě,“ zopakoval Pelta na Radiožurnálu.

Miroslav Pelta vysvětluje novinářům, proč se rozhodl výkonný výbor FAČR změnit pravidla při šetření korupčních kauz
Miroslav Pelta vysvětluje novinářům, proč se rozhodl výkonný výbor FAČR změnit pravidla při šetření korupčních kauz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud