10. června 2017 • 13:05

Senzace! Trpaslík z Andorry vyhrál po téměř 13 letech. Trapné, píší Maďaři

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na tento večer celá Andorra dlouho nezapomene. Páteční kvalifikační utkání s Maďarskem mělo být jednoznačnou záležitostí, jenže nebylo. Trpaslík zaskočil loňského osmifinalistu mistrovství Evropy, když zvítězil 1:0 a po třinácti letech slaví vítězství v kvalifikačním duelu. Maďaři si naopak uřízli pořádnou ostudu a doma to za svůj výsledek schytávají ze všech stran.



Celkem 66 zápasů a třináct let čekala Andorra na to, až si do kvalifikační skupiny o vrcholový turnaj připíše tři body. V pátek večer se dočkala, když doma zdolala Maďarsko 1:0 a poprvé v historii vzájemných zápasů nad ním zvítězila. Ba co víc, v předešlých třech zápasech mu nedala ani gól.

Maďaři na hřišti velkého outsidera pochopitelně dominovali, ale na trefu Marca Rebese z 26. minuty odpověď nenašli. Pokud byste ovšem čekali ostrá slova ze strany médií a fanoušků, budete zklamaní.

Deník Magyar Nemzet nazval porážku za „trapnou“, zato Népszava uvedl, že je výsledek „škoda“. Oba deníky i fanoušci na sociálních sítích spíše zoufají nad špatnou úrovní maďarského fotbalu. „Spousta lidí se shodne, že postup na mistrovství Evropy byl překvapením,“ uvedl Hatos Szabolcs z deníku Népszava.

Ostudná porážka na hřišti Andoře dala vzpomenout na poslední podobnou blamáž z roku 2006, kdy Maďarsko padlo s Maltou 1:2.

V Maďarsku se také začalo hlasitě spekulovat o odchodu německého trenéra Bernda Storcka, který si po EURO ve Francii užíval oblibu u fanoušků, ale jeho pozice slábne. Maďaři sice nepřišli o třetí místo ve skupině, ale na druhé Portugalce už ztrácí osm bodů.

Andorra postupové ambice nemá, ale historický okamžik si užívá. V duelu s Maďary totiž přepsala historii, když poprvé vyhrála dva zápasy v jednom kalendářním roce. Letos už zvládla přátelské utkání se San Marinem, které vyhrála 2:0.

Euforie po vítězství byla na straně Andorry pochopitelně obrovská
Euforie po vítězství byla na straně Andorry pochopitelně obrovská

Celkově se Andorra v oficiálním utkání radovala popáté ze 142 zápasů! Maďarsko si pro změnu připsalo už třetí porážku v tomto roce a před blamáží v Andoře selhalo i v přátelském utkání s Ruskem, kterému podlehlo 0:3.

Šanci na nápravu budou mít Maďaři proti Lotyšsku (31. srpna) a o tři dny později přivítají mistry Evropy s Cristianem Ronaldem v čele. Následně hrají ještě ve Švýcarsku a skupinu zakončí proti Faerským ostrovům. Matematika je tedy jasná, vše vyhrát a doufat v zaváhání Portugalců, protože u těch se nedá předpokládat, že by padli čtyřikrát v řadě.

MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 6. • 20:45
Andorra
Andorra
1:0
ONLINE
9. června
20:45
Maďarsko
Maďarsko
Góly

Domácí: 26. Rebés

Hosté:

Sestavy

Domácí: J. Gómes – Jesús Rubio, Llovera, Lima (C), San Nicolás – Clemente (83. G. Riera), Vales, Rebés, A. Martínez – Pujol (88. Ayala), Aláez (68. Maneiro).

Hosté: Gulácsi – Bese, Lang (58. Balogh), Tóth, Vinícius – Gyurcsó (71. Sallai), Á. Nagy, Stieber (21. D. Nagy), Dzsudzsák (C) – Kleinheisler, Eppel.

Náhradníci

Domácí: Pol, García, Riera, Sánchez, Ayala, Maneiro, Gómez

Hosté: Gróf, Megyeri, Kleisz, Márkvárt, Kocsis, Kalmár, Nagy, Szoboszlai, Sallai, Balogh

Karty

Domácí: Pujol, Aláez, San Nicolás, Jesús Rubio

Hosté: Bese

Rozhodčí

Stadion

Estadi Nacional (Andorra la Vella)

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Švýcarsko 10 9 0 1 23:7 27
2. Portugalsko 10 9 0 1 32:4 27
3. Maďarsko 10 4 1 5 14:14 13
4. Faerské ostrovy 10 2 3 5 4:16 9
5. Lotyšsko 10 2 1 7 7:18 7
6. Andorra 10 1 1 8 2:23 4

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud