Hynek Preisler
11. června 2014 • 12:47

Pomoc pro rozhodčí na MS? Chytré hodinky a sprej na trávník

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gól, nebo míč v bráně nebyl? Takové otázky by v Brazílii zaznívat neměly. Rozhodčí totiž poprvé na velkém turnaji využijí speciální technologii, která zjistí, zda balon přešel celým objemem brankovou čáru. Žádný tým by tak neměla poškodit chyba, která na minulém šampionátu potopila Anglii.



Pojďme čtyři roky zpátky. Osmifinále mistrovství světa v JAR, Frank Lampard střílí a Anglie se raduje z vyrovnání na 2:2 proti Německu. Zbytečně, míč se sice od břevna odrazil daleko za čáru, ovšem sudí to neviděl. Jasný gól neuznal a duel skončil výhrou Němců 4:1.

V Brazílii již rozhodčí použijí na velkém turnaji premiérově speciální technologii, která takovou trefu odhalí. V Jihoafrické republice německý gólman Neuer ihned čapnul balon, jenž díky rotaci vyskočil zpět do hřiště, a ihned ho rozehrál. Letos už by to nestihl.

Systém GoalControl to nedovolí. Sudímu totiž během jedné vteřiny na speciálních hodinkách na ruce blikne nápis: GÓL! Jak se však informace dostane do hodinek, navíc tak rychle?

Speciál iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii ZDE »

Přehmatům z minulých šampionátů by mělo nové zařízení GoalControl zamezit
Přehmatům z minulých šampionátů by mělo nové zařízení GoalControl zamezit

Každou branku na hřišti snímá sedm vysokorychlostních kamer, které nasbírané údaje okamžitě odešlou do datové místnosti u střechy stadionu, kde je počítač bleskově analyzuje. „Komp“ následně pošle zprávu do přístrojku na ruce rozhodčího. Celý proces netrvá ani vteřinu.

„Píšeme historii. Fanoušci nechtějí debatovat o tom, zda šlo o gól, či nikoli. Oni to prostě chtějí vědět a my jim to umožňujeme,“ řekl Dirk Broichhausen z německé firmy z Cách, která systém GoalControl vyvinula a poprvé vyzkoušela vloni na Poháru FIFA.

A lze technologii stoprocentně věřit? „Mistrovství světa je pro nás velmi důležité a nemůžeme si dovolit chybu. Věříme, že přesvědčíme skeptiky o tom, že technologie má ve fotbale své místo,“ řekl Broichhausen.

„Je to úžasná pomoc a absolutně spolehlivá. Vítáme tento systém s otevřenou náručí,“ přiznal respektovaný anglický sudí Howard Webb.

Jeho kolegům by mělo ubýt těžkých situací, fotbalistům a fanouškům ukřivděných pocitů.

Další novinka: mizící sprej

Při rozehrávání standardních situací sudí může použít k vyznačení předepsané vzdálenosti 9,15 metru speciální sprej, který po chvíli sám zmizí.

Rozhodčí si budou moci pomáhat na mistrovství i sprejem, kterým budou odměřovat třeba vzdálenost při přímých kopechFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud