8. října 2013 • 11:18

Příběh obviněného Halamy: Národní tým. Sparta. A teď vězení?

Autor: jp, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kopal ve Spartě. Byl v mládežnických reprezentacích. Fotbalová kariéra se Janu Halamovi rozjížděla bezvadně. Jenže tehdy mu bylo 15 let. Teď, o dekádu později, je všechno naruby.



Obránce, který je z Českých Budějovic na hostování ve druholigových Bohemians Praha, se dostal na seznam 12 fotbalistů, které policie obvinila v sázkařské kauze. Potetovanému stoperovi hrozí až 12 let odnětí svobody, jestliže se prokáže, že přijal úplatek.

Ve starším rozhovoru prohlásil, že by si jednou rád koupil hummera. Obří auto za miliony. Až převezme dopis od disciplinární komise, bude mu zastavena činnost.

Podle trenéra Miloše Sazimy na obránce nemá kauza vliv, alespoň co se týče sportovní stránky. „Svoje povinnosti si plní na sto procent. My, jako realizační tým, nemůžeme říct křivé slovo. Jeho výkonnost je stabilní navzdory tomu, co se kolem něj děje,“ uvádí trenér.

Halama si už v patnácti letech pořídil první tetování. Dnes vypadá jako obrázek, všude pod kůží nějaká kresba. „Je to můj koníček,“ říkal, když před třemi lety přicházel do Jihlavy.

Ve své puberťácké době přestupoval z Jablonce do Sparty, hrál za mládežnickou reprezentaci. „V Jablonci byl ještě mlaďas, ale už tehdy se uměl ozvat, působil jako vůdčí typ,“ vzpomíná na dávnou dobu sportovní ředitel druholigového klubu Michal Dyml, který na severu Čech pracoval s mládeží.

Od té doby prošel Halama taky Příbramí, Plzní, byl ve slovenské Senici. „Já si Honzy vážím, že šel hostovat k nám v tak těžké výsledkové době, v jaké jsme byli,“ vypráví Dyml. A s jakou se ještě teď Bohemians trochu perou.

Dne 22. srpna měl na Střížkově první trénink, už o dva dny později odehrál celé utkání s Třincem (1:3). „Angažovali jsme ho, protože jsme byli špatní. On přišel a hra se zlepšila, je to vidět i na výsledcích,“ chválí ho Sazima. Jenže za měsíc a půl lítal v průšvihu. Ve středu 11. září ho zatkla policie, Halama chyběl na dvou trénincích a nestihl ani ligové utkání proti Českým Budějovicím.

„Honza se ale vrátil rychle. Na nikom ze spoluhráčů jeho zadržení nenechalo žádnou stopu,“ povídá trenér. „Ano, v kabině je všechno v naprostém pořádku. Snažím se s ním hodně komunikovat, nechceme připustit ten tlak, který je na něj vyvíjen. Srovnává se s tím dobře,“ přidává Dyml.

Všechna tahle slova dost možná vyzní do větru. Rodák z Jablonce nad Nisou patří mezi obviněné spolu s dalšími aktéry kauzy. „Dokud ho ale neusvědčí, měli bychom na něj pohlížet jako na nevinného,“ upozorňuje Dyml.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud