16. dubna 2014 • 12:40

Začal soud s Chřestýšem. Křetínský mluvil o korupci od Plzně, řekl Golda

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Korupční aféra v českém fotbale vstupuje do své možná konečné fáze. Právě dnes začal v Praze soud s bývalým funkcionářem Martinem Svobodou alias "Chřestýšem", který čelí obvinění z uplácení rozhodčích v předlonském zápase Jablonce s Plzní (0:2). Sudímu Tomáši Adámkovi měl za ovlivnění utkání ve prospěch Viktorie předat 200 tisíc korun. Průběh jednání jsme sledovali ONLINE na iSport.cz.



Vedle všech tří obviněných svědčili také šéf Viktorie Plzeň Tomáš Paclík, generální ředitel západočeského klubu Adolf Šádek, bývalý předseda disciplinární komise Jiří Golda a další dva sudí tehdejšího duelu Drahoslav Handlíř a Emanuel Marek. Ti měli být přítomni schůzky mezi Adámkem a Svobodou, ale odmítli, že by došlo ke korupčnímu jednání. Vypovídat odmítla Svobodova přítelkyně.

Ze soudního líčení se omluvili svědci předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková, předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta a majitel Sparty Praha Daniel Křetínský; kvůli absenci jejich svědectví byl soud odročen. Právě Křetínský schůzkou s Peltou kauzu rozpoutal.

Uplácení pro Plzeň? Mého klienta osvobodí, řekl "Chřestýšův" advokát
Video se připravuje ...

Stalo se tak v září 2012. FAČR následně předala informace od Křetínského policii, která zahájila vyšetřování. V březnu 2013 pak policie obvinila Adámka, Svobodu i Býmu. Soud tak začal po více než roce od obvinění. První líčení mělo proběhnout 13. února letošního roku, ale kvůli Adámkově onemocnění bylo odročeno.

Právě Adámek 2. listopadu 2012 poslal fotbalové asociaci dopis, ve kterém se přiznal k tomu, že přijal od bývalého funkcionáře Táborska a Čáslavi Svobody úplatek 200 tisíc korun, aby zápas v Jablonci ovlivnil ve prospěch Plzně. Následně jeho verzi potvrdil v dopise i Býma.

"Nechtěl jsem, aby proti někomu bylo vedeno trestní stíhání. Myslel jsem si, že se všechno vyřeší na FAČR," řekl dnes před soudem Adámek. "Více vypovídat nebudu," dodal.

ONLINE PŘENOS ZE SOUDNÍ SÍNĚ 

12:40 Líčení je odročeno na 5. června, kdy by měli dorazit dnes omluvení šéf FAČR Miroslav Pelta, majitel Sparty Daniel Křetínský a předsedkyně komise rozhodčí Dagmar Damková.

12:20 Jednání je přerušeno. Po přestávce zazní datum, kdy by mělo líčení pokračovat.

12:10 Nyní vypovídá generální manažer Plzně Adolf Šádek. I on popisuje svůj vztah k Svobodovi. "Telefonujeme si skoro každý den. Jsem kamarád, ne partner." Popisuje okolnosti prodeje vozu Svobodovi od Viktorie Plzeň.

12:05 Jinak však Paclík popírá, že by měl Svoboda jakékoliv pracovní vazby k plzeňskému klubu. Přiznává pouze, že věděl o jeho přátelství s generálním manažerem Viktorie Adolfem Šádkem. Vylučuje také, že by Plzeň mohla použít finanční prostředky na ovlivňováních sudí. "Máme k tomu vlastní kontrolní mechanismy."

12:00 Vypovídá majitel Plzně Tomáš Paclík. Hovorí o svém vztahu s Martinem Svobodou alias Chřestýšem. Potvrzuje, že cestoval s Viktorií na zápasy evropských pohárů. "Normálně si to zaplatil," tvrdí Paclík.

11:16 Před soudní síní už také čekají majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík a manažer klubu Adolf Šádek. Když z místnosti vycházel Svoboda, se Šádkem si plácnul. "Běž na cígo, Martine," povzbudil plzeňský šéf svého kamaráda.

Martin Svoboda alias "Chřestýš" měl údajně uplatit sudí, aby ovlivnili vývoj zápasu Jablonce s Plzní v roce 2012Foto ČTK

11:15 Jednání přeruší desetiminutová přestávka.

11:09 Výpověď Drahoslava Handlíře, asistenta rozhodčího v zápase Jablonce s Plzní, korupční verzi případu také zpochybňuje. "Schůzka s panem Svobodou byla v přátelském duchu, nic o tom, aby vyhrála Plzeň, tam nebylo. V mé přítomnosti nic o penězích za vítězství jednoho z týmů nepadlo. Utkání proběhlo korektně, pan Adámek podal velice dobrý výkon, Plzeň vyhrála zaslouženě."

10:51 "Říkal jsem, že buď pan Křetínský dodá důkazy, nebo přijde trest pro něj a Spartu. To způsobilo poprask. Ale pak tam najednou byl tlak: 'Je to přece pan Křetínský, toho nemůžeme potrestat'," pokračuje Golda.

10:35 Svoboda nebyl jediným aktérem, kterého Křetínský podezříval. "Když si vzpomenu na zápas Příbrami s Libercem, tak mám pocit, že tenkrát jmenoval i rozhodčího Ardeleánua," připomněl Golda víkendový zápas, ve kterém domácí Příbram zvítězila 3:1 i po dvou sporných penaltách.

Martin Svoboda alias "Chřestýš" měl údajně uplatit sudí, aby ovlivnili vývoj zápasu Jablonce s Plzní v roce 2012
Martin Svoboda alias "Chřestýš" měl údajně uplatit sudí, aby ovlivnili vývoj zápasu Jablonce s Plzní v roce 2012

10:32 "Pro disciplinární komisi to bylo závažné obvinění a požádali jsme pana Křetínského, aby přinesl důkazy. Dál jsem necítil podporu asociace, Nějakým způsobem to vyšumělo. Najednou se změnil disciplinářní řád a nám znemožnil vyšetřovat něco, co je předmětem trestního řízení," řekl Golda.

10:26 Svědectví podává Jiří Golda. "Když Křetínský kupoval Spartu, bál se, aby liga nebyla nekale ovlivňována. Později se mu prý potvrdilo, že Plzeň systematickým způsobem a opakovaně uplácela rozhodčí v sezoně předtím, než došlo k utkání Jablonce s Plzní. K zápasům venku k tomu měla používat pana Svobodu.

10:15 Čtvrtý rozhodčí Býma: "Bylo běžné, že jsme se potkávali. Utkání proběhlo v pohodě, odpískáno bylo výborně. Až po zápase se dozvěděl, že Adámek sepsal notářský zápis. Poté jsem ho kontaktoval a ptal jsem se, co to má znamenat."

10:11 Svoboda vysvětluje své údajné napojení na Plzeň. "S Viktorií nemám nic společného, jen její manažer Adolf Šádek je můj dlouholetý kamarád a kolega."

10:05 Mimo síň sedí bývalý šéf disciplinárky Jiří Golda. Ten ve své funkci skončil poté, co nesouhlasil s řešením korupční aféry. "Výkonný výbor se rozhodl kauzu zamést pod koberec," prohlásil před rokem o svém rozhodnutí.

09:49 Slovo má Svoboda. "Žádného uplácení jsem se nedopustil. Nevím, proč Adámek učinil zápis o nějakém úplatku. Měli jsme dobré vztahy, žádné spory. Jako manažer druholigového Táborska jsem se běžně potkával s rozhodčími. Bavili jsme se přátelsky, o fotbale, o různých věcech, ale o úplatku ani slovo."

09:30 Všichni tři obžalovaní se k soudu dostavili. Jako první vypovídá Adámek, jeho proslov byl však stručný. "Nechtěl jsem nikomu přivodit trestní stíhání. Myslel jsem, že se to všechno vyřeší na FAČR. Více vypovídat nebudu."

09:05 Jednání bylo na dnešní datum odročeno z původního únorového termínu kvůli zdravotním problémům sudího Adámka. Také o jeho osudu se dnes bude rozhodovat, neboť mu hrozí trest za přijetí úplatku. Stejně tak může být potrestán čtvrtý rozhodčí inkriminovaného zápasu Pavel Býma, který údajnou korupční schůzku s "Chřestýšem" nenahlásil polici.

08:45 Martin Svoboda je obviněn z ovlivnění zápasu Plzně v Jablonci z března roku 2012. Viktoria vyhrála 2:0, průběh utkání však nebyl podezřelý. O úplatku ve výši 200 tisíc korun informoval policii notářský ověřeným dopisem sám jeho příjemce a hlavní arbitr duelu Tomáš Adámek. Svoboda se s ním před zmíněným zápasem sešel, předání úplatku však popírá.

08:30 Dnešní soud může být vyvrcholením aféry "Křetínského kabely" z roku 2012. Právě šéf Sparty měl loni předsedovi fotbalové asociace Miroslavu Peltovi přinést informace o ovlivňování řízení zápasů fotbalové ligy. Podle policie však žádné důkazy nedodal.

Martin Svoboda alias "Chřestýš" měl údajně uplatit sudí, aby ovlivnili vývoj zápasu Jablonce s Plzní v roce 2012
Martin Svoboda alias "Chřestýš" měl údajně uplatit sudí, aby ovlivnili vývoj zápasu Jablonce s Plzní v roce 2012

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud