16. dubna 2014 • 15:00

Co řekl Křetínský Goldovi? Domácí zápasy „zařizoval“ Šádek, venkovní Chřestýš

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

CO ZAZNĚLO U SOUDU | Fotbalová Plzeň systematicky a opakovaně uplácí rozhodčí. Takovou informaci předal majitel Sparty Daniel Křetínský bývalému předsedovi disciplinární komise Jiřímu Goldovi. Ten jeho slova dnes přednesl u soudu, který začal řešit kauzu údajného uplácení v Gambrinus lize. Vypovídal i bývalý rozhodčí Tomáš Adámek, který měl přijmout úplatek od dalšího obviněného Martina Svobody zvaného Chřestýš, údajně aby ovlivnil prvoligové utkání mezi Jabloncem a Plzní v sezoně 2011/12.



Bývalý šéf disciplinárky zopakoval posloupnost případu a v podstatě jen tlumočil to, co mu řekl Daniel Křetínský. Při vstupu do českého fotbalu prý měl obavu, aby soutěž byla řízena férově. Postupem času však dostával zprávy, že opak je pravdou a začal si zjišťovat informace.

„Řekl, že nasadil všechny možné páky, aby zjistil, jestli to je pravda. Potvrdilo se, že prý Plzeň systematicky a opakovaně uplácela rozhodčí. Mělo to být sezonu předtím, než došlo k utkání Jablonce s Plzní. K ovlivnění venkovních zápasů využívala Martina Svobodu, v případě domácích duelů to dělal pan Šádek,“ řekl Golda u soudu.

Křetínský mluvil o dvou druzích důkazů: o svědectví rozhodčích a nahrávce. „Měl to být záznam nějakých věcí, že to není úplně v pořádku,“ řekl Golda, on sám ale nahrávku nikdy neslyšel.

Svobodův advokát Bronislav Šerák navázal otázkou: „Takže jste slyšel Křetínského příběh bez důkazů?“ Golda přikývl a odvětil: „Přesně tak.“

Generální manažer Plzně Adolf Šádek a majitel klubu Tomáš Paclík čekají na chodbě u soudu, který projednává kauzu údajné korupce při zápase nejvyšší fotbalové soutěže mezi Jabloncem a Plzní.
Generální manažer Plzně Adolf Šádek a majitel klubu Tomáš Paclík čekají na chodbě u soudu, který projednává kauzu údajné korupce při zápase nejvyšší fotbalové soutěže mezi Jabloncem a Plzní.

Bývalý předseda disciplinárky vysvětloval soudkyni, že tlačili na Křetínského, aby důkazy předložil. Zopakoval, že mu dal ultimátum. „Vzbudilo to poprask. Cítil jsem tlak, abychom Křetínského netrestali. On sám to vysvětloval tím, že případní svědci se bojí o svou bezpečnost. A ten záznam mi nedal,“ podotkl.

Soudkyni zajímalo, jak tedy disciplinárka rozhodla bez hmatatelných důkazů. „Svým způsobem to vyšumělo,“ odpověděl Golda. A ptala se, jakým způsobem rozhodčí řídí fotbalová utkání v Gambrinus lize. Zmínil především arbitra Petra Ardeleánua, jenž o víkendu nařídil dvě sporné penalty ve prospěch Příbrami při vítězství nad Libercem.

„Zrovna jeho Křetínský jmenoval, že je v té partě...“ uvedl Golda a dodal, že představitelé FAČR věděli, že kauza je mnohem širší a netýká se jenom jednoho zápasu.

Uplácení pro Plzeň? Mého klienta osvobodí, řekl "Chřestýšův" advokát
Video se připravuje ...

Co také zaznělo u soudu?

Tomáš Adámek, rozhodčí duelu Jablonec-Plzeň
„Nechtěl jsem nikomu přivodit trestní stíhání. Myslel jsem, že se to všechno vyřeší na půdě fotbalové asociace. Dál nebudu vypovídat.“

Martin Svoboda (Chřestýš), údajný prostředník úplatku
„Ničeho jsem se nedopustil, žádného uplácení. V té době byla Plzeň úspěšnější, Spartě to podle mě to vadilo a někdo využil našeho vztahu se Šádkem.

S Viktorií Plzeň nejsem v žádném vztahu, nemám s ní nic společného. Jen generální manažer Adolf Šádek je můj dlouholetý kamarád. Známe se dlouho a snažil se mi pomoci.

Když jsem skončil v Táborsku, žil jsem z úspor. Ale myslel jsem, že brzy zase do nějakého klubu nastoupím. Kdyby mi nabídl práci v Plzni, tak bych ji vzal. To se neodmítá. Ale odmalička fandím Spartě, pracovat v ní byl můj sen.“

Tomáš Paclík, majitel Viktorie Plzeň
„S panem Svobodou mě nepojí žádný přátelský vztah. Ale během této kauzy jsem se dozvěděl, že se přátelí s Adolfem Šádkem. Vylučuji, že by pracoval pro Plzeň. Tohle (uplácení) nedělá nikdo. Mám dohled nad ekonomikou klubu a vylučuji, že by se vzaly peníze na tuto činnost.

Zápas s Jabloncem, který jsem neviděl naživo, jsem si pustil dvakrát ze záznamu, dokonce i zpomaleně. A takto kvalitně odřízené utkání jsem dlouho neviděl. Jestli tam byly dvě chyby, tak to bylo moc. Neměly však žádný vliv na výsledek.

Kauza nás výrazně poškozuje. Je to účelová záležitost ze strany pana doktora Křetínského. Už od roku 2011, kdy jsme vyhráli titul, nás pomlouvá před sponzory i představiteli této země. Jde o osobní útoky, o snahu poškodit Plzeň, zlikvidovat konkurenta Sparty…“

Adolf Šádek, generální manažer Viktorie Plzeň
„S panem Svobodou jsme dlouhodobí přátelé, ale nic takového se nestalo (uplácení rozhodčích). Ani jsem ho nikdy k tomu nenabádal. Je to hloupost. Pan Svoboda je jeden z nejlepších sportovních manažerů v českém fotbale. Když skončil v Táborsku, tak měl zájem někde pracovat, v Plzni ale byla personální otázka dlouho vyřešena. Kdyby bylo místo volné, možná bych mu ho nabídl. Ale k ničemu takovému nedošlo.

Když Martin skončil v Táborsku, přišel o služební auto a nějaké sháněl. Ten vůz, který jsem mu prodal, byl klubem vyřazen kvůli ekonomické nevýhodnosti. Po týdnu, co si auto vyzkoušel, řekl, že si ho nechá. Přijel pro něj s kamarádem, protože v té době nemohl řídit. Peníze mi dal v hotovosti, já mu vystavil pokladní doklad. Takto si vozy většinou kupují známí našich zaměstnanců. Nejde o nic neobvyklého.

Martin vždycky říkal, že by chtěl pracovat ve Spartě, že to je klub, kam se chce posunout. Nějakou známost v klubu určitě měl, protože ve fotbale zná téměř každého.“

Pavel Býma, čtvrtý rozhodčí duelu Jablonec-Plzeň
„V Průhonicích jsme zastavili na kafe. Tam jsme se setkali se Svobodou. Říkal, že by bylo lepší, aby vyhrála Plzeň. Říkal: Když to klapne, když Plzeň vyhraje, máte tam dvě kila. Ale nepřemýšlel jsem, co tím myslel. Utkání proběhlo v pohodě, odpískáno výborně. Pak jsem se dozvěděl, že Adámek sepsal notářský zápis.“

Drahoslav Handlíř, asistent rozhodčí v duelu Jablonec-Plzeň
„Se Svobodou jsme se sešli v přátelském duchu, nebyla to (pracovní) schůzka. Dali jsme si kafe a vykládali si o fotbale, o reprezentaci i jiných mužstev. Po cestě na zápas hledáte momenty, kterými se rozptýlíte. Podobně jsme se s ním potkali před zápasy víckrát. Bral jsem ho jako experta a fotbalového nadšence, který měl přehled. Z kuloárů měl informace. Mě osobně nikdy nikdo neoslovil, abych ovlivnil zápas. Ono utkání proběhla naprosto korektně. Plzeň vyhrála zaslouženě.“

Emanuel Marek, asistent rozhodčího v duelu Jablonec-Plzeň
„Kolegové mě nabrali v Brně, měli jsme společnou cestu. Pak jsme se zastavili na kafe. Ale nepamatuji si, že bychom se sešli se Svobodou. Ani nevím, že by to bylo v Průhonicích. Dříve jsem ho musel potkat v Čáslavi, když jsem tam pískal a on dělal funkcionáře klubu. Ale jeho tvář znám až díky medializaci tohoto případu.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud