20. ledna 2015 • 11:48

Sázkařská aféra zasahující až do 2. ligy roste. Policie obvinila už 27 lidí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvůli sázkařské aféře v nižších fotbalových soutěžích, která vypukla v roce 2013, policie obvinila dalších 11 osob. Počet stíhaných v kauze stoupl na 27. Obvinění měli podle policie ovlivňovat utkání druhé nejvyšší soutěže, České fotbalové ligy a juniorské ligy.



Policie je stíhá pro trestné činy podplácení a přijetí úplatku. Jedna osoba je navíc obviněna z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. o tom informoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Případ dozoruje strakonické státní zastupitelství.

"Podle kriminalistů mělo v období od května 2013 do srpna 2013 docházet ke kontaktům různých osob s některými hráči fotbalových klubů. Těmto hráčům měly být nabízeny peníze v řádech desítek až stovek tisíc korun za to, že svým výkonem na hřišti ovlivní průběh fotbalových utkání dle daných instrukcí," uvedl mluvčí.

Dohoda podle něj spočívala v počtu vstřelených branek jedním mužstvem během zápasu či v počtu vstřelených branek jedním mužstvem ve stanoveném časovém rozmezí.

"Někteří hráči měli tyto nabídky akceptovat, někteří je měli odmítnout. V několika případech z uzavřené dohody sešlo, neboť na utkání neměl být vypsán sázkový kurz či dle obviněných osob měl být vypsaný kurz na dané utkání nevýhodný," sdělil Ibehej.

Fotbalová disciplinárka už trestala

Gang prý ovlivňoval utkání v Česku i na Slovensku. V případě prokázání viny může civilní soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení.

Za účast v této sázkařské aféře udělila loni na jaře disciplinární komise Fotbalové asociace ČR první trest. David Placák, který naposledy působil v královéhradeckém krajském přeboru, dostal zákaz činnosti ve fotbale na pět let a pokutu 50.000 korun za to, že se pokusil ovlivnit dvě utkání třetí ligy.

Disciplinárka pak na jaře vyslechla další údajné aktéry případu Davida Jablonského z Teplic, Jana Halamu z tehdejších druholigových Bohemians Praha a také Michala Macháčka a Vítězslava Brožíka z nižších soutěží. Žádné další sankce však nevynesla.

Na Slovensku zatím padly za korupci mnohem vyšší tresty. Šestice fotbalistů, mezi které patří i bývalý slovenský reprezentant Ivan Hodúr a český obránce Tomáš Huber, byla za ovlivňování výsledků ve slovenské lize kvůli sázkám potrestána zákazem činnosti na 14 až 25 let.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud