20. června 2008 • 12:08

Portugalci žehrají nad obranou

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zvláštní lekce a hodiny doučování při bránění standardních situací by zřejmě potřebovali portugalští fotbalisté. Alespoň tak to vypadalo vypadalo v prvním čtvrtfinále.



Proti Německu draze zaplatili za svoje osudové selhání při trestných kopech a nabídlo soupeři dva góly. Hlavně díky tomu favorizovaní Portugalci nepostoupili do semifinále.

Německo je naopak po čtvrteční výhře 3:2 prvním semifinalistou šampionátu, mezi elitní čtyřku se dostalo po dvanácti letech od triumfu v Anglii.

"Dostat takové góly, to se pak porážka vstřebává mnohem hůř. Měli jsme tady na lepší výsledek," posteskl si portugalský ofenzivní středopolař Nani.

Portugalcům jako by nestačilo varování ve skupině, kde při pokrývání obranných standardek často hořeli a třeba v souboji s českou reprezentací je po rohovém kopu hlavičkou zaskočil nevysoký Libor Sionko.

"Tušil jsem, že bychom se ze standardních situací mohli prosadit, protože Portugalci při nich hodně riskují. Navíc my máme skvělé hlavičkáře a dokázali jsme, že jsme v tom vynikající," zářil nadšením Hans-Dieter Flick, který německý tým koučoval místo potrestaného Joachima Löwa.

Flick se prý už před utkáním vsadil, že Němci ze standardky udeří. "A povedlo se nám to dvakrát, takže bych měl brát dvojnásobnou prémii," usmíval se Flick.

Naopak Portugalci, které ve středu naposledy vedl brazilský lodivod Luiz Felipe Scolari, se před soubojem s Německem zjevně ze zkušeností ze skupiny nepoučili.

Záložník Bastian Schweinsteiger nejprve v 26. minutě připravil centrem gól pro Miroslava Kloseho, jenž zvýšil na 2:0. A v druhé půli se opakovalo to samé: Schweinsteigerův pas dopravil do sítě kapitán Michael Ballack, byť s pomocí faulu na bránícího Ferreiru.

Pro Portugalsko to byl těžký úder. Ballackův gól přišel ve chvíli, kdy se schylovalo k vyrovnání na 2:2. Místo toho Němci zase odskočili do dvoubrankového trháku.

"Nebyli jsme vůbec důslední a koncentrovaní, proto nejsme v semifinále. Přitom jsme jasně označili hráče, kteří budou při standardkách hlídat Ballacka a další hráče soupeře. Nakonec ale chodili s jinými, byl v tom zmatek a Německo toho využilo. Ale já jsem ten, kdo za všechno zodpovídal," litoval Scolari, který se s portugalskou reprezentací po téměř šesti letech rozloučil a nyní má namířeno do Chelsea.

Německo navázalo na dva roky starou semifinálovou účast z mistrovství světa na domácí půdě. Ze čtvrtfinále proti silným Portugalcům ale prý postoupilo nejen díky dobře zvládnutým trestným kopům. Dobře zvolená byla podle Flicka i taktika.

"Bylo dobře, že jsme zesílili střed zálohy o Hizpelspergera a Rolfese, kteří neustále vytvářeli takové triangly s krajními záložníky. Dokázali jsme tím ucpat i prostor na křídlech, kde měl soupeř skvělé hráče Ronalda a Simaa.

Přitom na krajích jsme v minulém utkání s Rakouskem měli problémy," připomněl Flick. "V porovnání s posledními dvěma zápasy jsme udělali neuvěřitelný pokrok," pochvaloval si defenzivní záložník Clemens Fritz.

Němci byli po postupu šťastní i za svého kouče Löwa, který zápas protrpěl na tribuně, kde si odpykal jednozápasový trest za vykázání na tribunu v duelu s Rakouskem.

"Strašně jsem tam trpěl, sedět nahoře v boxu za sklem, to není nic příjemného. Shora sice vidíte všechno, ale ubíjelo mě, jak jsem byl daleko od týmu," popisoval Löw už s úsměvem.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud