Pavel Janega
3. září 2011 • 20:04

Bílek ven? Remíza ve Skotsku mu (ne)pomůže

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
28
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to zápas, který měl rozhodnout o osudu fotbalové reprezentace. Karty byly rozdány jasně. Pokud se prohraje, Michal Bílek bude s největší pravděpodobností odvolán. Ale co s remízou? Češi sice nepředvedli žádný úchvatný výkon, ale bod získali. Co teď hovoří pro a proti vyhazovu?



V pondělí zasedá výkonný výbor FAČR, který rozhodne o tom, zda trenéra Michala Bílka odvolá, či nikoliv. Jak se rozhodne? Vyslyší hlasy fanoušků a vymění trenéra, nebo nechá všechno tak, jak je?

Žádná změna, Bílek zůstane
Češi momentálně mají v kvalifikační skupině pětibodový náskok před Skotskem. Pokud by prohráli, situace by byla horší, a Bílka by nic nezachránilo. S remízou si však reprezentace udržela od Skotů důležitý odstup.

Ať už chcete, nebo ne, kvalifikace je při pohledu na body rozehraná dobře. K baráži, což je prvořadý cíl, mají čeští fotbalisté nejblíže. Zásah do mužstva by se tak teoreticky mohl odrazit k ještě horšímu stavu, než v jakém se národní tým nachází právě teď. Ani není jisté, zda by nový trenér vůbec mohl narychlo s týmem něco udělat.

Změna se nemusí líbit ani samotným hráčům, kteří si Bílka oblíbili. Je možné, že by nového trenéra nepřijali. A na vedení fotbalové asociace byli zbytečně naštvaní.

Radost českých fotbalistů z vyrovnání
Radost českých fotbalistů z vyrovnání

Změna bude, Bílek skončí
Body sbírá, ale herní tvář nemá jeho tým žádnou. I ve Skotsku to byla bída, co si budeme povídat. Remíza se zachraňovala náhodnými brankami – odrazem od Plašilova břicha a nafilmovanou penaltou Jana Rezka. Výkon, to byla tragédie sama o sobě. A nejde jen o poslední zápas.

Nejenže Bílek zůstává věrný své hře, jež nefunguje, ale také spoléhá na hráče, kteří opakovaně selhávají. Na fotbalisty není tvrdý a neumí kritizovat. Stejně tak kritiku přijímat. Z toho plynou řeči o "mediálním tlaku", na který si reprezentační kouč neustále stěžuje.

Nový trenér by mohl týmu vtisknout tvář. Hrát úplně jiným a účinnějším stylem. Pro změnu volá celý národ. Fanoušci kouče Bílka nerespektují a nevěří mu.

Vstoupit do diskuse
28

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud