Jonáš Bartoš
2. července 2012 • 10:21

Čechy sledovalo o polovinu méně lidí než v roce 2004

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

SLEDOVANOST EURO 2012 | Evropský fotbalový šampionát skončil a završil se i maraton  přenosů na České televizi. Nejsledovanějším českým zápasem bylo závěrečné utkání ve  skupině proti Polsku, které vidělo 1 009 000 diváků starších 15 let. To je méně než v  případě hokejového čtvrtfinále Česka se Švédskem na letošním mistrovství světa.



Sportovní kanál České televize ČT4 odvysílal z Polska a Ukrajiny všechny zápasy. Ty,  které z důvodu stejného výkopu běžely souběžně, mohli diváci sledovat prostřednictvím  internetového vysílání.

"Jsme rádi, že se podařilo vyjednat snížení ceny vysílacích práv a že jsme nakonec  mohli v duchu služby veřejnosti přinést divákům tento sportovní zážitek v kvalitě, na  kterou jsou u České televize zvyklí. Nabídli jsme živé studio třikrát denně přímo z  místa, takže celkově jsme s celým průběhem EURa ze strany ČT spokojeni," říká výkonný  ředitel sportovního kanálu ČT4 Jiří Ponikelský.  

Oproti mistrovství Evropy v roce 2004, kde český tým došel až do semifinále, byla  sledovanost rozhodujících zápasů Bílkovy družiny nižší. Před osmi lety vidělo české  bitvy zhruba o polovinu diváků více než na právě zakončeném EURO 2012.

Zatímco čtvrtfinále s Dánskem si u televizí nenechalo ujít 1 983 000 fanoušků, bitvu s  Ronaldovým Portugalskem vidělo 988.000 diváků. "Důvody poklesu sledovanosti  jsou celkem logické - digitalizací se zásadně rozšířila nabídka TV trhu, situace v  roce 2004 a 2012 je neporovnatelná," vysvětluje Ponikelský.  

"Dá se obecně říci, že v roce 2004 lidé prožívali českou cestu v rámci EURO  intenzivněji než letos. Tehdejší reprezentační tým byl u veřejnosti oblíbenější, nebyl  tolik provázen různými aférami a co se týče výsledku hry, tak byl i úspěšnější. Ve  srovnání s letošním mistrovstvím se v roce 2004 také dívalo mnohem více žen,"  upřesňuje Ponikelský.

Rozhodující hokejové bitvy lákaly české diváky víc

Nejsledovanějším českým utkáním na EURO byl poslední zápas základní skupiny s Polskem. Ten si nenechalo ujít 1 009 000 diváků starších 15 let. Pro srovnání - před osmi lety vidělo nejvíc lidí semifinálový duel s Řeckem, celkem 2,271.000 diváků.

V pomyslném televizním souboji letos prohrál fotbal s hokejem. Čtvrtfinálovou výhru nad Švédskem z letošního mistrovství světa si nenechalo ujít v průměru 1,5 milionu diváků starších 15 let.

"Co se týče sledovanosti, EURO znamenalo pro ČT4 např. historický rekord  v podílu na  divácích během prime-time (19-22 hod.) za 24. týden.  A milion diváků v průměru za  nejsledovanější zápasy je podle našeho názoru velmi pěkný výsledek," doplňuje  Ponikelský.

Sledovanost evropského šampionátu byla zhruba o třetinu vyšší než u mistrovství světa  v Jižní Africe z roku 2010. "Důvodem je především neúčast českého týmu, ale také větší  počet zápasů a s tím spojená delší doba trvání šampionátu," říká výkonný ředitel ČT4.

Česká televize už má zakoupená práva na MS v Brazílii 2014, jednání o právech na EURO  2016 teprve začnou.

Michal Kadlec děkuje za podporu fanouškům po čtvrtfinálovém utkání s Portugalskem
Michal Kadlec děkuje za podporu fanouškům po čtvrtfinálovém utkání s Portugalskem

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud