24. května 2016 • 12:30

Představení Švédska - EURO, skupina E: Zlatanův kamarád i mladí talenti

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Projděte si sestavu Švédska, které bude hrát EURO 2016 ve Francii ve skupině E, kde narazí na Belgii, Irsko a Itálii. Profil týmu připravil v rámci spolupráce s iSport.cz švédský expert Olof Lundh z fotbollskanalen.se.



BRANKÁŘI


Andreas Isaksson

Pozice: Brankář
Zápasy: 128
Góly: 0
Klub: Kasimpasa SK (Turecko)
Narozen: 3. 10. 1981

V národním týmu Švédska mají více startů mezi třemi tyčemi jen Anders Svensson a Thomas Ravelli. Isakssonova kariéra byla jako na houpačce, například v roce 2008 se v Manchesteru City loučil ostudnou porážkou 1:8 od Middlesbrough. Již před Eurem se nechal slyšet, že šampionát bude jeho posledním účinkováním na mezinárodní scéně.

Brankář Švédska Andreas Isaksson je již v reprezentaci mnoho let, na snímku z roku 2005 vychytal Milana BarošeFoto Pavel Mazáč (Sport)

Robin Olsen

Pozice: Brankář
Zápasy: 3
Góly: 0
Klub: FC Kodaň
Narozen: 8. 1. 1990

Brankář s dánskými rodiči si mohl vybrat, zda bude reprezentovat Švédsko, nebo Dánsko. Poprvé na sebe výrazně upozornil ve švédském Malmö. Následné angažmá v Řecku mu ovšem nevyšlo a po několika zápasech, v nichž hloupě chyboval, byl poslán na hostování do Kodaně.

Patrik Carlgren

Pozice: Brankář
Zápasy: 1
Góly: 0
Klub: AIK Stockholm
Narozen: 8. 1. 1992

Hrdina švédské jedenadvacítky, která triumfovala loni v létě na evropském šampionátu v Praze. Byl hlavní postavou v průběhu penaltového rozstřelu ve finále proti Portugalcům, kde uplatnil zejména své vynikající reflexy. Má rovněž špičkovou kopací techniku.

OBRÁNCI


Victor Nilsson Lindelöf

Pozice: Obránce
Zápasy: 2
Góly: 0
Klub: Benfica Lisabon
Narozen: 17. 7. 1994

Za poslední dekádu neměli Švédové talentovanějšího obránce. V roce 2012 začínal v béčku Benficy Lisabon, v prvním týmu debutoval až o tři roky později a od té doby šla jeho výkonnost mimořádně nahoru. Byl jedním ze základních pilířů zlaté jedenadvacítky, která v loňském roce dobyla Prahu.

Mikael Lustig

Pozice: Obránce
Zápasy: 55
Góly: 2
Klub: Celtic Glasgow
Narozen: 13. 12. 1986

Fatálním kiksem přispěl k nezdaru proti Ukrajině během zahajovacího duelu EURO 2012, kde byli Švédové po velmi slabých výkonech právem kritizováni. V klubových barvách Celtiku odehrál řadu těžkých utkání v Lize mistrů. Je to jediný typický pravý bek švédské defenzívy.

Pontus Jansson

Pozice: Obránce
Zápasy: 7
Góly: 0
Klub: FC Turín
Narozen: 13. 2. 1991

Obránce, který kopal deset let za Malmö, strávil vinou zranění rok a půl na lavičce. Výrazněji se do hry zapojil zase až ke konci letošní sezony, proto bylo jeho jméno tím největším překvapením při zveřejnění švédské nominace.

Erik Johansson

Pozice: Obránce
Zápasy: 8
Góly: 0
Klub: FC Kodaň
Narozen: 30. 12. 1988

V národním mužstvu debutoval kontroverzní bek až v šestadvaceti letech. Zahrál si za týmy ve Švédsku, Belgii a nyní hájí barvy dánské Kodaně. Pokud nedostává příliš příležitostí, přiznává, že zájem o fotbal rychle ztrácí a že se v kabině cítí tak, jakoby do ní vůbec nepatřil.

Andreas Granqvist

Pozice: Obránce
Zápasy: 50
Góly: 3
Klub: FK Krasnodar
Narozen: 16. 4. 1985

Nejemotivnější člen švédské výpravy procestoval celou řadu klubů (švédský Helsingborg, anglický Wigan, holandský Groningen, italský Janov a ruský Krasnodar) a je jedením z mála hráčů, který se dokáže postavit hvězdnému Zlatanu Ibrahimovićovi . „Samozřejmě ho všichni respektujeme, ale občas se na trávníku neudržím. Myslím si však, že Zlatan umí ocenit, že tu a tam na hřišti rozhoduje i někdo jiný,“ tvrdí zkušený bek, jenž v reprezentaci načne druhou padesátku startů.

Ludwig Augustinsson

Pozice: Obránce
Zápasy: 3
Góly: 0
Klub: FC Kodaň
Narozen: 21. 4. 1994

Levý bek se slibnou budoucností je dalším z členů úspěšné jedenadvacítky, která zvítězila na EURO v Praze v roce 2015. Jeho manažer Ståle Solbakken tvrdí, že by talentovaný Augustinsson měl nastupovat za národní mužstvo od úvodního hvizdu v každém duelu. Prototyp moderního obránce s útočnými choutkami mívá občas se svými spoluhráči problémy s přílišným používáním alkoholu.

Martin Olsson

Pozice: Obránce
Zápasy: 34
Góly: 5
Klub: Norwich City
Narozen: 17. 5. 1988

V současné švédské reprezentaci patří v osmadvaceti letech k nejzkušenějším hráčům. Na svém kontě má spoustu těžkých duelů zejména z Anglie (Blackburn a Norwich City). V úvodním zápase sezony 2014-15 vyfasoval stopku za fyzické napadení hlavního arbitra. Zatímco bratr Marcus je rovněž profesionální fotbalista, jejich sestra je provdaná za hvězdu americké NBA Dirka Nowitzkiho.

ZÁLOŽNÍCI


Albin Ekdal

Pozice: Záložník
Zápasy: 21
Góly: 0
Klub: Hamburk
Narozen: 28. 7. 1989

V devatenácti letech si ho vyhlédl Juventus a i přesto, že příležitostí moc nedostal, mnohé se naučil například od Pavla Nedvěda nebo Moma Sissoka. Průlom v kariéře nastal v Cagliari, kde talentovaný záložník nastoupil během čtyř sezon ke 116 ligovým duelům. Ve svém premiérovém ročníku v dresu Hamburku byl často zraněný a v závěru letošní sezony se dokonce poranil v jednom z nočních klubů. Prohlásil, že opilý nebyl a že nyní závodí s časem, aby se stihl dát před evropským šampionátem do pořádku.

Oscar Hiljemark

Pozice: Záložník
Zápasy: 9
Góly: 1
Klub: Palermo
Narozen: 28. 6. 1992

Bývalý kapitán jedenadvacítky je rozeným vůdcem. Hodně toho odehrál v nizozemském PSV Eindhoven a také v Itálii za Palermo. Vychytralý záložník nosí na zádech desítku, a jakmile se dostane do vápna, je soupeřova defenzíva v nesnázích. Při jednom ze svých premiérových zápasů v Sérii A proti milánskému AC skóroval hned dvakrát.

Erkan Zengin

Pozice: Záložník
Zápasy: 19
Góly: 3
Klub: Trabzonspor (Turecko)
Narozen: 5. 8. 1985

Na konci dubna byl spolu s dalšími pěti spoluhráči vyřazen z kádru Trabzonsporu a o několik dní později klub dokonce oznámil, že s hráčem rozvázal smlouvu. Někteří švédští fanoušci se domnívají, že se Erkan Zengin dostal do reprezentace především díky Zlatanu Ibrahimovićovi, oba jsou totiž velcí kamarádi.

Jimmy Durmaz

Pozice: Záložník
Zápasy: 30
Góly: 2
Klub: Olympikaos Pireus
Narozen: 22. 3. 1989

Ofenzivní krajní záložník dříve známý jako Jimmy Touma působí v řeckém klubu od roku 2014. Byl na trávníku u nejdrtivější porážky švédské reprezentace na domácí půdě za posledních 60 let. Švédi doma nestačili v kvalifikaci o letošní EURO na Rakušany a prohráli 1:4. Křídelník Jimmy Durmaz do duelu naskočil až ve druhém poločase neobvykle na levém kraji obrany. Na této pozici ho na EURO ve Francii nehledejte.

Švédský záložník Jimmy Durmaz v zápase s českou reprezentacíFoto Jaroslav Legner (Sport)

Emil Forsberg

Pozice: Záložník
Zápasy: 15
Góly: 1
Klub: RB Lipsko (Německo)
Narozen: 23. 10. 1991

Neúnavný pracant se gólově prosadil během úvodního barážového duelu proti Dánům, ve kterém švédská reprezentace slavila vítězství 2:1. Nejvíce na sebe upozornil v dresu Malmö, se kterým si zahrál Ligu mistrů. Po přesunu do Lipska se stal místní hvězdou a fanoušci si ho zamilovali.

Sebastian Larsson

Pozice: Záložník
Zápasy: 82
Góly: 6
Klub: Sunderland
Narozen: 6. 6. 1985

Všestranný záložník byl pro národní tým vždy důležitým hráčem. Fotbalově vyrostl v londýnském Arsenalu, kde strávil šest sezon. Kromě Arsenalu a Sunderlandu kopal ještě za Birmingham City. Skutečnost, že během patnácti let působil pouze ve třech mužstvech, svědčí o tom, že kluby si vždy cenily jeho pracovitosti a černé práce pro tým.

Kim Källström

Pozice: Záložník
Zápasy: 127
Góly: 16
Klub: Grasshoppers Curych
Narozen: 24. 8. 1982

Letošní EURO bude pro něj posledním velkým turnajem. Ve svých čtyřiatřiceti letech je možná pomalejší, jeho taktická vyspělost je však výjimečná. Nejlepší období své kariéry prožil v sezonách 2006 až 2012 ve francouzském Lyonu, se kterým pravidelně hrával Ligu mistrů. Působil půl roku také v Arsenalu, se kterým v roce 2014 triumfoval v FA Cupu. Pro londýnský celek to byla první trofej po devíti letech, Källström si ale za „Kanonýry“ moc nezahrál.

Pontus Wernbloom

Pozice: Záložník
Zápasy: 50
Góly: 2
Klub: CSKA Moskva
Narozen: 25. 6. 1986

Středopolař s bezmeznou kondicí dokáže znepříjemnit hru každému soupeři. A s hvězdami se už vůbec nemaže. Své přednosti ukázal například v zápase s Realem Madrid v Lize mistrů. Bylo ho plné hřiště a hvězdní soupeři ho měli neustále za zády. Z tvrdé hry Wernblooma byl otrávený i tehdejší trenér Bílého baletu José Mourinho.

Oscar Lewicki

Pozice: Záložník
Zápasy: 9
Góly: 0
Klub: Malmö
Narozen: 14. 7. 1992

Fotbalista se zkušenostmi z Bayernu Mnichov triumfoval se švédskou reprezentací do jedenadvaceti let na mistrovství Evropy loni v Praze. Tvrdí, že tři roky v bavorském velkoklubu byly pro něj tou nejlepší fotbalovou školou. „Naučil jsem se všechno, co profesionální fotbalista potřebuje. Musel jsem přidat na agresivitě i práci s balonem. Po každé porážce bylo individuální posezení s trenéry, kde jsem se dozvěděl, co se mi v zápase nepovedlo a v čem se musím dál zlepšovat.“

ÚTOČNÍCI


Marcus Berg

Pozice: Útočník
Zápasy: 37
Góly: 10
Klub: Panathinaikos Atény
Narozen: 17. 8. 1986

Pochází ze stejné vesničky jako známý a úspěšný kouč Sven-Göran Eriksson. Pro tým vždy odevzdá maximum, jako útočník by ovšem měl skórovat mnohem častěji. A bude to zřejmě právě Marcus Berg, kdo bude na EURO ofenzivním parťákem Zlatana Ibrahimoviće.

John Guidetti

Pozice: Útočník
Zápasy: 7
Góly: 0
Klub: Celta Vigo
Narozen: 15. 4. 1992

Byla mu předpovídána velká budoucnost. Už v patnácti letech si jej vyhlédl Manchester City, jenže v obrovské konkurenci Guidetti příliš šancí nedostával. Své kvality přesto prokázal během hostování v sezoně 2011-12 v dresu Feyenoordu, když během třiadvaceti duelů rozvlnil síť dvacetkrát. Citizens mu ale ani poté příležitost nedali, a tak se v průběhu loňského léta připojil ke španělské Celtě Vigo. Ani zde zpočátku příliš nehrál, postupem času ale ukázal, že je pro tým velmi cenným hráčem. Po vítězném semifinálovém tažení švédské reprezentace na loňském EURO do jedenadvaceti let proti Dánům (4:1) se ve Skandinávii proslavil pozápasovým rozhovorem, když označil národní tým Dánska za nejhorší mužstvo v turnaji.

Emir Kujovic

Pozice: Útočník
Zápasy: 3
Góly: 1
Klub: IFK Norrköping (Švédsko)
Narozen: 22. 6. 1988

Narodil se v bývalé Jugoslávii. Když mu byly tři roky, jeho rodina se přestěhovala do Švédska. V loňské sezoně se stal nejlepším kanonýrem domácí soutěže a s podceňovaným IFK Norrköping dokráčel k nečekanému a historickému titulu. V útoku to bude mít na EURO těžké, i přes fenomenální úspěch v předchozím ročníku bude až čtvrtým švédským útočníkem.

Zlatan Ibrahimovic

Pozice: Útočník
Zápasy: 112
Góly: 62
Klub: Paris Saint-Germain
Narozen: 3. 10. 1981

Vzhledem k jeho věku může být letošní EURO jeho posledním významným turnajem na mezinárodní scéně. Ve hře je ale ještě také účast na olympiádě. Prožívá letos jednu ze svých nejlepších sezon a to jak v pařížském celku, tak i v reprezentaci. V kvalifikaci o EURO vstřelili Švédi 19 branek a hned 11 z nich obstaral hvězdný Zlatan. Významnou úlohu sehrál gólový útočník i během barážových soubojů s Dánskem, když ze čtyř branek švédské reprezentace zařídil tři. Po vítězné baráži se nechal slyšet, že Dánům právě ukončil kariéru. Zlatan Ibrahimovic býval známý bouřlivák, od dob, kdy se stal otcem, vystupuje mnohem rozvážněji. Na svém kontě má tituly z Nizozemska, Itálie, Španělska a Francie. Jeho autobiografie Já jsem Zlatan Ibrahimovic patří k nejprodávanějším knihám na světě.

Nejnovější zprávy o Ibrahimovicovi najdete ZDE>>

Zlatan Ibrahimovic v utkání Švédska s ČeskemFoto Jaroslav Legner Sport

Představení dalších týmů skupiny E

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Itálie 3 2 0 1 3:1 6
2. Belgie 3 2 0 1 4:2 6
3. Irsko 3 1 1 1 2:4 4
4. Švédsko 3 0 1 2 1:3 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud