16. listopadu 2015 • 15:09

Tepláky jedou na EURO! Maďarský veterán zhasl i hvězdičku Realu

Autor: sq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třicet let čekalo Maďarsko, že se podívá na sraz top mužstev. A teď to má, protože napřesrok pojede na EURO do Francie. V barážovém klání totiž postoupilo přes Norsko po výhrách 1:0 a 2:1. Pomohl mu k tomu veterán s nezaměnitelným outfitem Gábor Király, naopak v dresu Norska nijak nezářil zázračný mladík Martin Ödegaard.



Padl druhý gól, takové razítko do Francie, a chlapík v šedivých teplákách létal jako éro po hřišti. Maďarský gólman Gábor Király věděl, že mu první mistrovství Evropy na sklonku čtyřicítky už neunikne.

Napodruhé to vyšlo. Maďaři stáli blízko přímé účasti na turnaji coby nejlepší tým ze třetích míst. Chybělo pár chvil, jenže v 89. minutě utkání Turecko – Island vstřelili domácí gól a poslali Maďary do baráže.

Tam čekalo Norsko a hosté si ve čtvrtek z Osla vezli výhru 1:0. „Ještě jsme nevyhráli,“ prohlásil po utkání maďarský gólman Gábor Király, devětatřicetiletá legenda v šedivých teplákách.

Po včerejšku však už ano a Király tak s celou zemí slaví téměř historický postup. Vždyť Maďarsko se zúčastní velkého turnaje poprvé od mistrovství světa 1986 v Mexiku. Na evropském šampionátu se naposledy ukázalo dokonce v roce 1972 v Belgii.

Brankář Maďarska Gábor Király se raduje po gólu do sítě Norska
Brankář Maďarska Gábor Király se raduje po gólu do sítě Norska

Király se o to také přičinil, a to dost – nejdřív ve 27. minutě zblízka zneškodnil pokus Haitama Aleesamiho. A pak stejně výtečně v 76. minutě vyrazil tutovku Marcuse Pedersena. Klíčový zákrok!

V obou případech už Maďarsko vedlo 1:0, když se ve 14. minutě trefil Tamas Priskin do šibenice tak, že z toho za Dunajem asi udělají Gól roku.

Norsku nepomohl ani Martin Ödegaard, šestnáctiletý norský talent ve službách Realu Madrid – ten nastoupil v základní sestavě už ke svému osmému zápasu za národní tým, ale o přestávce ho trenér stáhl.

Ödegaard byl přitom hodně aktivní a na míči si věřil. Jenže, ani on si nepřišel na fantoma Királyho.

VIDEO | Ödegaardovo představení proti Maďarsku

Jeho tým pak logicky tlačil, ale kdovíjak nebezpečný nebyl. Když už se trefil, bylo to do vlastní branky, o tyč se o to nešťastně postaral Markus Henriksen. Stejný útočník potom sice mířil do správné sítě, ale další dva potřebné góly už Norové nedali.

Na EURO proto jedou Maďaři a s nimi skoro určitě i Király, na turnaji už čtyřicetiletý. Včera vyrovnal 101. reprezentačním startem domácí rekord József Bozsika, člena slavné party padesátých let.

Teď se poprvé v kariéře s národním týmem podívá mezi velké do Evropy.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud