24. května 2016 • 09:18

Rosického role na velkých turnajích: Benjamínek, dirigent i zraněná opora

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
  • Reprezentační záložník Tomáš Rosický zažil velký turnaj hned v několika pozicíchReprezentační záložník Tomáš Rosický zažil velký turnaj hned v několika pozicíchFOTO: Koláž iSport.cz

    Od roku 2000 chtěl každý trenér české fotbalové reprezentace jednu věc - ve svém kádru mít zdravého Tomáše Rosického. Kapitán národního týmu  se momentálně chystá na svůj pátý velký turnaj. V pětatřiceti letech jde do boje ve chvíli, kdy kvůli zranění vynechal prakticky celý rok. Jaké byly předchozí turnaje, kde Rosický hájil české barvy? Podívejte se, v jaké roli a s jakými výkony se na turnajích předvedl mimořádně nadaný záložník, který vydržel deset let ve špičkovém Arsenalu.

  • EURO 2000 – překvapivý Chovancův nováček

    Tomáš Rosický na svém prvním velkém turnaji, mistrovství Evropy v Belgii a Nizozemsku v roce 2000Foto Pavel Lebeda

    Přesně 23. února jako devatenáctiletý mladíček v seniorské reprezentaci debutoval v přípravě proti Irsku (2:3). Po dalších třech startech už Rosický šel do akce na velkém turnaji, patřil do základní sestavy v úvodním zápase na EURO v Nizozemsku a Belgii. Zahrál si proti domácím „tulipánům“ (0:1), do akce šel i v následujícím zápase s Francií (1:2). Trenér Jozef Chovanec dal tehdy sparťanskému talentu první velkou šanci, ačkoliv v suverénní kvalifikační jízdě neodehrál ani minutu. V následujících letech už Rosický patřil ke klíčovým oporám českých výběrů.

  • EURO 2004 – člen výjimečné záložní řady

    Tomáš Rosický na EURO 2004, kde s českou reprezentací vybojoval bronzové medaileFoto Jaroslav Legner Sport

    Trenér Karel Brückner dal dohromady jeden z nejsilnějších nároďáků všech dob. Klíčem k úspěchu byla zcela výjimečná záloha, kde zářili Pavel Nedvěd, Karel Poborský, Tomáš Galásek a právě Tomáš Rosický. Ačkoliv to byl ještě mladý klučina (24 let) s vyzáží nedospělého teenagera, na trávníku předváděl fenomenální kousky. S desítkou na zádech šéfoval útočné fázi a patřil k nejlepším hráčům. V klubu už tehdy dělal kapitána v Dortmundu a mluvilo se o přestupu do opravdu velkého klubu.  

  • MS 2006 – fantastické branky proti USA

    Rosický zářil v zahajovacím duelu Česka na světovém šampionátu v Německu, kde dvěma góly pomohl zdolat USAFoto Jaroslav Legner Sport

    „Rosa“ byl v té době na vrcholu. V kapse měl novou smlouvu s Arsenalem, vyspěl v jednoho z nejlepších záložníků na světě. Ve velkém stylu se předvedl i na šampionátu v Německu. Česko vstoupilo do turnaje demolicí Američanů 3:0, Rosický vstřelil dvě nádherné branky a plnil titulky světových deníků. Fantazie! Jenže český stroj se v dalších zápasech zadrhl, po zranění útočného dua Koller, Baroš ztratil zápasy s Ghanou a Itálií a skončil ve skupině. Velká škoda, z Brücknerova výběru šel po první výtečné partii strach a mohlo jít o Rosického životní turnaj.

  • EURO 2008 – zraněný lídr o berlích

    Zraněný Tomáš RosickýFoto Pavel Lebeda

    Rosický si v lednu 2008 poranil podkolenní šlachu. Z původně lehčího zdravotního problému se nakonec vyklubala Rosického nejdelší pauza v kariéře. V květnu největší česká hvězda s obrovským smutkem a s berlemi v ruce oznamovala, že na EURO do Rakouska a Švýcarska nemůže. Rosický se podrobil operaci, jeho dlouhá pauza se protáhla na téměř dva roky – v národním týmu si zahrál až v září 2009 v kvalifikaci o MS proti San Marinu.

  • EURO 2012 – kapitán jen na tři poločasy

    Tomáš Rosický jako kapitán české reprezentace na mistrovství Evropy v PolskuFoto Barbora Reichová Sport

    Rosický odjel do Polska jako kapitán a klíčová postava týmu. Trenéři nároďáku už dávno věděli, jak obrovský rozdíl je mít, nebo nemít k dispozici zdravého Rosického. Záložník Arsenalu na hřišti protrpěl úvodní debakl s Ruskem (1:4), poté vydržel ještě poločas s Řeckem. V klíčovém duelu odstoupil kvůli bolavé achillovce. Původně lehký problém vyřadil Rosického nejen pro zbytek turnaje, ale i na další půlrok.    

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud