Jan Podroužek
31. května 2016 • 10:55

Rosický rozhýbe křídla. O místo se musí rvát Skalák s Dočkalem

Autor: Jan Podroužek, Jan Podroužek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RAKOUSKA | Těsně před EURO jako by se reprezentace vracela na začátek kvalifikace. Což je dobrá zpráva. Trenér Pavel Vrba totiž - zatím! - může počítat s kapitánem Tomášem Rosickým. A z toho vyplývá důležitý fakt. Přetlak v křídelních prostorech. Až pět hráčů by rádo místenku na jednu ze dvou pozic. 



Už před odjezdem na rakouské soustředění se kvůli tomu dělaly škrty. Ondřej Zahustel a Jan Kovařík, alternativy na pravý a levý kraj zálohy, do Francie nepojedou. Převis by totiž byl až moc velký.

Jenže i teď, po zkrácení předběžné nominace, zůstává mnoho hladových na pár kousků chleba. Důvod, ten hlavní, je jednoduchý. Návrat Tomáše Rosického .

„Situace na krajích je těžká. Zaprvé jsou tam výborní hráči, a zadruhé tím, že je zdravý Rosa, tak s Bořkem Dočkalem bude trenér asi počítat na pravou zálohu. A ta konkurence se tím zvětšuje,“ odvozuje důvtipně z momentálních okolností jeden z „hladových“ Josef Šural .

Návrat kapitána, kterého každý spoluhráč z národního týmu ze zcela logických příčin chválí až do nebe, je sám o sobě výbornou zprávou. Jenže právě jeho přítomností začíná první přesun a taky zvětšující se konkurence.

Šural: Věděl jsem, že budu zdravý. Netušil jsem, jak se k EURO postaví trenér
Video se připravuje ...

Začátek kvalifikace odehrála reprezentace v podobě, která se může velmi blížit té současné. Rosický uprostřed ofenzivní záložní řady, vedle něj zleva Ladislav Krejčí a zprava Dočkal. Takhle vypadalo složení přesně ve čtyřech kvalifikačních duelech. Doma s Nizozemskem, v Turecku, doma s Islandem a s Lotyšskem. Jenom pro pořádek, tři výhry, jedna usmolená remíza.

Během těchto čtyř zápasů měl záložník Arsenalu jen jeden výpadek. Ve třetím utkání v Kazachstánu ho zastoupil Daniel Kolář , jinak křídla zůstala stejná. Klíčové pro sledování vývoje v tříčlenné letce je utkání na Islandu. V něm totiž Rosický nastoupil v kvalifikaci naposledy. Právě v něm začaly jeho zdlouhavé zdravotní problémy, ze kterých se nakonec jen tak tak před EURO vylízal.

Po islandské prohře zbývala do konce skupiny čtyři kola. A český výběr v nich nikdy nenastoupil ve stejném složení. Nabídly se varianty uprostřed s Bořkem Dočkalem, Jiřím Skalákem , opět s Danielem Kolářem, ale taky s Jaroslavem Plašilem.

V posledních dvou případech šlo ale o pytel brambor, jak se občas říká, Češi už měli postup v paži. V posledních čtyřech duelech se na krajích, i proto, že na „centru“ byli využívaní taky hráči schopní hrát na křídle, vystřídali Krejčí, Šural, ale i Dočkal a Skalák.

Z kvalifikačního pozorování vychází levá strana na sparťanského 23letého leváka, o pravou se nejspíš popere Dočkal se Skalákem, přičemž první sice trénuje, ale páteční přípravu proti Maltě ještě vynechal. I Šural ještě nosí na tréninky tejp přes pravý kotník, ale není prý zdravotně limitován.

Vše o EURO 2016 najdete ZDE »

Jak ukázat číslo 92? Silný ročník Sparty má zastoupení i na EURO
Video se připravuje ...

Vaclík: Teď děláme Čechovi servis, ale nahradit bychom ho uměli
Video se připravuje ...

Hráči hodnotí intenzitu tréninku. Vyšší známky dává Limba, směje se Krejčí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud