Pavel Janega
1. června 2016 • 12:04

Nová posila na Čechy? Němce Neustädtera změnil Putin na Rusa

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roman Neustädter nastupoval za Německo do 20 a 21 let, za áčko odehrál dva zápasy. Ovšem na EURO bude reprezentovat jinou zemi – Rusko, v jehož dresu může nastoupit poprvé už dnes proti Česku. Ke změně občanství došlo teprve v neděli, kdy obránce Schalke 04 obdržel ruský pas. Administraci pomohl urychlit prezident Vladimir Putin.



Když před jedenácti dny Rusové oznámili nominaci pro evropský šampionát, osmadvacetiletý obránce Roman Neustädter stále ještě čekal na vyřízení ruského občanství. Byla to hra o čas. A zasáhnout musel nejvyšší představitel země.

„V souladu s článkem 89 ruské ústavy jsem se usnesl a jsem rád, že žádosti Romana Neustädtera mohu vyhovět,“ prohlásil prezident Vladimir Putin , jehož podpis celý proces před odevzdáním oficiální nominace na UEFA významně urychlil.

„Ulevilo se mi, že se to stihlo. Splním si tak další sen! Po bundeslize, Evropské lize a Lize mistrů si zahraji také na mistrovství Evropy,“ zářil Neustädter, jenž se narodil v roce 1988 v bývalém Sovětském svazu, konkrétně v dnešním ukrajinském městě Dněpropetrovsk.

Domluví se, Rusko ho chtělo od ledna

Tehdy hrál za tamější Dněpr Neustädterův otec Petr, který coby reprezentant Kazachstánu přesídlil v devadesátých letech do Německa. Zde jeho syn vyrůstal a získal německé občanství. S fotbalem začal v přípravce Mainzu 05. Následně oblékl dresy dalších dvou bundesligových klubů Borussie Mönchengladbach a Schalke 04, za který hraje doteď.

Neustädter junior se zároveň dostal i do reprezentačních výběrů Německa, dvakrát dokonce nastoupil za A-tým. Obě přátelská utkání však spadala do kolonky „neoficiální“, tudíž ke změně reprezentačního dresu mohlo dojít.

„Poprvé jsem se o zájmu Ruska dozvěděl v lednu. Musel jsem získat všechny potřebné dokumenty od rodičů i prarodičů, rodné listy. Bylo to náročné, ale jsem rád, že jsem se konečně stal Rusem,“ řekl Neustädter. Současně se však musel vzdát německého pasu. „Oba jsem si nechat nemohl, musel jsem se rozhodnout. Možnost zahrát si na EURO rozhodla,“ vysvětlil.

Novým reprezentačním spoluhráčům prý rozumí, rusky nezapomněl. „S otcem i matkou jsem odmala mluvil rusky,“ dodal Neustädter.

Dnes v přípravném utkání proti Česku si může připsat první start za Rusko. Dalším „cizincem“ v nominaci Rusů pro EURO je brazilský rodák Guilherme, jemuž bylo uděleno ruské občanství v listopadu minulého roku. Na šampionátu se potkají ve skupině B s Anglií, Slovenskem a Walesem.

ONLINE ČESKO - RUSKO SLEDUJTE OD 18:00 ZDE>>>

Nominace Ruska na EURO 2016

Brankáři: Igor Akinfejev (CSKA Moskva), Guilherme (Lokomotiv Moskva), Jurij Lodygin (Petrohrad).

Obránci: Alexej Berezuckij, Vasilij Berezuckij, Sergej Ignaševič, Georgij Ščennikov (všichni CSKA Moskva), Dmitrij Kombarov (Spartak Moskva), Roman Neustädter (Schalke/Něm.), Roman Šiškin (Lokomotiv Moskva), Igor Smolnikov (Petrohrad).

Záložníci: Igor Denisov (Dynamo Moskva), Alan Dzagojev, Alexandr Golovin, Roman Širokov (všichni CSKA Moskva), Denis Glušakov (Spartak Moskva), Oleg Ivanov (Těrek Groznyj), Pavel Mamajev (FK Krasnodar), Alexandr Samedov (Lokomotiv Moskva), Oleg Šatov (Petrohrad).

Útočníci: Arťom Dzjuba, Alexandr Kokorin (oba Petrohrad), Fjodor Smolov (FK Krasnodar).

Kompletní nominace všech týmů na EURO 2016 ZDE>>>

Suchý: S Rusy jsem se potkal i na dovolené, je to speciální zápas
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud