Jonáš Bartoš
4. června 2016 • 04:59

Prémie za EURO se zvedají. Češi hrají až o 700 milionů, třetina jde týmu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Předsedovi se zase roztáhlo prasátko,“ vtipkoval Petr Čech loni v září, kdy si česká fotbalová reprezentace definitivně zajistila účast na mistrovství Evropy. Start na velkém turnaji ve Francii, který pro národní tým vypukne 13. června proti Španělsku, znamená pro tuzemský fotbal ohromnou prestiž a navyšuje příjmy asociace. Jaké prémie UEFA vypsala na blížící se EURO ve Francii?



Tím, že se Česko vešlo mezi 24 zemí, které se objeví ve Francii, fotbalová asociace inkasovala osm milionů eur (216 milionů korun). O další významné finance se bude hrát přímo ve Francii. Prémie oproti turnaji v Polsku před čtyřmi lety šly nahoru, blíží se bonusům ze slavné Ligy mistrů.

Za výhru ve skupině dostává tým milion eur, půl milionu inkasuje v případě remízy. Další finance čekají na reprezentaci při postupu do vyřazovací fáze. V ideálním případě, kdy by tým vyhrál všechny zápasy ve skupině a následně se stal celkovým vítězem, vydělá své asociaci 27 milionů eur (729 milionů korun).

Podle zveřejněných údajů na stránkách UEFA si letos 24 účastníků mistrovství rozdělí 301 milionů eur oproti 196, které inkasovaly týmy před čtyřmi lety v Polsku a Ukrajině. Rozpočet nabobtnal zejména tím, že se zvýšil počet účastníků z 16 mužstev na zmíněnou čtyřiadvacítku.

Možnost vylepšit rozpočet národní asociaci pochopitelně vnímá i šéf českého fotbalu Miroslav Pelta . Jak peníze, které po turnaji přistanou na strahovském účtu, rozdělí?

„Už jsme měli určité dohody při kvalifikaci na mistrovství Evropy. Teď jsme také naplánovali, jak peníze rozdělíme až do případného postupu do finále. Víme, kolik dostanou hráči, kolik asociace, kolik půjde na náklady. Hráčům připadne třicet procent,“ prozradil na pátečním setkání s novináři Miroslav Pelta. Další zhruba třetina půjde na potřeby asociace a třetinu spolknou náklady spojené s turnajem.

Pelta do reprezentační kabiny vyplácel prémie už během úspěšné kvalifikace – například za těžký zahajovací duel s Nizozemskem (Češi vyhráli 2:1) dostali hráči základní sestavy dvojité prémie oproti klasickému řádu, inkasovali 300 tisíc korun na hlavu. Náhradníci pak brali procentuální podíl.

Předseda české asociace věří i v úspěch na EURO. „Jsme sice ve Francii nalosováni do skupiny smrti, ale mužstvo má tvář, kvalitu i hlad na to, aby se z ní dostalo,“ doufá Pelta.

Prémie za mistrovství Evropy
Účast na turnaji: 216 milionů korun
Výhra v základní skupině: 27 milionů korun
Remíza ve skupině: 13,5 milionů korun
Postup do osmifinále: 40,5 milionů korun
Čtvrtfinále: 67,5 milionů korun
Semifinále 108 milionů korun
Finále  135 milionů korun
Vítěz:  216 milionů korun

Pudil: O nominaci jsem se nebál, měl jsem úspěšnou sezonu
Video se připravuje ...

Kadeřábek: V Rakousku nás překvapily těžké tréninky, ale oproti Rusům to bylo zlatý
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud